84 frågor och svar

Microsoft svarade på läsarfrågor

Peter Wissinger, affärsområdeschef för Windows Phone på Microsoft, har chattat med besökarna på Mobil.se. Läs chatten i sin helhet här.

Publicerad Uppdaterad

nenne: kan man rippa en cd till wp7,5 ?

Microsoft: visst kan man göra det. Använde Zuneprogramvaran på din PC. Den laddar du ner på www.zune.net

Per Mathisen: När jag går in i office 365 och till skydrive på min Nokia Lumia 800 ser jag inte alla mapparna som jag lagt upp där. Derimot ser jag alla mappar i appen skydrive på min Lumia 800? Hur kommer det sig. For övrigt ett väldigt snabbt o bra opreativsystem och en fantastisk telefon!!

Microsoft: Hej Per, kul att du gillar Windows Phone. Jag har inget bra svar på din fråga. Du ska se alla dina mappar både i Officehubben och i Skydrive appen. Det kan möjligtvis ha något med hur du har skyddat dina mappar att göra, eller att Officehubben inte hunnit synka ner allt.

stefan: När kommer det en duglig kalender med veckovy i wp7 då dagens kalender drar ner betyget rejält på ett annars mycket bra operativ.

Microsoft: Hej Stefan, om du inte är nöjd med kalendern finns det några appar som kanske tilltalar dig. Week View och Week Calendar är två tips. Jag kan idag inte säga något om tidsramar för ev. förändringar av Outlookkalendern. Ett tips är att sätt långt datum i inställningar. Då tycker jag översikten blir enkel och bra.

5150: funderar starkt på en lumia 800 lr 900 (om 900 nu kommer till sverige?). det som avgör om det blir en wp är ifall det finns/kommer nåt sjökort i stil med Navionics, som finns till både iphone och android.

Microsoft: Hejsan, jag tror du kommer att bli otroligt nöjd med en Lumia. Det finns redan en mängd kart och navigationsappar till Windows Phone så det är mycket troligt att det som du efterfrågar också kommer. Maila gärna till Navionics och fråga när deras Windows Phone app är klar.

Mikael: Hej! Vi kör med Iphone på företaget men har testat Windows Phone 7.5. Men tyvärr fungerar inte Exchange kopplingen. Det verkar som WP inte klarar de Exchange policies vi satt upp. Varför fungerar Iphone bättre med Exchange än WP? Borde det inte vara tvärt om?

Microsoft: Hej Mikael, Windows Phone funkar otroligt bra med Exchange. Däremot har vi valt att inte plocka med alla policies, policies som väldigt få använder, eller som inte behövs på Windows Phone. Så visst funkar Windows Phone bättre med Exchange än Iphone. Windows Phone har dessutom Outlook, Office, stöd för IRM mail mm vilket inte Iphone har.

Jajamänsan: Vad är eran tidsplan på att rulla ut Zune musikbutik och Zune Pass abonnemang i Norden?

Microsoft: Hej, det finns ännu ingen tidsplan för Zunetjänsten i Sverige utan vi hänvisar till bland annat Spotify och WiMP som de flesta nordiska använder kör idag.

Oskar: Kommer Microsoft att fixa så att det är separata ljudvolymer för telefon och headset? Nu måste man ha samma volym man kan exempelvis inte ha högvolym på telefon så att man hör att den ringer och lågvolym i headsetet så att man inte blir hörselskadad, utan man måste ha samma volym på båda antingen eller.

Microsoft: Hej, vi har noterat denna feedback och jag håller med. Jag har ingen tidsram ännu för detta dock.

Joakim Bernhard: Jag är sugen på att köpa en windows phone telefon, enda hindret för mig är att det inte går att synka fler än en kalender med googles kalendertjänst, kommer detta åtgärdas framöver? Mvh Jocke Bernhardsson

Microsoft: Hej Jocke, det går utmärkt att synka fler än en Googlekalender. Hur du gör kan du läsa om här http://wonderreader.tumblr.com/post/7360213627/multiple-google-calendars...

malin: kan man rippa musik från en cd till wp7,5 mango

Microsoft: ja det går utmärkt. Du rippar CDs i Zune programvaran på din PC. Du laddar ner den på www.zune.net

RR: Hej Peter, Efter att ha jobbat på Sony Ericsson i 6 år och Nokia i 3 år, vill jag gärna jobba med på Microsoft med Windows Phone. Vet du var det finns närmaste MS R&D-site inom WP7???

Microsoft: Hej, Windows Phone utveckling sker på vårt huvudkontor i Redmond, Washington, USA. Kul att du vill jobba med Windows Phone.

wilhelm: vad skulle du säga är den största fördelen med Windows Phone jämfört med Apples ios?

Microsoft: Hej Wilhelm, jag skulle säga att jämfört med Iphone så är Windows Phone enklare, snabbare och du har mer funktionalitet inbyggd från början, som Facebook, Windows Live, Office, Xbox mm. Dessutom är Windows Phones billigare att köpa.

Daniel: Hejsan! Jag är bara nyfiken över när man kan förvänta sig flerkärniga processorer i windows phones?

Microsoft: hej Daniel, Windows Phone kommer att få stöd för flerkärniga processor i kommande versioner, när vi kan försäkra oss om att telefonen verkligen blir snabbare utan negativa effekter på tex batteritid. Redan idag är Windows Phone snabbare eller lika snabba som dualcore telefoner från andra plattformar.

Hans: Många mobiler har frontkamera för videosamtal eller videochatt. Varför är det få WP7-modeller som har frontkamera? Borde ni inte ha ställt krav på det ända från början? Nokia Lumia 800 ser grymt ut men den saknar en frontkamera. Hur ser ni egentligen på videosamtal? Det finns ju inte en Skype-app till WP7.

Microsoft: Hej Hans, Windows Phone stödjer frontkamera och alla nya HTC och Samsung telefoner har detta. Skype app är på gång och det finns tex också appen Tango som gör samma sak.

windows-power: när kommer windows 8 ut igentligen?jag gillar windows jätte mycket men jag tycker det har gått en tid nu. en annan fråga: När väl windows 8 kommer,kommer det att se ut som det gör ungefär gör idag på windows-phone 7.0/7.5?

Microsoft: hejsan. Det kommer en beta på Windows 8 redan i februari så det är på gång. Windows 8 kommer mycket riktigt att vara byggt på Metrodesign som du ser i Windows Phone och nu även i Xbox och flera andra Microsoftprodukter. Riktigt snyggt, enkelt och snabbt är det - och modernt.

Tolv: Hej Peter! En dum fråga kanske (men är inte så insatt) Kan man ändra ringsignal till en personlig (mp3?) på nya w-phone 7,5? //

Microsoft: Hej, ja det går alldeles utmärkt att lägga till egna ringsignaler. Man ska trimma ned dem till max 38 sekunders längd och sedan lägga in dem via programvaran Zune på din PC

FabianL: Hej MS representanter! Ägde en HTC Trophy under en kort period mellan nov 2010-jan 2011. Var riktigt imponerad över OSet, även fast det var så gott som i beta-stadiet för oss i Sverige! Windows verkar ha mognat nu rejält under hösten, och jag hoppas att min nästa mobil jag införskaffar har windows i sig! Nu till min fråga; Jag är beroende av internet delning (hotspot) då jag reser mycket. Behöver kunna sätta igång telefonens trådlösa delning för att arbeta. När, eller kommer denna funtkion till WP7.5? Hur länge dröjer det? Mvh Fabian

Microsoft: Hej Fabian, internetdelning ska finnas i alla Windows Phones. Det ligger under settings och är mycket enkelt att använda. Du kan ansluta upp till 5 datorer till din trådlösa uppkoppling.

Rune: När kan man hoppas på att Nokia Lumia 900 kommer till Sverige?

Microsoft: Hejsan, den här frågan kommer säkert Nokia att svara på så småningom. Just nu är det Nokia Lumia 800 och Lumia 710 som gäller. Bägge är riktigt bra telefoner. Själv har jag valt en Lumia 800 i magenta.

Headteacker: När ommer Skype till Windows Phone? Ni äger ju Skype så det borde ju vara lätt att svara på. Blir det en app eller en implementering i operatvsystemet?

Microsoft: Hej, Skype är under utveckling och det blir i form av en app till att börja med. Det finns inget lanseringsdatum satt ännu.

Jonas: När uppdateras Lumia 800 så att den får Internetdelning?

Microsoft: Uppdateringen som ger internetdelning till Lumia 800 går ut antingen i januari, eller i februari. Nokia har exakt besked.

Calle: Kommer man kunna byta språk när man skriver sms på Mango som kan göra med HTC Legend?

Microsoft: Hej, ja man kan ha flera språk med rättstavning, ordförslag osv aktiva samtidigt på tangentbordet.

Oskar: Nu när Microsoft köpt Skype, när kommer det då att komma till Wp7?

Microsoft: Det är på gång. Appen är under utveckling.

kolle: går det att rippa musik till wp 7,5mango ?

Microsoft: ja, se tidigare svar.

Cygni: Är det fullt stöd för OneNote och flera kalendrar via Exchange i WP7?

Microsoft: ja det är fullt stöd om du avser flera konton/kalendrar. Varje konto synkar en kalender.

Jens: Kommer vi få se Skype integrering i Window Phone inom en snar framtid likt ex. den facebook integreringen som finns idag. Dvs. stöd för chatt, gruppchatt och dyl? Eller kommer det komma en separat "app" ?

Microsoft: Skype kommer att bli en app till att börja med.

bängan: kan man rippa över musik från en cd i datorn till en en telefon med wp 7,5 ?

Microsoft: ja, se tidigare svar på samma fråga.

Johan: Har en nokia N9 och undrar när nästa programvaruuppdatering kommer? Kommer videosamtal att stödjas? Det finns ju trots allt en kamera för det...

Microsoft: Hej Johan, jag har dålig koll på N9 som inte bygger på Windows Phone. Kontakta Nokia så får du säkert hjälp direkt.

Lars: Hej, vet du om det kommer att läggas till stöd för hårdvara som FM-sändare i kommande Windows Phone uppdateringar? Det är ju något som man är van vid som Nokia användare att ha från början från deras Symbian lurar!

Microsoft: Hej Lars, bra att du ställer den frågan. FM radio finns med i alla Windows Phone lurar och det har funnits redan från början. Radion hittar du i musik & videohubben.

Kent: Hej ! Jag skall garanterat köpa lumia 800 om någon vecka, tycker det är en otroligt fin produkt, men vill fråga dig varför det inte finns en equalizer i telefonerna ?. Detta tycker jag är en jättemiss för såna som mig, som kräver bra ljudkvalitet och vill kunna justera detta själv. Windowstelefoner i övrigt saknar också detta, och det finns inte ens en equalizer-app på marketplace. Mvh / Kent.

Microsoft: Hej Kent, jag tror du kommer att bli riktigt nöjd med din Lumia 800. Jag har inget bra svar på din fråga om varför equalizer inte finns med. Utvecklingsteamet har nog gjort bedömningen att det inte behövs för normalanvändaren. Tittar på man HTCs telefoner Titan och Radar har de tex lagt extra funktioner för att just förändra ljudbilden med Surround Sound, extra bas mm. Tillverkarna kan alltså göra detta själva

Tizen: Har en samsung windows 7 telefon. Kommer man kunna använda nokias kartprogram snart? när?

Microsoft: Hej, du kan använda Nokia Maps i din Samsung Windows Phone redan idag. Den finns att ladda ner på Marketplace.

Christian: Hej Peter Hur skickar jag ljudklipp som MMS med Mango? Hittar inte denna funktion som funnits tidigare i alla mina mobiler och smarphones. MVH Christian

Microsoft: Hej Christian, dessvärre är det bara bildmms som är supportat idag. För ljudfiler är min rekommendation att använda mail, eller gammalt hederligt röstmeddelande.

Johan Lindh: Hej! Jag äger en Windows Phone från HTC med namn Radar och jag älskar den, jag ville vara säker på om Windows Phone var ett bra alternativ så jag gick på något billigt. Men jag måste säga det här, min HTC Radar flyter på minst lika bra som min HTC Sensation. Så min fråga är, varför är det så tyst om Windows Phone i Sverige? Vad tänker ni göra för att väcka massan. Inga av tillverkarna gör något alls för att uppmärksamma svenskarna om Windows Phone, varför övertalar ni inte Samsung att exempelvis inkludera Windows Phone i Galaxy Serien? Galaxy som term har blivit väldigt känt.

Microsoft: Hej Johan, kul att du älskar Windows Phone. Du är inte ensam och antalet Windows Phone användare växer hela tiden. När Nokia lanserar sin Lumia 800 den 23 januari kommer du att se och märka Windows Phone mycket tydligare. Samsung gör också riktigt bra Windows Phones och har precis kommit ut med Omnia W som du kan titta på i nya Hamiltonfilmen. Samma sak med HTCs nya Radar och Titan som säljs och syns riktigt bra nu. Slutligen är det riktigt kul med alla positiva tester och recensioner som säger att Windows Phone är snabbare, enklare och snyggare än såväl Iphone som Android. Kolla den här videon http://www.youtube.com/embed/zQZww_C6Zgg

Johan Hansson: Kommer man kunna använda Windows Phone enheter som handkontroll till XBOX 360?

Microsoft: Hej Johan, du kan idag med appen Xbox companion använda din telefon som fjärrkontroll av ditt Xbox. När det gäller spel så är dock Xbox handkontroller optimerade för en att spelande ska vara så bra som möjligt och där ser jag inte att en telefon kan ge den möjligheten - men vi får se vad som kommer i framtiden.

Fredan: Vad skriver ni till oss som har NOKIA N9 är det värt att byta system eller? Eller lönar det sig att vänta med att ert system har funnits en tid i NOKIA lurarna innan "man slår till" som det brukar heta. Och vad talar för ett fönster system från er som inte kan fås med varken Ios eller ANDROID? För dom mobila system som finns i dag är ändå lite olika varandra.

Microsoft: Hej, om du precis har köpt en ny Nokia N9 så tycker jag att du ska hålla kvar i den ett tag till. Rent generellt om du jämför Windows Phone med Android och Iphone så kommer du att slås av hur mycket enklare och snabbare Windows Phone är, och att allt du behöver är snyggt integrerat redan från början. Sen att nya Windows 8, och nya Xbox bygger på samma design som Windows Phone gör att det blir väldigt bra tillsammans. Kolla gärna den här lilla videon där Windows Phone utmanar konkurrenterna http://www.youtube.com/embed/zQZww_C6Zgg

Danne: Hej! Har just skaffat en WP7 mobil och tycker den är toppen... förutom att jag inte har tilgång till SKYPE. Har sökt iinformation om hur det går med skype för WP7 men från både skypes och microsofts sida är det påfallande tyst. Hoppas få någon form av svar så jag vet när jag helt kan gå över till WP7.

Microsoft: Hej Danne, Skype är på ingång men inte riktigt klar ännu

Oskar: Som app-utvecklare undrar jag vilka som testar apparna? Hur testas appar som bara är avsedda för svenska Marketplace jämfört med de andra funktioner(ex sms tjänster) och språk?

Microsoft: Hejsan, alla appar testas centralt med ett fördefinierat testscenario avseende funktion, innehåll, språk mm.

Morgan: Kommer telefoner som Samsung Omnia W få windows phone 8 updateringen? Eller ska man vänta med att köpa en WP7 lur om man vill Ha WP8?

Microsoft: Hej Morgan, vi kan inte idag säga hur många nya uppdateringar som Samsung Omnia W kommer att få eller hur tidsramarna för dessa ser ut. Hursomhelst kommer Samsung Omnia W vara en telefon du kommer att bli nöjd med under lång tid framöver.

Anti-dev?: Varför måste man betala för att kunna utveckla till windows plattformen? För att låsa upp en mobiltelefon som man redan betalat ett hutlöst högt pris för? Glöm att jag stödjer er plattform när ni håller på så. Min kod får ni aldrig någon nytta av ;)

Microsoft: Det är gratis att utveckla till Windows Phone, alla utvecklingsverktyg är gratis osv. Om man ska registrera sig som utvecklare och publicera appar kostar det ca 700 kronor och den avgiften är till för att vi skall kunna kvalitetskontrollera alla appar så att det inte som på tex Android kommer in appar som är skadliga för telefonen.

Chriiis: Hej, Går det att köra Xbox Companion mellan telefon och Xbox via ett nätverk som båda enheter är anslutna till... dvs telefonen är trådlöst ansluten till ett nätverk som Xboxen är ansluten till via sladd? Har den gamla versionen av Xbox 360 så trådlös sammankoppling är inte att tala om

Microsoft: Hejsan, ja, detta ska fungera

Wranzzon: Har haft min Windows Phone 7 knappt ett år nu. Och jag e jävligt trött på den. Min fråga e hur man kan göra en telefon som har färre funktioner än sin föregångare. Jag gick Från WinMo till WinPh och det finns massor av saker man inte kan göra på WinPh, typ ansluta till FTP, logga in i routrar och NAS. Inte kolla på vissa klipp i t.ex SVT Play. Droppen var när jag inte kunde titta på JVM. När man ska öppna Filen får man ett error meddelande att filen inte kunde öppnas. För mig e det helt obegripligt och oförsvarbart. Jag har försvarat telefonen så gott det går men nu går det inte längre. E sjukt besviken.

Microsoft: Hej Wranzzon, tråkigt att du inte är nöjd. Windows Phone är ju byggd för "vanliga" användare som vill ha en snabb, enkel, rolig och produktiv telefon där allt man använder till vardags är inbyggt från början. När det gäller avancerade tekniska saker som du beskriver är Windows inte optimal i alla lägen. Däremot finns det appar som du kan ladda ner som gör det du vill. När det gäller SVT Play har de sagt att de inte ska bygga appar utan satsa på HTML5 framöver. Detta stödjer Windows Phone så då ska du kunna kolla på SVT Play. www.mobil.svtplay.se funkar idag för de klipp där mediaströmmen supportas på Windows Phone.

arne: har ni några tankar på att göra en ny xbox i en snar framtid?

Microsoft: Hej Arne, vi jobbar alltid på nya versioner av våra produkter men vi har inget nytt att säga om just Xbox just nu.

Kenta: Varför erbjuder windows inte turn-by-turn navigering som alla andra vettiga OS gör?

Microsoft: Windows Phone har turn-by-turn navigation i Bing Maps som finns i alla telefoner. Gratis såklart. Dessutom finns det turn-by-turn navigationsappar att laddar ner i Marketplace till mycket låg kostnad. Nokia Lumia 800 och Nokia Lumia 710 kommer dessutom med Nokia Drive (Kör) som är en riktigt bra navigationslösning där du också kan ladda ner kartorna lokalt på din telefon.

wp7 nice: tja kommer Windows mobiler uppdateras till Windows 8? Hur aktiverar man haptic feedback så tangentbordet vibrerar? Och härför får inte lg optimus 7 svenska menyer? Jag bytte från android och måste säga att wp7 mango är så himla bra good job:)

Microsoft: Hej, Windows 8 är vårt nästa operativ för datorer och pekplattor. Windows Phone är operativsystemet för telefoner och uppdateras separat. Vibration för keyboard är något som tillverkaren kan välja att lägga till och det är inte säkert din modell har den möjligheten. LG Optimus 7 som du har köpt kom med 5 språk och av tekniska och licensskäl kan du inte uppgradera menyspråken. Däremot har du fått allt annat som Mangouppdatering kan erbjuda. Kul att du är så nöjd med din telefon. Jag har själv använt Optimus 7 i över ett år och är mycket nöjd.

Urban: Hej! Med Windows 8 på PC med Media Center och surfplatta med Windows 8. Kommer jag kunna på min surfplatta kunna titta på Live-Tv på min surfplatta via flera TV-kort på min HTPC? Kommer alltså surfplattan bli en WMC Extender? Att få detta att fungera, är för mig den enda anledningen att skaffa surfplattor med Windows som operativsystem. Sen hoppas jag verkligen att Windows Media Center inom kort får en riktig upplyftning layoutmässigt, då många programnamn som inte alls är långa, klipps av mm. Samt att jag kan anpassa menyer ned på detaljnivå. Även förbättra för bättre filstöd, om man nu vill vara ett "riktigt" och fulländat mediacenter. Hoppas alltså på en helhetslösning med WMC och surfplattor med Wi-fi!

Microsoft: Hej Urban, jag ser också fram emot Windows 8 och i februari släpps en beta. Då kommer vi att få mer detaljer om hur Windows 8 kommer att se ut och fungera. Helt klart är att kopplingen både när det gäller gränssnitt och funktioner kommer att vara väldigt väl integrerad med såväl Windows Phone som Xbox.

Rolf: Jag finner månadsvyn i kalendern i Windows Phone ganska opraktiskt av två skäl: 1. Händelserna i månadsvyn representeras endast av pyttesmå "fejktexter", som varken ger någon information om vad det är för händelse, eller ens vilken kategori det är (dvs färgkodning som i dagsvyn). 2. De små textraderna som representerar händelser är nästintill osynliga, så det är i vissa ljusförhållanden jättesvårt att se dem överhuvudtaget. Jag tycker man borde ändra månadsvyn så att man fick se snuttar av den verkliga händelserubriken i stället för dom mikroskopiska "fejktexterna", samt att de borde färgkodas enligt kategori/kalender. Detta skulle göra månadsvyn mycket mer användbar. Finns det några planer på att förbättra kalendern i detta avseende?

Microsoft: Hej Rolf, visst har du rätt i att månadsvyn endast är till för att snabbt klicka sig till rätt datum, och inte för att få en detaljöversikt över vilka möten som finns på respektive dag. Du är inte ensam om denna feedback så vi tittar på hur vi kan utveckla kalenderna framåt i kommande uppdateringar.

Niclas Andersso: Hej, när kommer Lumia 710 till Sverige ?

Microsoft: Hej Niclas, Nokia kommer snart att berätta när Lumia 710 kommer att finnas tillgänglig i svenska butiker.

Räkfrossa: Balmer sa något i still med att windows phone 7 "gick från väldigt små till väldigt små i år" Hur ser du på tillväten framöver, var ska ni plocka marknadsandelar?

Microsoft: Nu är Windows Phone på riktigt uppgång och tittar på på vad analytiker som IDC och Gartner säger så tror de att Windows Phone är 1a, eller 2a redan 2014/2015. På vissa marknader så tror jag att det kan gå snabbare än så. Kortsiktigt tror jag att Windows Phone kommer att vinna andelar ifrån Android på såväl konsument som företagsmarknaden.

Erik: Hej, Varför kan ni inte leverera skype till windows när Microsoft dessutom äger Skype? Och sluta säg det kommer snart! Det tar max 2 månader att snickra ihop en bra skypeapp. När kommer den?

Microsoft: Snart

David: Hej Pater, Vilken telefon och vilket OS gillar du mest just nu? (och du får inte säga windows eller någon windowstelefon.)

Microsoft: :-) rolig fråga. Om jag inte väljer Windows Phone så måste det bli en Dorotelefon. Lika enkel som Windows Phone men den saknar lite funktionalitet för att jag ska bli helt nöjd.

IQ: Hur ser ni på Qt till WP7. Kommer ni tillåta det eller inte? Mvh Ian Queen. (not the real one)

Microsoft: Hej - jag kan tyvärr inte svara på den här frågan just nu. Vi jobbar hela tiden för att göra det ännu enklare för fler utvecklare att jobba med Windows Phone och utvecklingsmiljön för Windows Phone har fått mycket beröm, även av utvecklare från andra läger.

Johannes svenss: $99 för att kunna testa sina egna program på telefonen? Hur tänkte ni där? kommer ni ta bort det? När? Mvh J

Microsoft: Hej Johannes, avgiften syftar till att kunna driva Marketplace och säkerställa en hög kvalitet på de appar som blir tillgängliga för alla Windows Phone kunder.

N-P: Hej Ingår synkning av kalender, att-göra, notes och adressbok och exchange epost i Office 365 Small business P1? http://www.microsoft.com/en-us/office365/buy-BA.aspx?WT.z_O365_ca=Buy_pl...

Microsoft: Ja det gör det. Det är Exchange plan 1 som ingår i P1. Vilket ger full active sync funktionalitet. Sedan kan du självklart välja vad du vill synka ner till din telefon. Eftersom det ingår 25 GB maillåda för varje användare i P1 så kan det vara bra att tänka till lite innan.

Mr mour: Hej, Gillar windows även om det ännu inte fungerar för att ersätta min android som main device. Två saker: 1. webtv/film funkar inte på några sidor i Sverige. Och säg inte att det är upp till websidorna att stödja, ni måste ju se till att era produkter fungerar också, sätta lite trycka på tidningar och tv-kanler. Skönt att android ska sluta stödja flash om x antal år, så kanske det händer något med html5. Synpunkter på er svaga sida att visa webcontent? 2. Bing maps är fullständig katastrof. När kommer ni tillåta nokia maps in i marketplace. Elop sa ju att det skulle ske(fast utan offline stödet) 3. Hade man kunna scrolla sina hubbar på huvudmenyn från höger till vänster oberoende från verticalen skulle ni få ett mycket mer levande operativsystem. Idagläget är hela operativsystemet ganska stelt med lite flow. Synpunkter?

Microsoft: Hej, när det gäller web så är det som du säger HTML5 som är spåret och där tycker jag även svenska sidor börjar röra på sig så där känns det som att vi är på gång. När det gäller Bing Maps använder jag det själv och det funkar bra, även med turn-by-turn navigation. Däremot när det gäller POI finns ju inte detta ännu. Då är det bra med just Nokia Maps som alla, oavsett telefonmodell kan ladda ner från Marketplace. Även Lokaldelen.se samt kommande Eniro, eller varför inte appen Gmaps. Det finns många bra lösningar. När det gäller metro design och hela gränssnittet så gillar jag det skarpt själv såklart - jag tycker det är levande, personligt och mycket snabbt och enkelt. Men alla kan inte tycka lika. Upplägget med appar som används sällan i applista till höger, och en flersidig startsida med live tiles funkar jättebra för översikt och att snabbt komma åt saker som man behöver

Räkfrossa: Har en fråga till när jag ändå är igång. Har ni några planer på att ge användare möjlighet att enabla piltangenter på tangentbordet. Att markera med fingret på skärmen är både oeffektiv och långsamt. Speciellt om man bara ska flytta sig ett kort seg.

Microsoft: Hejsan, inga piltangenter än så länge. Vi får se om kommande uppdateringar innebär förändringar för tangentbordet som rent allmänt får väldigt bra feedback.

Marcus Claesson: Hej Wissinger! Jag är lite intresserad av att införslaffa mig en "surfplatta". Varken iPad eller en Android tilltalar mig. När kommer det en Windows8 platta? Och är det Nokia som kommer tillverka den?

Microsoft: Hejsan Marcus, Windows 8 beta släpps i februari. När Windows 8 släpps kommersiellt på nya läckra små plattor är däremot inte klart ännu - plattor kommer att komma från flera olika tillverkare.

Sören: När kommer man att kunna redigera e-post meddelanden som man vidarebefodrar?(ta bort e-postadresser och meddelanden som han skrivit)

Microsoft: Hej, jag har inga besked idag om och när detta kan bli möjligt dessvärre.

Mobilkund: Finns det alternativa webbläsare till Windows Phone för den som inte vill använda Internet "Häxplorer"?

Microsoft: ja, det finns andra webläsare att ladda ner från Marketplace, men de använder alla IE motorn. Jag tycker den funkar riktigt bra, snabb och snygg. När IE10 kommer så får Windows Phone också IE10.

Håkan: Vet man när/om ZunePass och Local Scout kommer till Sverige.

Microsoft: Hej det finns inga officiella tider kommunicerade kring dessa två tjänster ännu. Local Scout, eller Närområde som det heter på svenska funkar dock förträffligt när man är ute och reser i de länder där underliggade data finns tillgängligt i Bing. I Sverige får jag rekommendera Lokaldelen.se, kommande Eniro, Gmaps etc.

Markus: Varför är Windows Phone bättre än Android??

Microsoft: Windows Phone är mycket enklare och snabbare än Android. Du har det mesta inbyggt redan från början och det funkar väldigt bra. Windows Phone är säkrare än Android och du riskerar inte att din information blir stulen eller att du laddar ner en app som förstör din telefon. Sen tycker jag att Windows Phone är mycket snyggare och modernare. Det är lättare att få tillgång till det som är viktigt, varje dag.

wizzy365: Ny lumia användare så har jag en fråga. Varför är det så svårt att flytta över telefonnummer från en gammal telefon till den nya. Försökt med bluetooth från telefon till telefon och till svar får man att det inte går. Windows live klarar inte av att få över telefonnummer från gamla telefon varken med csv eller med annat. Med usb kabel kan man inte få överfört filer från outlook till telefon, bara en massa medie filer men inte annat.

Microsoft: Nokia har ju någon contact transfer applikation som borde funka. Annars är tricket att lägga alla sina kontaker i just Windows Live, eller Google och då ska de synka perfekt till telefonen förutsatt att telefonnummer är inlagda som just telefonnummer och inte som "other".

Mobilkund: Finns det USB Mass Storage i Windows Phone-mobiler så man kan ansluta dom lätt till datorer? FInns USB On-the-go som Nokias senaste Symbian-mobiler har?

Microsoft: Hej, Windows Phone kan inte användas som en USB mass storage device av säkerhetsskäl. Du ska inte kunna "stjäla" data från telefonen genom att ansluta den till en dator eller tvärtom. Multimedia, bilder osv synkar via Zuneprogramvaran på din PC

Mobilkund: Hej! Undrar varför systemet heter "Windows Phone" när det inte längre handlar om fönster på samma sätt som när Windows 1.0 för persondatorer kom på 80-talet. Det är ju inte längre ett fönsterbaserat system utan det är ju fula fyrkantiga boxar. Och måste alla dom där boxarna animera sig hela tiden? Tror ni att ALLA kommer att uppskatta en skärm där det rör på sig hela tiden? Finns det inget alternativt gränssnitt i Windows Phone som mer liknar iOS/Android/Symbian så man slipper se dom där fula boxarna? Känns som att ni mer har försökt skapa nåt "unikt" (för att slippa kopieringsklagomål från Apple) än att verkligen försöka ta fram ett gränssnitt som VERKLIGEN ÄR BRA från småbarn upp till farmor och farfar. Jag lockas tyvärr inte av det RÖRIGA gränssnittet i Windows Phone...

Microsoft: Alla kan såklart inte gilla Metrogränssnittet men vi har fått väldigt bra kritik i tester och gränssnittet är framtaget efter tusentals användarstudier. Glädjande nog har Windows Phone också de mest nöjda kunderna av alla operativsystem.

Hans: Kommer ni att tillåta flera webbläsare till Windows Phone som tex Opera, Dolphin HD, Mozilla Firefox etcera?

Microsoft: Hej Hans, jag har inget svar på din fråga just nu. Vi får lov att återkomma.

Håkan: Peter: Jag kan inte hitta Nokia Maps på Svenska Marketplace.

Microsoft: Ok. Då är den nog på gång snart. Jag ska påminna Nokia.

Anton: Alla frågar efter Skype appar. Finns det vanliga VoIP - SIP appar till WP7.5 som man kan använda mot "vanliga" operatörer och företagsväxlar?

Microsoft: Nej det finns ingen allmänt tillgänglig SIP stack än så länge

Jajamänsan: Finns det några planer på att ge samma användarupplevelse med tjänsterna till alla användare i världen?

Microsoft: absolut, målet är att alla länder och användare på sikt ska få samma upplevelse.

Mobilkund: Varför har ni Silverlight i Windows Phone? Det är väl bara www.hooters.com som är enda sajten som kräver att man har en Silverlight-plugin i webbläsaren? HTML5 borde ni satsa ALLT på och skrota Silverlight. Eller används "silvret" till lokala appar i Windows Phone och inte bara webappar?

Microsoft: Hej, du har helt rätt. Silverlight och XNA är det du bygger appar med för Windows Phone och vi satsar, liksom hela industrin, på HTML5 för webbutveckling framöver

Danne: Hej igen, hade fråga angående skype’s lansering på wp7 tidigare, vet du något om hur det går med lanseringen av "Viber" ?

Microsoft: hej, jag har tyvärr ingen koll på just Viber. Det bästa är att kolla med dem direkt.

Hans: Bing maps-kartor är undermåliga. Många kartbilder har inte uppdaterats på ett tag som i Malmö. Dessutom är de oftast på engelska. Google är skickligt med att anpassa sökresultat på olika språk. När ska ni göra det med Bing och Bing maps?

Microsoft: Vi jobbar hela tiden med att förbättra Bing Maps som funkar riktigt bra idag. Om man vill ha alternativ kan man tex köra Nokia Maps, eller Google Maps. Det finns många alternativ.

Gustav: Hos android är det mycket upp till mobiltillverkarna att välja huruvida de vill fortsätta uppdatera sina telefoner till den senaste versionen av android. Hur kommer Windows Phone hantera detta? Det jag menar är alltså, om man köper en Nokia Lumina 800 nu, är det risk för att man blir utan windows 8 när det släpps? Sen tänkte jag även passa på att fråga, vi använder gmail och google calendar mycket i skolan, hur pass bra synkas dessa i WP?

Microsoft: Alla uppdateringar ska komma till alla telefoner och tillverkarna kan också vi Microsoft skicka ut separata uppdateringar för sina specifika modeller. Om man är Gmail användare så är Googles tjänster mycket bra integrerade i Windows Phone

Mobilkund: Hur uppdaterar man till framtida WP-versioner? Krävs det assistans med PC? eller finns det integrerad Software Update i mobilen som i Symbian och iOS?

Microsoft: Vi har valt att tills vidare inte köra OTA uppdateringar (trådlöst) utan köra med USB via PCn för att användaren skall få en så bra upplevelse som möjligt och inte tappa någon information. Det finns inga tekniska skäl varför vi inte redan idag skulle kunna göra OTA uppdateringar.

Mobilkund: Kommer man att ha Ovi Store på Nokias Windows-lurar? Eller gäller endast Microsofts app-butik?

Microsoft: Nokia kommer precis om övriga tillverkare att ha en "egen" butik i Marketplace

Jajamänsan: Nokia Maps finns inte på US-Market heller.

Microsoft: Tack, det ska vi kolla upp.

Peter: Hej, Varför har man valt en sådan dum lösning på MMS inställningar!?! Har en Lumia 800 från T-mobil och i dax läget kan man inte ändra dessa inställningar för att få MMS att fungera. Dela gärna med dig om du har en lösning.

Microsoft: Nokia kommer med en nätverksconfig app som kommer att lösa ditt problem med mms. den laddar du ner via marketplace.

Calle: Jobbar ni aktivt för att det ska utvecklas mer appar av företag i sverige. Som ex. prisjakt, ikea, blocket osv? Eller förlitar ni er på att dem ska upptäcka det själv?

Microsoft: vi jobbar mycket aktivt med det och har idag över 700 svenska appar i Marketplace.

Jörgen: Kommer Lumia 900 att släppas i sverige? I såfall när?

Microsoft: Hej Jörgen, den frågan får jag bolla vidare till Nokia.

Mobilkund: Hur många tillverkare av Windows Phone-mobiler finns det nu? Och vad heter dessa?

Microsoft: I Sverige säljer nu LG, Samsung, HTC och Nokia Windows Phone. Även ZTE och Acer har telefoner. HTC Radar och Titan, Nokia Lumia 800, 710, Samsung Omnia W. LG Optimus 7, ZTE Tania

Danne: Du säger att SKYPE är under utveckling. Kommer det vara en "lite" version eller får den full access även via tex wifi?

Microsoft: Vi får vänta lite på detaljerna till när appen lanseras. Stay tuned

Håkan: Hej Peter! Uppdatering 8107 vet du när den kan tänkas komma till oss i Sverige med Telia abonnemang?

Microsoft: Hej, om uppdateringen inte kommit kan det vara så att den inte behövs. Jag har själv inte koll på vad just den uppdateringen ger.

Håkan J: Hej Peter! Vet du när uppdatering 8107 kommer till Telia abonnemang? Jag undrar även om Local Scout kommer till Sverige?

Microsoft: Hej, vi jobbar på att Local Scout - dvs Bing lokalinformation skall komma till Sverige, så frågan är bara när.

Anton: kommer Microsoft tillåta andra VoIP appar än sina egna ?(Skype är ju Microsoft numera) på WP?

Microsoft: Hej Anton, redan idag finns appen Tango att ladda ner i Marketplace

Lars: Hej igen, jag menade inte FM-Radio, vet att det finns stöd för det redan. Jag menade FM-Sändare, skicka sin musik ut från telefonen till sin radio/stereo utan att behöva köpa till någon extra sändare.

Microsoft: Ledsen för missförståndet. Nej, Windows Phone har inget sånt stöd i dagsläget.

Micke: Hejsan. HAr ni någon koll på vad som händer med blåtandsstöd av ljudet vid strömmande video,det funkar inte på en massa av windows phone enheterna ju?

Microsoft: Hej, det ska fungera på alla Windows Phones som säljs idag. Jag har själv testat på bland annat HTC Titan och Nokia Lumia.

Eddie: Hej! Ärligt talat så finns det inte en enda Windows telefon idag som lockar mig, där är tyvärr ingen somsticker ut tillräckligt mycket. Lumia 800 såg först intressant ut, tills dess att man märker att skärmen är mindre än MeeGo motsvarigheten, kameran på framsidan är borttagen, därtill kommer faktumet att upplösningen i skärmen är på tok för låg 2012 jämfört med konkurrenterna (iPhone/Android). Jag må kanske vara en high-end användare men då borde det finnas fler Windwows Phone modeller att välja mellan. Jag är nyfiken på Windows Phone, har kört iPhone ändå sen jag importerade min först iPhone 2G från USA, och har en Android som extra telefon och hade tänkt införskaffa n Galaxy Nexus mycket p.g.a att jag kan personifiera telefonen mer än iOS/Windos Phone. Till trots är jag ändå nyfiken på Windows Phone, men när kommer det modeller med högre upplösning? Lumia 900 verkar ju riktigt bra, men den är ju bara för Amerikanska marknaden. Känns tyvärr inte riktigt som ni hänger med i utvecklingen så pass så man vill byta över från ett vant användande av iPhone/Android, tyvärr vill jag säga då Windows Phone ändå verkar till att vara spännande...

Microsoft: Varför inte satsa på en HTC Titan? Värt att tänka på är att allt inte handlar om tekniska specifikationer utan hur telefonen verkligen funkar. Jag tror att du kommer att gilla Titan :-)

Danne: frågar vidare engående skype... arbetar som återförsäljare och anledningen till mina frågor är främst för att vi har en större kund som vill börja använda wp7, men dom måste ha tillgång till skype. finns det någon möjlighet till att få "en bortre gräns" på lansering?

Microsoft: pust, sista frågan. Jag får be om lite, lite tålamod så kommer det mer information om Skype.