Annons

Analytiker:

"Microsoft kan behöva hjälpa Nokia"

Under första kvartalet 2012 förlorade Nokia häpnadsväckande 1,7 miljarder dollar. Flera analytiker tror att Microsoft nu måste hjälpa sin samarbetspartner Nokia med flera miljarder dollar.

Publicerad Uppdaterad

Efter en tid av kraftig nedgång valde Nokia förra året att satsa på Microsofts Windows-telefoner istället för sina egna operativsystem, Symbian och MeeGo.

I och med samarbetet får Nokia cirka en miljard dollar per år - vilket motsvarar cirka 6,8 miljarder svenska kronor - i stöd från Microsoft för att producera Lumia-telefoner baserade på Windows Phone, skriver norska sajten amobil.

Nokia uppgav själva tidigare i år att Lumia-modellerna har sålts i över 1 miljon exemplar och att man under 2012 planerar att börja sälja Lumia-mobiler i Kina och Latinamerika.

Årets första månader var dock varit tuffa för Nokia. Under det första kvartalet 2012 förlorade Nokia 1,7 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 11,5 miljarder svenska kronor.  Amerikanska kreditvärderingsinstitutet S & P har nu sänkt Nokias kreditbetyg från BB+ till BBB-.  Det innebär att Nokia har nedgraderats till så kallad skräpstatus.

Analytikern Sami Sarkamies på Nordea tror dock  att Microsoft kommer till undsättning om Nokia behöver det.

- Om Nokia får fortsatta pengaproblem tror jag att en hjälpande hand kommer att vara där, säger Sarkamies till norska amobil.

Efter att Nokia satt tidigare Microsoft-toppen Stephen Elop vid rodret - och valde att satsa på Windows Phone - börjades det spekuleras i om Microsoft kommer att köpa upp den forne mobiljätten.

- Jag tror inte att Microsoft kommer att köpa Nokia, men man kommer definitivt kunna gå in med ett par miljarder dollar i finansiering, säger en annan ekonomisk veteran till amobil.

Men även om inte hela Nokia skulle gå till försäljning, finns det delar av företaget som Nokia vill försöka sälja. 

En av dessa är märket Vertu, som tillverkar lyxiga mobiltelefoner utsmyckade med guld, platina och smaragder. Enligt obekräftade källor till Financial Times arbetar Nokia just nu med att försöka hitta en köpare till Vertu.

För fyra år sedan stod Nokia för cirka 60 procent av vinsterna på den gobala marknaden för smarta mobiltelefoner. I dag, 2012, har Samsung och Apple tillsammans 99 procent av vinsterna.

Vad tror ni - kommer Nokia kunna resa sig igen?