Spekulationer om AI-högtalare igång

Microsoft sluter avtal om AI-samarbete med Xiaomi

Det blir allt vanligare att techjättar sluter avtal med varandra, inte minst för att undvika stämningar av olika slag hit och dit. Senast i raden av sådana uppgörelser är ett samarbete mellan Microsoft och Xiaomi, som nu aviserat att man tänker samarbete på ett djupare plan när det rör utvecklingen av AI-baserade tjänster och produkter. Och nu har spekulationer om att de två har en gemensam AI-högtalare på gång tagit fart efter tillkännagivandet.

Publicerad Uppdaterad

AI-baserad hårdvara är utan tvekan ett superhett område och att allt fler hårdvarutillverkare vill in på arenan – inte minst med smarta högtalare av olika slag – är en självklarhet. Därför är det också långt ifrån osannolikt att Microsoft och Xiaomi sneglar på segmentet när man nu tecknat ett avtal om samarbete på AI- och hårdvaruområdet. Avtalet omfattar även molntjänster, vilket också är en viktig del av just den typen av konsumentelektronik. Både Microsoft och Xiaomi har förvisso redan varit och nosat på företeelsen, Microsoft med sin Harman Kardon-tillverkade enhet Invoke och Xiaomi med sin Mi AI, som släpptes 2017. Men tillsammans är de båda bolagen förstås starkare, och kan eventuellt ta fram en enhet som bräcker konkurrenterna. 

Inget uttalat

Det handlar dock än så länge bara om spekulationer, och det finns inget tydligt uttalat mål med samarbetet. Det närmaste någon slags antydan man kan komma är ett uttalande från Xiaomis chef för internationella affärer, Wang Xiang. ”Genom att samarbete med Microsoft på flera teknikområden kan Xiaomi påskynda arbetet med att ge användarna mer spännande produkter och tjänster. Samtidigt ger samarbetet Microsoft möjligheten att nå fler användare världen över via Xiaomi-produkter” säger Xiang. 

Källa