Utnyttjar utvecklarcertifikat för storföretag

Mjukvarupirater har hittat ett sätt att distribuera hackade IOS-appar

Hackade versioner av populära appar som Spotify, Angry Birds och Minecraft har börjat leta sig in på IOS-enheter. Detta efter att oseriösa utvecklare har utnyttjat det utvecklarprogram för storföretag som Apple erbjuder.

Publicerad Uppdaterad

För stora företag som snabbt vill få ut IOS-appar som är skräddarsydda för organisationen och som enbart distribueras till anställda, så finns ett speciellt utvecklarprogram som bland annat innebär att man kringgår Apples tuffa granskningsprocess i App Store. Och just den biten har visat sig vara väldigt intressant för mindre seriösa utvecklare, som nu börjat sprida hackade versioner av populära appar via utvecklarprogrammet. Man har till exempel tagit fram en version av Spotify som gör att man kan streama musik gratis utan att behöva höra annonser. Piraterna som ligger bakom de hackade apparna har tjänat grova pengar på att erbjuda speciella VIP-paket med hackade appar, som man hävdar ska vara ”mer stabila än gratisversionerna”. 

Apple raderar certifikaten

Efter att nyhetsbyrån Reuters uppmärksammat Apple på saken, så har flera utvecklarkonton stängts av. Men nya har tillkommit i deras ställe. Apple har nu meddelat att samtliga utvecklarkonton kommer att behöva aktivera tvåstegsautentisering från och med den 27 februari, något som ska säkra kontona och begränsa möjligheterna för oseriösa aktörer att sälja kontona till den som vill kringgå Apples restriktioner på något sätt. Huruvida det får önskad effekt återstår att se. 

Källa