Hot mot Google

Microsoft sägs investera i Cyanogen

Microsoft verkar ha hittat ett verktyg att slå mot Googles dominans i mobilvärlden.

Publicerad Uppdaterad

Googles förhållande till operativsystemet Android är komplext. Å ena sidan gör man det open source och ger bort det gratis. Å andra sidan straffar man tillverkare som inte lyfter fram googles tjänster, de som företaget tjänar pengar på, i mobilen. Denna dubbla attityd gör att det i dag finns ett antal företag som arbetar med Android utan att för den skull vara särskilt vänligt inställda till Google.

Ett sådant företag är Cyanogen. Vad som började som ett entusiastprojekt för att förbättra Googles egen version av användargränssnittet i Android har vuxit till ett projekt att göra ett operativsystem, byggt på den öppna källkoden i Android, men utan Googles kontroll över systemet. Nyligen gjorde Cyanogens grundare kaxiga uttalanden som "Vi ska vrida Googles kontroll över Android ur händerna på dem", och "I dag är vi beroende av Google, i morgon är vi inte det." Google å sin sida har spärrat Cyanogens app från Google Play för att hindra dem att installera deras Cyanogenmod på Androidmobiler.

Nu rapporterar såväl Bloomberg som Wall Street Journal att Microsoft ska ha investerat i Cyanogen och fått en minoritetspost i ägandet av företaget. Cyanogens planer passar förstås perfekt för Microsoft som slåss mot Googles drygt 80-procentiga dominans på mobilmarknaden. Om Cyanogen levererar en version av Android där Microsofts Bing är sökmotorn i stället för Google, Bing Maps i stället för Google Maps och Outlook används i stället för Gmail är helt plötsligt Androids dominans inte nödvändigtvis ett problem längre för Microsoft.

Det är dock oklart om Cyanogen är en tillräckligt skicklig spelare för att kunna leverera denna vision. Cyanogen lyckades bli av med sin första stora kund, Oneplus, genom att erbjuda konkurrenten Micromax ensamrätt till Cyanogenmod på den indiska marknaden vilket gjorde att Oneplus inte kunde sälja sin mobil där, allt i full vetskap om Oneplus planer och utan att informera dem. Oneplus har nu utvecklat en egen Androidversion som ska ersätta Cyanogenmod, något som har fått Cyanogenmod att anklaga Oneplus för stöld av idéer.

Källa