Efter lanseringen

Mobil svarade på era frågor om Galaxy S 4

Erik Mörner, redaktör för tidningen Mobil, på plats i New York.

Kommer Galaxy S 4 har 4G i Sverige? Är den vattentät? Hur står den sig mot konkurrenterna? Ja, det kom in en massa frågor när mobil.se höll frågestund om nya Samsung Galaxy S 4. Här under hittar ni alla frågor och svar.

Publicerad Uppdaterad

Markus: Det sades något om 2 simkort under presentationen, men jag hittar inte den informationen någonstans? Har även sett på läckta bilder innan, att där fanns 2 sim ikoner. Så min fårga är: är där 2 sim korts platser i galaxy 4?

Erik Mörner: Två simkort hörde faktiskt inte jag något om, men jag kan ju ha missat det. Det jag däremot lade märke till var samsungs säkerhetslösningar som ju på ett sätt är relaterade. De gör att du har en del i telefonen för arbete där arbetsgivaren har full koll och sedan en privat del så att arbetsgivaren inte har kontroll över dina privata foton till exempel.

Markus C: När batteriet lider mot sitt slut. Går telefonen in i ett batterisparande läge där man inte kan lyssna på musik eller fota längre? Vet att Samsung hade den "featuren" förut. Något micro-lagg? 

Erik Mörner: Alla telefoner som fanns här på demonstrationen och so vi journalister fick testa var välförsedda med laddning, så det kunde jag inte kontrollera. De flesta var till och med monterade med konstant laddning. Men jag antar att Samsung kör samma tanke som tidigare så den funktionen finns gissningsvis kvar. När jag testade LG Optimus G fick jag intrycket att innehållet på skärmen formligen flög fram så fort man nuddade den, det intrycket får jag inte med Galaxy S4.

Fredrik :): Kommer den ha 4G ?

Erik Mörner: Japp, den har 4G/LTE och utan att gå in på detaljer exakt vilka frekvenser den hantera så sa Samsung under presentationen att den skulle hantera många band.

Hans: Är den vattentät?

Erik Mörner: Nej det är den inte. Relaterat är dock att man kan styra den, i varje fall en del saker med svepningar över själva skärmen. Tanken är att man till exempel med våta eller kladdiga fingrar ska kunna hantera telefonen utan att röra den.

Emma: Hur bra bilder tar den i dåliga ljusförhållanden (jämfört med konkurrenter)?

Erik Mörner: Eftersom jag bara kunnat testa den i det mycket säregna ljuset under presentationen så törs jag faktiskt inte uttala mig om det. Vi har lite klipp och testbilder från lanseringstillfället som vi lägger upp på Mobil.se som kan de dig en föraning, men att göra en jämförelse med konkurrenterna är än så länge för tidigt. Jag tycker att ljuskänslighet verkade bra när jag testade den i alla fall.

Gunnar: Tal kvalitet, kommer man som iPhone 5 stödja HD-voice (AMR-WB)? Hur är det med röstsamtal över LTE (VoLTE)?

Erik Mörner: De frågorna har jag inte lyckats få svar på här.

frasse: vilken är bäst om man ska köpa samsung xperia z eller htc one 

Erik Mörner: Du väljer bort S4 då alltså? Det beror ju då väldigt mycket på vad du prioriterar. Jag har bara testat HTC One en kort stund och under den tiden imponerade inte kameran. Det skulle tala för Xperia Z. Det beror mycket på vad du har för personliga prioriteringar.

Philip: Hur ter sig S4an mot Xperia Z? Det viktigaste för mig är skärmen, flytet i ui:t, samt kvalitetskänslan när man håller telefonen.

Erik Mörner: Det jag sett härt av skärmarna tycker jag att de är relativt likvärdiga. Den största skillnaden är ju just kvalitetskänslan. Galaxy S4 känns mer bastant, gedigen än sin föregångare, men ändå inte exklusiv. Det har ju tycker jag att göra med materialvalet, men det kan ju vara en personlig åsikt. Helt enkelt om man föredrar glas som i Xperia Z, aluminium eller plast som i Galaxy S4. Jag tycker i alla fall den ligger lite bättre i handen än kantiga Xperia Z gör.

Edvald: Ta med oss bakom kulisserna, hur var det på plats? Vad missade vi som inte var där?

Erik Mörner: Det påminde i alla fall inledningsvis lite om en Iphonesäljstart. Det var köer runt hela kvarteret med folk som skulle in. Det är ju inte bara journalister på plats utan även partners och andra inbjudna gäster, antar jag från återförsäljare, operatörer och så vidare. Dörrarna skulle öppnats en timme innan men öppnades nog 40 minuter innan kanske men det gick i alla fall smidigt att komma in. Efter presentationen som liknade en föreställning med oliak akter som skulle visa hur telefonen utmärker sig i olika sammanhang öppnades demoavdelningen upp dit man fick börja köa igen för att få tid med Galaxy S4. Max tio minuter per person sade det, men jag fick till slut betydligt mer än så. :-) Sedan pratatde jag med de svenska Samsung-medarbetarna på plats här, spelade in webb-tv och gick till hotellet för att skriva och redigera ihop tv-inslaget.

Totte: Är det den slutgiltiga Iphonedödaren det här?

Erik Mörner: Jag skulle inte säga att Apple står i skottgluggen så mycket som Samsungs konkurrenter på Android-sidan när nu S4 är lanserad. Begreppet Iphonedödare känns inte så aktuellt helt enkelt. 

Bennethon: Hej, när ska Samsung lansera en mobil som inte är så plastig och så stor. Och kanske vara lite mer av kvalitet och lite mindre så att den känns lyxig som iPhone? 

Erik Mörner: Ja det kan man undra, jag har ju inget svar på det tyvärr, men jag kan ju konstatera att Samsung varit konsekventa i sina materialval och man kan ju inte säga annat än att Galaxy S3 har varit en framgång så det kan ju vara ett framgångsrecept också :-)

Herrn: Stödjer den alla frekvensbanden för LTE i Sverige, eller kommer det bli som med S3an att den anpassas för tex Telenor/tele2 och en för Telia

Erik Mörner: Samsung Galaxy S4 stödjer frekvenserna 800/850/900/1800/2100/2600 MHz.

Erik: Jag funderar på att köpa en Galaxy S3 4G. Vad är den största skillanden som jag som användare upplever jämfört med den nya S4:an? Är det ett dåligt köp att köpa S3 4G nu när S4 är lanserad.

Erik Mörner: Nej överlag är ju inte skillnaden så stor. Jag skulle säga att skärmen är det man mest lägger märke till. S3 4G är ett bra köp fortfarande, särskilt som den säkert gått ner lite i pris nu.

POO: Har de löst sladdlös laddning. det skulle ju komma redan till S3. har den FM-radio. Har de tänkt på ljudkvaliten vid musiklyssning?

Erik Mörner: Nej, inget prat alls om trådlös laddning här. FM-radio tror jag den har, men jag är faktiskt inte säker. Det var inget det fokuserades på :-) Ljudkvaliteten när det gäller musiklyssning har de tänkt på genom att man kan koppla samman flera S4or så att de spelar samma musik synkade. På det sättet kan du få ett litet surroundsystem alltså, men det var inget som fungerade när jag testade på plats här.

Rune: Har Galaxy s4 trådlös laddning?

Erik Mörner: Nej.

Morgan: Hej Erik! Min fråga är, vad är din syn på det nya "godiset" i s4 när man jämnför med s3? Rätta mig om jag har fel men det känns som att de bombat in alla de senaste grejerna oavsett hur stor sannolikheten är att det blir en framtida standard bara för att stå på den säkra sidan. I mina ögon så känns det bara som att 1080p skärmen är enda anledningen för en vardagsanvändare, och kanske "hover tekniken" ifall man är blöt om fingrarna men jag ifrågasätter ändå ifall det är värt det dubbla priset av s3. kort och gott, imponerade s4 på dig, och hurdå isånnafall?

Erik Mörner: Hej, i korthet, nej. Den imponerar inte. Det är ju mest en evolution med lite fler funktioner än S3 och ingen revolution. Hovertekniken är precis som du säger användbar, men jag skulle nog föredra att telefonen var vattentät, så att man kan använda den som man vill och sedan tvätta den i handfatet. Det för ju med sig andra fördelar också. Det som imponerade på mig i så fall var nog snarare hälsofunktionerna. Det känns som det pratats om i åratal, men det här var ett faktiskt steg framåt.

Englishman in New York: Hur funkar översättningen?

Erik Mörner: Just när jag testade på plats var internetuppkopplingen dålig så det funkade mycket sporadiskt och när det funkade tolkade den ofta fel. Det var dock mycket oväsen och ingen optimal miljö att testa i. I teorin ska det i alla fall fungera så att du pratar på ditt språk och sen översätter telefonen. Den ska klara både tal till text och text till tal på nio olika språk. Inte svenska dock.

amor: är s4 värkligen bra. och hur bra är den mot konkurenterna.

Erik Mörner: Nja, jag har väl varit ganska sval i mina omdömmen. Hälsofunktionerna imponerar, skärmen är bra, men inom material, design är Samsung inte ledande. Jag skulle väl sätta frågetecken också för hur ofta man verkligen kommer ha nytta av det här att vicka telefonen för att skrolla, det känns enklare att helt enkelt röra skärmen.

Andreas: Kommer s4an ha utrymme för dubbla simkort?

Erik Mörner: Nej det nämndes det inget om, det är säkert lågt prioriterat. Bättre att använda det utrymmet för tex mer batteri. Tillverkarna brukar alltid säga att efterfrågan på mobiler med två simkortplatser är för låg i Norden.

Klick: Hur är kameran? Några nya funktioner?

Erik Mörner: Ja funktionen för att fälla in en bild på sig jälv i det man tar foton eller film av är ju ny. En annan grej är Drama shot där man kan fånga en snabb händelse, så att man får en bildsekvens i en och samma bild. Exemplet kan vara en skateboardåkare som gör ett hopp och där man ser personen flera gånger i samma bild, det vill säga i olika tidpunkter mot samma bakgrund.

Gunnar: hur känns skärmen jämfört med z och one. är den i samma klass, bättre/sämre? sades det något om batteritid? och vad var det slutliga dl/ul speeden i 4G?

Erik Mörner: Skärmen snarlik Z, något bättre till Samsungs favör kanske. One har jag inte haft möjlighet att jämföra mot. Överlag ska man säga att det är svårt att göra rättvisa bedömningar just under sånna här tillfällen med färgad belysning överallt, inte säkert det blir rättvisande. Batteriet är på 2600 mAh och hastigheten som uppgavs för 4G var 100 ner och 50 upp, LTE cat3

JO: Vad var det för fotoalbum man kunde göra?

Erik Mörner: Funktionen heter Story Album och med den kombinerar du ihop en samlingbilder till ett bläderbart format. Det kan visas på skärmen i stående och liggande läge samt delas på Facebook. Det liggande läget blir även en förhandsvisning av hur det ser ut i tryckt form. Där sammarbetar Samsung med tjänsten Blurb som skriver ut i bokform och leverera, mot betalning då.

Kalle Wiklund, webbredaktör: Det är hårt tryck i chatten i dag, och Erik kommer att svara på frågor i cirka 10 minuter till.

YT: Testade du pausfunktionen

Erik Mörner: Ja, när man spelar upp en film på skärmen så pausar den så fort du tittar bort och den alltså märker att dina ögon inte längre tittar på skärmen. Det funkade fint.

Thomas: Vilken processor kommer telefonen att få i Sverige?

Erik Mörner: 1,9 Ghz fyrkärnig från Qualcomm är all info jag fått från Samsung på plats här.

labyrint: Tycker denna telefon är lite tjatig i utseende känns inte speciellt innovativ ,vad tycker du ? skulle du byta upp dig om du hade en galaxy  s3 ?

Erik Mörner: Jag håller med dig, det är inte så väldigt nyskapande. Det finns inte särskilt månag anledningar att byta upp sig och S3 är fortfarande en bra telefon.

Nils: Jag tycker lg optimus g ser mer prisvärd ut än galaxy s 4, vad har du för känsla ?

Erik Mörner: Det blir en tuff kamp, utan tvekan. Här i New York så har LG satt upp reklamtavlor på Times Square där Samsungs lanseringsevent var och påpekade ungefär det du säger, samt att G finns ute redan nu. Och i kön till eventet stod HTC och bjöd på chips och varm dryck. :-)

Knas: 4G-varianten av GS3 saknar FMradio-mottagare, vilket är lite synd om man lyssnar mycket på radio och/eller gör det i områden med risig mobil-täckning. Hur är det med S4'an?

Erik Mörner: Den information vi har fått är att FM-radio saknas.

Klas: har den 4G för Sverige eller LTE Erik?

Erik Mörner: Hej Klas! Ja, det gör den. S4:an har stöd för frekvenserna 800/850/900/1800/2100/2600 MHz.

Arre: Ärr den bättre än xperia z 

Erik Mörner: Det beror helt på vad du är ute efter. Den största skillnaden mellan Xperia Z och Samsung Galaxy S4 är kvalitetskänslan. Nya S4 är ju mer gedigen är föregångaren S3, men känns ändå inte exklusiv. Det är en ren personlig åsikt, men jag tycker att det har att göra med materialvalet. Hur som helst så ligger S4:an faktiskt bättre i handen än vad den något med kantiga Xperia Z gör.

Joakim: Hejsan Erik. Jag såg det mesta av presentationen men hörde inget om processorn, eller batteritiden? Har du några svar där? Kommer s4an släppas med 4g från start eller hörde jag rätt att det kommer dröja med den versionen? Tack på förhand 

Erik Mörner: 1,9 Ghz fyrkärnig från Qualcomm är all info jag fått från Samsung på plats här. När det gäller 4g så är informationen vi har fått från operatörerna att de kommer ha LTE-lurar från säljstart.

Sven: Känns inte som om du har fått korrekt information. Varför skulle tex man sätta QC chip i versionen som ska till Sverige? 

Erik Mörner: Det kan inte jag svara på, tyvärr.  Men det är värt att titta närmare på det. Informationen som vi har fått är att Galaxy S 4 ska ha en 1,9 Ghz fyrkärnig från Qualcomm.

Kalle Wiklund, webbredaktör: Då stänger vi chatten för i dag. Tack till alla som varit med och ställt frågor. Och tack till dig, Erik!