https://www.mobil.se/nyheter/microsoft-moderniserar-skype
563503
Nyheter
Helrenovering

Microsoft moderniserar Skype

Är det Allo? Är det Snapchat? Är det ett flygplan? Nej! Det är nya Skype.
Säger man ordet meddelandetjänst så tänker sannolikt de flesta av oss inte på Skype i första hand. Den saken vill Microsoft uppenbarligen ändra på, för nu har man presenterat ett helt omarbetat Skype. Inspirationen har man med all önskvärd tydlighet hämtat från konkurrenter som Snapchat, Whatsapp och Facebook Messenger.

Den som kör Android kan redan nu provköra den nya versionen av Skype, genom att ladda ned en förhandsversion av appen. Det blir tämligen kvickt uppenbart att Microsoft sneglat på de lite mer ungdomliga och mer konsumentorienterade konkurrenterna. Gränssnittet har till att börja med blivit enklare och tydligare, och appen är nu indelad i tre flikar som fått namnet Höjdpunkter, Chattar och Spela In. Allt är dessutom mer färgglatt – åtminstone rent potentiellt – då Skype nu mer har stöd för färgläggning av meddelanden. 

Kopierar Snapchat

Höjdpunkterna, som Microsoft kallar dem, är i princip en kopia av Snapchat Stories. Man kan sätta samman videoklipp och bilder till berättelser, som man sedan delar med sig av till sina kontakter. Det går dessutom att skapa gemensamma höjdpunkter tillsammans med andra Skype-användare, för att till exempel sammanfatta ett evenemang eller en resa man varit på tillsammans. Till skillnad från Snapchats Stories så varar Höjdpunkterna under en hel vecka, snarare än en dag. Och de skickas inte till alla kontakter, utan bara till dem som valt att följa dig på Skype. Vad fliken Chattar står för är förmodligen alldeles uppenbart, men för ordningens skulle kan vi påpeka att det är där man hittar sina konversationer. Under Spela In kan man skapa videoklipp och ta stillbilder. Man har även gjort kameran mycket lättillgänglig genom att swajpa vänster. Precis som hos många av konkurrenterna kan man förse sina videoklipp och bilder med dekorationer i form av såväl stickers som text eller allmänt kludd. 

Fler förändringar på gång

Skype rullar även ut ett antal botar enligt samma princip som för Facebook Messenger, det vill säga små program som kan vara behjälpliga med att besvara enklare frågor eller utföra diverse uppgifter. I förlängningen kommer Skype att få ännu fler funktioner och finesser. Bland annat ska man kunna spela spel ihop i samband med videochattar och man ska även kunna kolla på streamingtjänster tillsammans. Youtube är en av de tjänster som kommer att medge att man streamar videoklipp i grupp via Skype, men diskussioner ska pågå med fler aktörer. Tanken med den nya versionen av Skype är enligt Microsoft att skapa ett bättre verktyg för kommunikation med nära vänner och familj, och man hävdar att arbetet med att göra om tjänsten har pågått i över ett års tid.