"Går inte att stänga av"

Microsoft stäms för spårning av användare

Microsoft anklagas för att medvetet ha utformat mjukvaran i Windows-mobiler så att användarna inte kan välja bort att deras positioner registreras.

Publicerad Uppdaterad

Under inställningarna i Windows Phone 7 finns möjligheten att välja bort det som kallas "Location". Men enligt en stämning som har lämnats in vid en domstol i Seattle fortsätter telefonen under vissa omständigheter att registrera och skicka användarens position till Microsoft, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kvinnan som står bakom stämningen säger sig ha upptäckt att telefonen skickar positioneringsdata till Microsoft i samband med att man använder mobilens kamera, även om användaren tror sjg ha kopplat bort positionerings-funktionen. Om det rör sig om en bugg som Microsoft inte upptäckt eller om det, som kvinnan hävdar, rör sig om en funktion i mjukvaran som avsiktligt hållits dold för användarna, är oklart.

När Apple i våras anklagades för att spåra användare utan deras medgivande försvarade sig tillverkaren med att det handlade om en kombination av att kunderna missförstått vad som registrerats tillsammans med en bugg som lämnade kvar gammal information som borde ha raderats.

Mobil har inte lyckats få någon kommentar från Microsoft.