"Fri lagring missbrukades"

Microsoft stryper Onedrive

Efter att ha förfärats över hur folk faktiskt utnyttjade erbjudandet om fri lagringskapacitet i Onedrive nedgraderar nu Microsoft sina Onedrive-erbjudanden.

Publicerad Uppdaterad

Den som prenumererar på Office 365 brukade få obegränsad lagringskapacitet på Microsofts molntjänst Onedrive på köpet. Tydligen var man inte beredda på att folk skulle tanka upp hela sin filmsamling, och när enskilda användare utnyttjat så mycket som 75 terabyte har Microsoft beslutat att stänga ner den obegränsade tjänsten. Hädanefter får Office 365-prenumeranter en terabyte lagring på köpet. De som överskrider den gränsen får ha kvar sin data i upp till 12 månader innan den tas bort.

Samtidigt passar Microsoft på att försämra även en del andra Onedrive-erbjudanden. Gratistjänsten ger inte längre 15 gigabyte lagring utan endast 5 gigabyte, och man slutar erbjuda prenumerationsttjänsterna för 100 och 200 gigabyte data. I stället lanserar man en tjänst där man får 50 gigabyte för 2 dollar i månaden, gissningsvis blir det svenska priset 16 kr/mån, vilket är vad du betalar för 100 GB i dag. De som redan har 100 GB eller 200 GB-abonnemang får oförändrade villkor.

De nya villkoren ska träda i kraft i början av 2016. De som har en Office 365-prenumeration och är missnöjda ska få möjlighet att få pengar tillbaka. De som har en gratistjänst med mer än 5 gigabyte får 12 månader på sig att ta bort sin data, samt erbjuds ett års gratis Office 365-prenumeration.

Källa