Efter lanseringen av Nokia X-serien

Microsoft om Nokias Androidsatsning

Nokias satsning på Androidtelefoner har växt stor uppmärksamhet på MWC. Nu skriver Microsoft att det är osäkert om man kommer hålla satsningen vid liv efter att Nokia-uppköpet genomförts.

Publicerad Uppdaterad

Nokias Androidsatsning har varit lite av en följetong i teknikpressen under de senaste månaderna. Ju närmare Mobile World Congress-mässan vi kom, desto fler rykten och bilder dök det upp.

Men det fanns en stor sak som talade emot att projektet någonsin skulle nå konsumentmarknaden. Det handlar så klart om Microsofts uppköp av Nokia. Få trodde att mjukvarujätten - som har en minst sagt komplicerad relation till Google - skulle låta projektet leva vidare.

Tidigt på måndagsmorgonen stod det dock klart att Nokia inte bara hade en utan tre överraskningar iklädda en specialanpassad Androidkostym att visa upp.

Fråga nu är bara hur länge Microsoft låter projektet fortgå.

I ett inlägg i den officiella Microsoft-bloggen gör Frank Shaw, chef för Microsofts företagskommunikation, nämligen tydligt  att deras fortsatta fokus kommer att ligga på Windows Phone.
”Satsningen på Windows Phone utgör fortfarande vår primära strategi när det gäller smarta mobiltelefoner, och vår primära plattform för utvecklare är Windows”, skriver Frank Shaw.

Hindrade av aktielagstiftningar

Frank Shaw skriver också att det inte var Microsofts val att Nokia skulle börja arbeta med Androidsatsning. Men det har heller inte funnits någon möjligt att hindra projektet. Detta på grund av aktielagstiftningar som säger att innan ett uppköp är avslutat måste respektive företag fortsätta med sin verksamhet på premissen att affären kan komma att inte bli av.
”I dag är arbetar vi som två fristående företag, och vi kommer att fortsätta  med det till uppköpet är klart”, skriver Shaw.

Han poängterar också att Nokia X-serien kan innebära en möjlighet för Microsoft att få större spridning på sina molntjänster på framväxande marknader.
”Det gläder oss att se att Microsoftjänster som Skype, OneDrive och Outlook.com finns på enheterna. Det ger oss en möjlighet att dessa till miljontals användare, särskilt på på utvecklingsmarknader”, skriver Shaw.

Källa