Chatt

Mobil svarade på era frågor om toppmodeller

Under fredagen chattade vi på Mobil med er läsare med ämnet toppmodeller. Läs alla svar här.

Publicerad Uppdaterad

Toppmodell
Johan.S:Hej jag går i köpa tankarna men det har kommit så många nya modeller nu så man vet inte vilken man ska välja. Var väldigt sugen på HTC 10 men den var aningen dyr tyckte jag samtidigt som det kanske inte skiljer sig så mycket mellan andra mobiler som är någon tusenlapp billigare. Så jag vill fråga vilken mobil som håller högklass men inte kostar 7000 kr som är att rekommendera. var sugen på G5 också men är lite skeptisk mot den där avtagbara underdelen tycker den känns lite jobbigt eller det kanske det inte är ?. så vilken mobil rekommenderar ni ?
Elias: Om det är prisvärd toppmodell du är sugen på ska du definitivt titta på LG G5. Det löstagbara bottenstycket kan du i princip strunta i om du inte bryr dig om det. Det fäster med en låsknapp, och sitter rejält hårt när det är fastsatt. Enda gången du behöver ta loss det är om du köpt en anslutningsmodul eller vill byta batteri. G5:s främsta nackdelar jämfört med till exempel Galaxy S7 är lite sämre batteritid och att den inte är vattentät, men i gengäld känns den rappare i gränssnittet än t ex HTC 10.

Note 6
BD: När kommer Note 6 ?
Elias: Samtliga tidigare Note har lanserats i September. Fast Note 5 kom ju aldrig hit över huvud taget.

Bäst?
Adam: Funderar på att skaffa ny mobil och undrar vilken som är bäst. Vill ha en med bra kamera, bra batteritid och bra prestanda men undrar om det är värt att köpa tex S7/S7 Edge, LG G5 eller HTC 10 , eller om det är bättre att vänta på Nästa Galaxy Note eller Nästa Nexus?
Elias: Alla de du räknar upp har bra kamera och bra pestanda, och vi lär inte se något lyft på det området på kommande modeller i år. Bäst batteritid av de du räknar upp har S7 Edge.

Prisvärt
Mikael: "Vem av mobilerna ger mest för pengarna?"
Daniel: Får du tag i den för kinesiska riktpriset är Xiaomi Mi5 svårslagen. Även i svenska butiker är den konkurrenskraftig, men då även tillsammans med Huawei P9.

Nexus
Mattiaz: När kommer Htc att släppa en ny nexus telefon?
Daniel: I höst om ryktena talar sanning

HTC10
Gustav Karlsson:Hej! Hur är HTC 10 prestanda mässigt? Jag undrar mest gentemot LG G5. Vilken är mest valuta för pengarna? 
Elias: Prestandamässigt är de väldigt lika, men jag upplever att LG har fått bättre flyt i användargränssnittet. G5 är en tusenlapp billigare, så är du inte ute efter det polerade metallskalet på HTC 10 är G5 bättre värde för pengarna.

Framtiden
Gustaf: Mobil världen börjar bli stagnerad om du frågar mig, vad kan vi förvänta oss för häftiga funktioner & mobiler framöver? Kommer det något som går utanför ramarna såsom samsungs Edge serie, ganska less att mobilerna enbart blir större och klumpigare.
Elias: Jag tror att 360-video kommer bli en stor grej, och att vi kommer att få se mer stöd för 360-kameror (eller rentav 360-kamera i mobilen) och VR-headset.

Förra året
Digbick:Årets flaggskepp jämfört med förra årets med avseende på 1. Batteritid 2. Prestanda 3. Kamera. Hur har det utvecklats eller stagnerat? Gärna med bäst just nu avseende de tre punkterna ovan och lite reflektioner. Tackar så länge.
Elias: Batteritid oförändrad, S7 Edge bäst. Prestanda märkbart bättre, dött lopp. Kamera något bättre, samsung.

Honor
isac: "kommer Huawei att släppa en ny Honor och isåfall hur bra är den ?"
Daniel: Tionde maj är det dags (http://bit.ly/1TmAksm). Snabb som Mate 8 (dvs nästan som P9) och dubbla kameror säger ryktet

Dac
Nisse: Vilken mobil har bäst hörlurs dac? V10, G5's extra modul eller HTC 10? Eller finns ytterligare någon som har ännu bättre?
Elias: B&O-modulen vinner här, men bägge är riktigt bra.

Batteritid
Leox: Har blivit bortskämd med en Z3 Compact som jag laddade varannan dag vid normalt användande. Samsung S7 är på alla sätt en fantastisk telefon, men det spelar ingen roll om jag inte vågar använda den för att riskera missa ett viktigt samtal om den blir urladdad. Tycker verkligen Samsung att en halv dag på en laddning minsann får räcka, eller tror ni jag har drabbats av ett måndagsexemplar?

Elias: Batteritiden peakade med Sonys Z3-sere och har gåt utför sen dess, men en halv dag låter inte normalt. Jag menar, jag får ut en dag på den, och jag jobbar på tidningen Mobil. Skulle gissa att det är nån app som strular i detta fallet, men visst kan det vara något fel på ditt fysiska exemplar också.

Prylgalen
Norrlänningen "Hej, Jag är en man. 40 år. Bor i storstad. Gift, 3 barn och har tyvärr en självgod katt. Läser aldrig instruktionsböcker och mäter med laser och inte måttband. Kör Volvo. So far - medelsvensson XXL. Bor förmodligen snart i skogen i en koja med stampat jordgolv pga elallergi förorsakat av tron att nya tekniska pryttlar i hemmet skänker mening till livet. Kan någonting inte fjärrstyras, visas i 4K eller sändas i 7.1 så blir det ett kall att lösa detta och samtidigt googlar familjen på rehabhem för fädrer med seriösa issues...ja va f-n, alla njuter inte av att springa, simma, gymma etc.
Av alla jordens problem så inser jag att detta är ett i-landsbekymmer, men alla kan inte skriva om flyktingkris, cancer, krig, SJ, Gunilla Persson och andra ""riktiga"" problem. Sedan 1990 har jag haft ett beroende att frekvent byta mobiltelefoner i premiumsegmentet för att uppnå en kick av nya (läs: onödiga) finesser och förbättringar, ett beroende jag förmodligen delar med stora delar av Er läskrets. Jag använder ALLA funktioner bara för att. Jag testar launchers, rootar och installerar beta versioner men tyvärr så blir kickarna färre och färre fär varje modellbyte eftersom skillnaderna mellan mobilerna är hårfina där ytterst få nya revolutionerande innovationer presenteras bland nya releaser oavsett tillverkare.
Konsekvensen av detta är att jag får svårare och svårare att hitta tillräcklig motivation i specifikationerna för att slanta upp 8-10 papp var 9:e månad, m.a.o. telefonerna (dock ej batteritiden) är idag så pass nära perfektion man kan begära. 
Exempel: Jag använder idag en S6 Edge 128GB med Android 6.0. S7 Edge erbjuder inte tekniknörden i mig tillräckligt med endorfiner för att motivera ett modellbyte och en del av mig tycker detta är sorgligt, hahaha! 
Frågan är alltså - är det jag som börjar bli gammal, är det jag som tycker det var bättre förr, är jag för bortskämd eller kan det vara så att tillverkarna idag har nått en teknisk peak där funktionerna på nästa premium telefon är små tweaks och förfiningar och därför är det ofrånkomligt att flaggskeppens försäljningssiffror viker nedåt och marknaden för ""most bang for the bucks"",likt nysläppta iPhone SE, har en ljusare framtid? Går vi high-end smartphone freaks mot en ny istid?!"
Elias: Jag tror absolut att det ligger något i din tes. Inte att du börjar bli gammal och tycka att allt var bättre förr alltså, utan den andra. Att smartphonetillverkarna har svårt att hitta tillräckliga förbättringar för att motivera ett uppköp. Om du vill prova nåt nytt och annorlunda kan kanske LG G5 vara värd en titt? Inte så mycket för telefonen i sig kanske som för alla kul tillbehör man har langat upp till den.

Vattentålig
NoPainNoGain: Är Galaxy S7 fukttålig, t.ex. om man tar in telefonen efter man duschat precis eller har telefonen sittandes i badrummet medan man duschar?
Elias: S7 är vattentät. Det ger normalt inga hundraprocentiga garantier att du kan ta med den på en simtur, men badrummet ska absolut inte vara några problem.

Variabel klockfrekvens
steel900: "Nordichardware gjorde en prestandaanalys om Galaxy s7, min fråga är då: Om prestandan och clock speed sänks när man spelar krafiga 3D spel, går den tillbaka till sin normala(kraftiga) prestanda när man stänger av spelet? Eller förblir prestandan sämre även vid daglig användning?"
Daniel: När det gäller modifiering av klockfrekvens brukar den alltid återgå till normalläge i moderna chip

Dubbla SIM
Victor Gard: Vilken av alla värstingar som släpps nu kommer att ha skärm av modell större och dessutom två platser för SIM-kort?  Tack!
Elias: Det är dystert med det. Huawei har tidigare varit pålitlig leverantör av mobiler med dubbla simkortplatser, men den variant av P9 Plus som kommer till Sverige saknar det.

Dubbla SIM
Ulf: Finns det någon riktigt bra mobil med dubbla simkort
Daniel: Huawei mate 8, Xiaomi Mi5 eller någon av de andra kinesiska märkenas toppmodeller som oftast har dubbla SIM.

Note 6
Urban Forsberg: Kommer Samsungs galaxy note 6 till Sverige? Man kan ju tycka att eftersom den är, ip klassad så borde lanserings området ha vidgas en del.
Elias: Note 6's blotta existens i dagsläget är ren spekulation, och dess egenskaper ännu mera. Att Note 5 aldrig kom till Europa var märkligt och svårbegripligt. Om orsaken var att man inte hade tillräcklig produktionskapacitet för chipsetet så lär det vara ett mindre problem i år när Qualcomm gjort ett chipset som Samsung inte har något emot.

Uppdateringar
tompa: Jag har noterat att mobiltelefontillverkarna inte är speciellt angelägna att uppdatera sina telefoner till nyare android versioner. Ska man tolka det som dem är tämligen ointresserade att värna om sina gamla kunder? Vad anser ni detta ointresse?
Elias: Jag vet inte om jag håller med. De flesta är nog rädda att få rykte om sig att inte uppdatera, det var mycket det som sänkte HTC en gång i tiden. Men det är dyrt och krångligt att uppdatera, och du får inga egentliga intäkter på det.

Fingeravtrycksläsare
Linn: Jag förstår inte poängen med fingeravtrycksläsare. Den enda gången jag behöver logga in är när jag startar om telefonen. (simkortslås)
Elias: Och det är kanske dumt, om din mobil blir stulen och den som tar den får tillgång till all din personliga information?

Trådlös laddning
Magnus: Vad hände med trådlös laddning? Väldigt få modeller stödjer det :-(
Elias: För mig är trådlös laddning en helt ointressant teknik. I de allra flesta fall finns laddarsladden inpluggad i den trådlösa laddaren max ett par centimeter från telefonens laddkontakt, det känns så himla meningslöst, samtigt som det blir pilligare att lägga mobilen rätt på laddaren och du förlorar el i sämre verkningsgrad. För att tekniken ska slå igenom behöver den helt enkelt ett bättre business case än vad den har i dag. Om jag till exempel kunde köpa ett skrivbord som hade ett laddarhörn där man bara behövde lägga ifrån sig familjens mobiler för laddning i stället för råttboet vi har nu, då vore jag såld.

Hifi Plus
Mattias G: ”Hej! Angående LG G5, Hifi plus modulen från B&O med dac, förbättrar den enbart ljudet när man lyssnar med lurar eller också via Bluetooth? ? Såg även att den har Apt-x, kommer jag märka stor skillnad när jag kör Blåtand via spotify till en HK onyx som jag i dagsläget använder via en HTC M7. Tack Mattias"
Elias: Ingen bluetooth, endast via 3,5 mm-sladd

G5
Mattias G: ”Hej! angående LG G5, kan man sätta dit ett displayskydd eller kommer det att påverkas om man byter moduler? Tack Mattias"
Elias: Om du med displayskydd menar skyddsfilm över skärmen går det bra att byta moduler även om man har det på.

HTC A9
Mattias G: "Hej! angående HTC ONE A9, den säljs i dagsläget för 3300:-, är detta prisvärt?"
Elias: Den har prestanda värdig en mobil för 3-4000 kronor, och en byggkvalitet långt över den prisnivån, så det tycker jag!

P9
Robin: Hej. Jag är sjukt sugen på Huawei P9 då jag aldrig haft en Huawei. Det är den eller HTC 10 som gäller för mig, vilken har bäst o snabbast kamera?
Daniel: Inga enorma skillnader egentligen. Men bildkvaliteten plockar Huawei hem. Däremot kan den ta någon sekund extra på sig att ta själva bilden beroende på om du fotar med deras "ställa fokus i efterhand"-läge eller något filterläge för selfies.

Känslig skärm
Mikael Erixon:  "Kommer Samsung att göra något åt problemet med trycköverkänslig skärm och mediokert batteri på S7 Edge? Streamar jag musik på jobbet via bluetoothhörlurar har jag ibland ynka 25% batteri kvar när jag kommer hem.
Då  brukar jag ändå stänga av Wifi, platsangivelse, synk, always on display och så mycket som går för att inte dra ur batteriet. Bättre Samsung skickat med en powerbank istället för Gear VR!"
Erik Mörner: Ja skärmproblemet har det rapporterats om att Samsung håller på att skicka ut en uppdatering som ska ta hand om. Dålig batterikapacitet har jag inte läst om som ett specifikt problem dom skulle adressera, men efter ett släpp är det vanligt att tillverkarna fixar en hel del små förbättringar och buggfixar, så bätttre batteritid efter det är ingen omöjlighet.

Kamera
olle: "Hej ! Tänkte köpa Z5 compact, men såg att Sony Xperia X modeller ska snart ut i handeln. Känner mej kluven i valet av mobil. Vilken har bättre kamera, d v s foto, Video kvalite ?  Batteritid  är jag också nyfiken på. Vilken oavsett mobil skulle ni rekommendera av de nya modellerna som finns/och inte än i handeln.Orsaken till att jag har z5 compact i tankarna är storleken. Vad anser ni om z5 compact. Läser på nätet många recensioner som hyllar samt många som dissar z5 compact. Vill ej köpa så att säga grisen i säcken.
Vore tacksam för svar! M.V.H Olle"
Erik Mörner: Om det är kamera du är särskilt ute efter så är S7 den kamera vi tycker är bäst i dagsläget, men det är en hel del mobilkameror som inte ligger långt efter. Z5 Compact är en av dem eftersom kameratekniken inte har tagit några revolutionerande jättekliv just senaste året. S6 däremot var ett tydligt steg framåt när den kom. Vi planerar inom kort både större jämförande test av toppmodeller generellt och mobilkameratest så då kan vi ge ett definitivt svar.

Föredrar
Adam: Tjena! Vad är din favorit Samsung Galaxy S7 edge eller HTC?
Elias: Jag föredrar S7 Edge av dessa två

Gear VR
CharlieDC: Är det värt att köpa en Gear VR eller är apputbudet för begränsat? Och hur gör man om man vill titta på 3D-filmer med Gear VR?
Erik Mörner: När Samsung gav bort Gear VR vid köp av S7 eller S7 Edge var det definitivt en bra deal, men visst är användningsområdena och apputbudet än så länge rätt begränsat. Gear VR är definitivt imponerande och något du säkert kan locka vännerna att prova, men om du själv kommer använda den ofta efter att nyhetens behag lagt sig beror ju på hur apputbudet fylls på framöver. Vi skrev nyligen en genomgång av hur apputbud och anävndningsområden ser ut. Den artikeln kan du läsa här

Honor V8
Jim: Vad tror ni om honor v8? Kommer den döda p9 helt om priset är rätt? Eller kommer den vara mycket sämre medvetet?
Erik Mörner: Det är mycket möjligt att den blir en svår konkurrent till P9. Att Huawei medvetet skulle göra den "dålig" kan vi nog helt räkna bort. Däremot ser man nog, framförallt på andra marknader, att Honor riktar sig till en annan målgrupp. I flera länder koncentreras Honor-försäljningen till exempel till onlinebutiker medan skillnaden i försäljning och målgrupp är mera otydlig i Sverige.

Gå från Note 3
Gabriel: Vilken av toppmodellerna skulle ni rekommendera när det gäller Android? Har en Samsung Galaxy note 3.
Tomas: Nästa nummer av mobil kommer att innehålla ett jämförande test av de bästa Androidmobilerna + Iphone 6S Plus och Lumia 950XL. Flera av modellerna har vi redan testat individuellt med höga betyg - till exempel LG G5 och Samsung Galaxy S7 Edge. Men för en lite utförligare utredning av likheter och skillnader mellan mobilerna rekommenderar vi det kommande jämförande testet.

S7 mini
Johan: Finns det några mer uppgiter om Samsung kommer att släppa en S7 mini med ungefär samma hårdvara som vanliga S7? Det gick ju lite rykte om detta i mars men sen har jag inte sett mer.
Elias: Inte vi heller. Än så länge är det bara ett löst rykte

Batteritid
Jaudat: Vilken nylansede toppmodeller har bäst batteritid av dessa samt bäst skärm? Har idag Z3 Compact.
Elias: Huawei P9 kan trimmas till utmärkt batteritid. Alla andra nya toppmodeller skulle jag säga har sämre batteritid än Z3 Compact. S7 Edge har i teorin och i våra mätningar riktigt bra batteritid, men samtidigt finns det som ni ser här i chatten folk som klagar på att de inte klarar sig en halv dag med den.

Moduler
Alexander Leo: "Vad tror ni om LG's moduler? Kommer tredjepartstillverkare att hoppa på tåget när de bara fungerar med LGs G-modeller? Är det något som kommer att sälja eller kommer LG att ge upp hela konceptet om två år? 
Tomas: Jag tror nog att bara Samsung är stora nog för att lyckas med det. Annars skulle ett modulkoncept kräva ett initiativ från Google så att det blir kompatibelt med merparten av androidapparater." Konceptet har utan tvekan potential, men det finns flera frågetecken. Kommer LG kunna göra fler mobiler med samma slot eller kommer den ändras för varje generation? Det verkar också krävas godkännande från LG för att få sälja en "friends"-modul vilket gör det mer riskabelt för en fristående tillverkare att satsa på konceptet.

Vilken mellanklassmobil?
David: Har funderat på att köpa ny mobil men tycker att toppmodellerna är alldeles för dyra. Jag skulle vilja ha en ca 5"" skärm med bra kamera. Har titta på Honor 7 och Nexus 5X. Vilken hade ni rekomenderat?
Tomas: Om du inte behöver minneskortplatsen lutar jag åt Nexus 5X. Den är några hundralappar billigare - även 32 Gbyte-versionen som alltså har dubbelt så mycket inbyggd minne som Honor 7. Sedan får Nexus 5X uppdateringar av Android-systemet i princip varje månad, så man slipper vänta på nya funktioner.

Guld
Youcef: Är det sant att den guldfärgade varianten av Samsung galaxy s7 edge reflekterar för mycket ljus i ansiktet så att det blir störande?
Daniel: Inget vi hört något om

Billigt
Johanna: Som flera andra maste jag köpa ny telefon men kan inget :P Har ingen lust att betala 6-7000 för en telefon har du nagra rekomendationer? Vill ha en hyffsad kamera annars använder jag telefonen till det vanliga, whatsup, skype, facebook och det gamla hederliga att ringa :P
Daniel: Förra årets toppmodeller är alltid värda att spana in nu när de dalat i pris. Annars har Huawei och/eller deras systermärke Honor visat sig vara riktigt trevliga utan att kosta för mycket.

S7
Johan: Hej! Jag har idag en Galaxy S6 flat med ett batteri som jag är väldigt missnöjd med. Min gamla HTC One M8 har fortfarande bra mycket bättre batteritid. Även med samma typ av användning. Jag funderar nu på att byta upp till en S7 edge. Har hört både bra och dåligt om batteriet i den. Hur upplever ni batteriet i S7 edge? och har ni hört något annat om batteriet?
Elias: Å ena sidan fick S7 Edge väldigt bra resultat i våra batteritester. Å andra sidan har vi hört enskilda klagomål på alldeles för kort batteritid. Jag misstänker att det är vissa funktioner som, om man använder dem mycket, drar oproportionerligt mycket batteri. Om det är en tillfällig bugg eller ett faktum, och om det gäller alla modeller eller bara måndagsexemplar, vet jag inte. Vi har i alla fall inte upplevt dessa problem själva.

Och med det så stänger vi chatten för idag. Tack alla ni som medverkade!