Batterier

Microsofts plan för bättre batteritid

Det är inte större batterier som ska ge oss längre drifttid på våra enheter enligt Microsoft, utan flera.

Publicerad Uppdaterad

Batteriteknologin har närmast stått still i utveckling (i alla fall kommersiella sådana) i jämförelse med annan hårdvara som tagit stora kliv framåt. Det är något de flesta vet vid det här laget, om inte annat är de flesta plågsamt medvetna om det eftersom våra prylar måste laddas mer eller mindre varje dag för att fungera.

Nu har Microsoft slagit sig ihop med ett gäng forskare för att jobba med projektet Software Defined Batteries som en lösning på det hela. Här handlar det inte om större batterier, utan om en tvådelad lösning som är lika mycket smart mjukvara som en uppsättning med olika batterier.

Genom att mjukvaran, hårt integrerad med operativsystemet, lär sig hur användarmönstret hos enhetens ägare ser ut ska olika batterier kunna sättas in för olika jobb. Sitter användaren med ett worddokument kan ett batteri användas medan andra uppgifter kan köras på andra batterier. Samtidigt har mjukvaran koll på när enheten brukar sättas på laddning och exempelvis kan mjukvaran även hålla koll på att användaren vid en viss tidpunkt varje vecka brukar hålla powerpoint-presentationer, varpå snabbladdning för ett batteri sätts in.

När en sån här teknik skulle kunna tänkas dyka upp i fysiska enheter är däremot inte klart, då det mest rör sig om forskning i det här skedet.

Spontant låter det som ett ganska krångligt tillvägagångssätt som annars skulle kunna lösas lättare med bättre och mer utbredd snabbladdning av befintliga batterier. Men får de det hela att fungera kan det vara ett sätt att hjälpa oss arma användare till en mindre laddningsberoende vardag.