https://www.mobil.se/nyheter/misst-nkte-terroristen-hj-lpte-is-med-svenska-sim-kort
564753
Nyheter
Skapade krypterade chattkonton

Misstänkte terroristen hjälpte IS med svenska sim-kort

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/duosim.jpg?itok=ORAUyn4y', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/duosim.jpg?itok=iu9L4TkX', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/duosim.jpg', w: 2000, h: 1125, title: ' ' },]
Genom att skapa chattkonton i appen Whatsapp kan den misstänkte terroristen som körde lastbilen på Drottninggatan i Stockholm ha hjälpt terrorrörelsen IS.

Det är i polisförhör som den misstänkte terroristen, enligt TT, uppger att han försett IS med sim-kort från svenska mobiloperatörer. 53 sim-kort hade registrerats med hjälp av den telefon som mannen hade med sig vid gripandet och vid husrannsakan hittade polisen ytterligare 19 simkort.

Viktiga faktorer i sammanhanget är att flera svenska operatörer ger bort simkort gratis och inte heller kräver registrering för att man ska kunna ta emot det sms med registreringskod som krävs för att skapa ett Whatsapp-konto. Med hjälp av sim-korten ska den misstänkte mannen ha kunnat skapa nya konton och sedan skickat registreringskoden till användare i IS som med en mobiltelefon utan simkort i kunnat använda de nya kontona direkt i IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak utan att det kostar en krona. Whatsapp är dessutom en av de chattappar som erbjuder krypterade konversationer vilket gör det mycket svårt för Polisen och andra utomstående att se vad som skrivs.

I åtalet mot den misstänkte mannen i dådet på Drottninggatan har enligt den tekniska undersökningen två svenska sim-kort använts för att skapa konton som varit aktuella i utredningen kring dådet på Drottninggatan.