Annons

Mobil utser: 101 bästa mobila sajterna

Ägna påskhelgen åt att få nytta, nöje och smarta tjänster i din mobil. Vi listar de 101 bästa mobila sajterna just nu.

Publicerad Uppdaterad

Idag går det utmärkt att surfa på webben med mobiltelefonen och allra bäst fungerar det om du surfar på en särskilt mobilanpassad sida. De är allt vanligare och på Mobil har vi just gjort vår årliga listning av de 101 bästa. Här hittar du bra sajter både från Sverige och resten av världen med allt från nyheter till shopping, smarta verktyg, underhållning och sport.

Nyheter&väder

1. Aftonbladet

mobil.aftonbladet.se | betyg: 9

Aftonbladet har ökat sin mobilsatsning och återtagit positionen som Sveriges bästa mobila nyhetstjänst. Bladet har en väldigt matad och varierad mobil sajt, med välfungerande avdelningar, mobilanpassad webb-tv med mera. Snabb sportbevakning, bloggar och mycket annat - man får i stort sett hela Aftonbladets vanliga webb. Den mobila versionen är alltså inte bara väl mobilanpassad utan dessutom oerhört innehållsrik.

Precis som i papperstidning och på vanliga webbsidan kan man kolla in omfattande nyhets- sport- och nöjesdelar, liksom till exempel Klick och Sofies mode.

Pluspoäng även för den omfattande satsningen på videoklipp i mobilen, en klar fördel som många andra sajter tyvärr sparat in på och inte längre erbjuder. Dessutom finns Aftonbaldets bloggar tillgängliga, men vi undrar stilla hur det kommer sig att Aftonbladet Kultur inte kvalat in bland femtontalet underavdelningar.

2. Sveriges Radio

mobil.sr.se | betyg: 9

Sedan SR kopplade på sitt poddradio-arkiv till mobilsajten har man en av de mest fullmatade nyhetssajterna. Tyvärr lämnar utseendet en del att önska, men det är lätt att hitta bland det digra innehållet. Direktsänd radio kombinerat med ett stort arkiv av redan sänt material gör det här till en riktig guldgruva full av innehåll som man kan njuta av i mobilen, oavsett om det gäller sport, nöje eller nyheter.

3. TV4 Vädret

mobil.tv4vadret.se | betyg: 8

Sveriges överlägset bästa mobila vädersajt, där man lätt väljer bland städer eller söker efter sin egen ort. Sajten sparar senaste sökningarna till nästa gång man surfar dit. Man kan dessutom spara den plats, som man oftast vill läsa om, som startort, då visas den direkt automatiskt nästa gång. En annan sak som man kan välja är kategorierna skidväder och sjöväder för den plats man är intresserad av. Är man intresserad av vädret, vilket ju många av oss svenskar är, så finns det ingen anledning att gå någon annanstans för att få prognoserna.

4. Dagens Nyheter

mobil.dn.se | betyg: 7

Dagens Nyheter fortsätter att satsa mobilt. Numera finns mobil.DN.se även i en Iphone-anpassad sajt, (som även visas om man surfar med exempelvis en Android-mobil som HTC Magic). Tyvärr har man inte utvecklat den vanliga mobil-sajten lika mycket. Här är förstasidan välmatad, men går man in under exempelvis Ekonomi eller Kultur så får man bara upp de tre senaste artiklarna, vilket känns snålt (den begrändningen finns inte i Iphoneversionen av sajten). DN verkar också ha lagt ner satsningen på klipp från DNs webb-tv i mobilen. Sammantaget är sajten ändå välmatad och fräsch med stora bilder och bra innehåll, men DN verkar ha bromsat sina mobilsatsningar med undantag för Iphone.

5. SVT

mobil.svt.se | betyg: 7

Det bästa med SVT i mobilen är att det på startsidan lätt går att klicka fram senaste sändningarna av Rapport, Aktuellt, Sportnytt och Vädret. Det finns också korta nyheter i textform, men det är givetvis i rörlig bild som Sveriges Television lyckas bäst. Genom att välja Play i huvudmenyn hittar man också massor av klipp att titta på i efterhand, men utbudet där är ganska klent, inte alls i klass med SVT Play på vanliga datorn. Text-tv sägs också vara en av sajtens mest välbesökta delar.

6. Svenska Dagbladet

mobil.svd.se | betyg: 7

Svd har egentligen en ganska välfylld mobilsajt, det är bara det att det inte märks vid första anblicken. Man får upp ett tiotal toppnyheter, snyggt med breda bilder, men i huvudnavigeringen under loggan ligger märkligt nog bara länkar till systersajterna E24 och Tasteline. Först om man letar hittar man, allra längst ner på sidan, den verkliga huvudnavigeringen till sajtens olika avdelningar: Ksport, Näringslivm Blogg, Kultur, Nöje med mera. När man väl hittat detta kan man upptäcka mycket som är bra. Men sajten är ändå lite statisk och trist, i synnerhet förstasidan.

7. Expressen

mobil.expressen.se | betyg: 6

Expressen presenterar sina toppnyheter snyggt och säljande även i mobilen. Tyvärr har sajten inte utvecklats det senaste året. Man väljer mellan nyheter, sport och nöje, och får upp listan med de senaste nyheterna. En miss är att nyheter som ska bjuda på tv-inslag inte lyckas visa någon tv i mobilen.

8. Norrköpings Tidningar

mobil.nt.se | betyg: 5

Proffsig sajt fylld med innehåll och massor av rubriker. Lite väl bildfattig och tråkig kanske.

9. Sundsvalls Tidning

mobil.st.nu | betyg: 5

Välfylld nyhetssajt, men det bästa är att man kryddat den med en uppdaterad evenemangskalender.

10. Göteborgs-Posten

mobil.gp.se | betyg: 5

GP har en mobilsajt med huvudfokus på lokalt material. Det känns som att sajten inte har utvecklats på ett tag, och den känns lite dåligt anpassad till nyare telefoner. Förstasidan bjuder bara på ett fåtal nyheter, och klickar man sig in under kategorier som Sverige eller Världen får man bara en lista med de tio senaste rubrikerna (klickbara) utan bild. Säkert klokt för den som har en äldre gsm-telefon, men lite trist innehållsmässigt för oss andra. Det finns dock även en tv-flik, och där hittar man i huvudsak inköpt utländskt material om kändisar m.m.

11. Google Nyheter

news.google.se | betyg: 5

I stället för att göra egna nyheter samlar Google in artiklar från flera olika källor och försöker sortera fram det som det skrivs mest om och det som är mest aktuellt. Du kan anpassa själv med egna sökord, men Googles förmåga att hitta det mest relevanta är tyvärr inte fullkomlig i detta fall.

12. Nyhetskanalen

mobil.nyhetskanalen.se | betyg: 4

TV4 Nyheterna har bytt namn till Nyhetskanalen och den stora styrkan är klippen från nyhetssändningarna. Startsidan är fylld med TT-nyheter, men det är när man klickar på tv-fliken på sajten man får fram TV4:s egna nyhetsinslag. Tyvärr presenteras inslagen bara som en lång lista utan bild, och det känns inte så lockande. För att kunna se nyheter live hänvisas man till sin mobiloperatör.

13. SMHI

wap.smhi.se | betyg: 4

SMHI ska rimligen ha den bästa väderinformationen i landet, men det känns vid ett besök här långt ifrån säkert. En kort prognos i textform välkomnar och vill man ha mer får man betala tio kronor. Att SMHI sedan skryter om att sajten är anpassad för telefoner med färgskärm visar kanske mest att de själva inte känner till att det finns gratis väderinformation på de flesta nyhetssajter. Godkänt innehåll för den som betalar, men sällan värt pengarna.

14. Helsingborgs Dagblad

mobil.hd.se | betyg: 4

Mycket av innehållet från vanliga sajten finns här, men tyvärr märker man direkt att bilderna är sparade i alltför dålig kvalitet, de blir helt pixliga. Menyn i toppen av sidan tycks heller inte spegla innehållet och det är först i botten på sidan som hela menyn träder fram, förvirrande.

15. Vädertjänsten

wap.vader.se | betyg: 3

Till det yttre är det inget att imponeras av. Sajten tycks vara långt ifrån nygjord, men här får man i alla fall prognoser för otaliga svenska städer och detaljerade prognoser utan att det kostar extra.

16. Nerikes Allehanda

www.na.se/handdator | betyg: 2

Tråkigt utformad sajt med startsida i form av en innehållsförteckning. Bilder lyser med sin frånvaro, men om du verkligen vill läsa så finns här i alla fall ett urval av artiklar ett par klick bort.

Nyheter utrikes

1. The New York Times

mobile.nytimes.com | betyg: 8

New York Times mobila sajt bjuder på både nyheter och mer djuplodande texter om såväl USA och världen. Särskilt gillar vi det omfattande materialet, här hittar man massor av olika underavdelningar, inklusive tidningens podsändningar att ladda ner och mobilanpassade versioner av deras webb-tv.

2. NRK

mobil.nrk.no | betyg: 7

NRK har både radio och tv, vilket gör det möjligt för den att samla mycket innehåll under ett och samma tak, vilket är precis vad de gör. Här har man även arbetat bra med textnyheterna och kompletterar med material från BBC.

3. CNN

cnnmobile.com | betyg: 5

CNN fortsätter trumma ut sina topp-nyheter i mobilen, men av någon anledning har man tagit bort sina tv-inslag (det man är bra på) från sin mobila webb. Synd.

4. BBC

bbc.co.uk/mobile | betyg: 5

Brittiska BBC:s mobilsajt har en snygg och väl formgiven yta, men när man går på djupet så saknas mycket av det innehåll man förväntar sig av en så stor nyhetsorganisation som BBC. Plus ändå med de fasta avdelningarna för världsdelarna som visar på omfattande utrikesbevakning.

5. Danmarks Radio

mobil.dr.dk | betyg: 5

Nyheter i toppen och faktum är att DR är väldigt duktiga på att få till sin förstasida för att snabbt och snyggt presentera det mest aktuella innehållet och samtidigt visa bredden. Utan att sidan för den skulle är meterlång. Snabbkartan över den fullständiga sajten ger utmärkt överblick och snabb navigation.

Ekonomi

1. Dagens Industri

mobil.di.se | betyg: 7

Välkomnande förstasida med både de senaste nyheterna med klockslag och de lite längre fördjupningarna och förklaringarna. Uppdaterade nyheter, samt börsinformation serveras ständigt. Senaste tv-inslaget var dock en dryg månad gammalt, synd. Trots det visar Dagens Industri att man är den främsta ekonomisajten på svenska för dig som vill ha snabb information på språng.

2. E24

mobil.e24.se | betyg: 5

Anonym och sömnig förstasida, men de senaste telegrammen finns om man klickar sig vidare. Snabba finansfakta i topp på förstasidan kombineras med detaljer på systersajten E24 Börs. Resten av underavdelningarna kan man lätt vara utan.

3. Direkt

wap.direkt.se | betyg: 4

Formgivning och presentation borde diskvalificera sajten, men innehållet är så bra och snabbt uppdeterat att den platser ändå. Snabba och välskriva ekonomiartiklar dyker upp med bara ett par minuters mellanrum.

4. Axier.se

wap.axier.se | betyg: 3

Enstaka gratistexter, men mest analyser man tvingas betala för. Första köpet via mobilens webbläsare går bra, men sen syns mest felmeddelanden. Tekniska plattformen tycks lämna en del att önska. Analyser för mellan 3 och 15 kronor. Diagram blir dock oläsliga i mobilens skärm.

Ekonomi utrikes

1. Bloomberg

mobile.bloomberg.com | betyg: 7

Tre toppnyheter följda av nyhetskategorier välkomnar på den enda ekonomisajten som har riktig forgivning och känns snygg. Nyheter finns uppdelat efter världsdel och Market Snapshot ger snabb överblick över läget.

2. Financial Times

m.ft.com | betyg: 5

Financial Times i mobilen ger ett väldigt rent, avskalat intryck med mycket luft. Formgivningen är genomgående och genomtänkt. Bilder saknas genomgående. Väldigt mycket scrollande, men informationen finns där, även om man kan börja undra när FT har skalat bort så mycket.

3. The Wall Street Journal

wsj.com | betyg: 5

Allt presenteras i en väldigt lång spalt, vilket gör översikten lidande. När man väl kommer in i enskilda artiklar finns till och med bilder, men vägen dit för att hitta det senaste och det du intresserar dig för kunde gott vara enklare.

4. CNN Money

cnnmoney.mobi | betyg: 4

I en global finansvärld är kanske den amerikanska utgångspunkten inte en så stor nackdel. Det amerikanska affärsmagasinet Fortune bidrar med material och helheten blir riktigt innehållsrik.

5. Businessweek

businessweek.mobi | betyg: 4

Inte sekundsnabba, men Businessweek i mobilen beskriver aktuella händelser och analyserar vad som hänt.

Nöje

1. SF Bio

mobil.sf.se | betyg: 7

Verkligt påkostad sajt som erbjuder det mesta man kan önska. Det viktigaste är givetvis att kunna boka biljetter till kommande företsällningar och det är en av många saker som du kan göra här. Men du behöver inte ha valt en film för att ha nytta av sajten. Det går även bra att bläddra sig fram genom det aktuella programutbudet och även se trailers för de filmer som är aktuella. Med de utökade filmnyheterna som SF erbjuder här är sajten närmast fullkomlig.

Förbättringar efterlyses dock när det gäller själva biljettbokningen. För där går det bara att just boka biljetter och inte att köpa. Det betyder att man tvingas hämta ut biljetterna man bokat i god tid på biografen och det i sin tur dödar ju all spontanitet och tidssparande som sajten skulle ha kunnat erbjuda. Mobilen används rimligen när man relativt oplanerat får lust att se film, så vi hoppas på betalning via betalkort eller sms.

2. 1000apor

mobil.1000apor.se | betyg: 6

Humorsajt bestående av ett par korta videoklipp, men främst text och blogg där det skojas med kändisar. En sajt som kan fungera för att fördriva lite tid.

3. TV.nu

m.tv.nu | betyg: 6

Inga möjligheter att anpassa så att du får dina egna kanaler, men snabbt, enkelt och bra. Ungefär som en mobil sajt bör vara.

4. Starlounge

wap.starlounge.com | betyg: 5

Kändisnyheter, främst från USA, något som bortsett från kvällstidningarna är rätt ovanligt i mobila webben. TV-inslag finns, men mycket av det och annat innehåll ligger bakom betalspärr 7 kr/vecka.

5. Tomteportalen

tomten.mobi | betyg: 4

Tomtens blogg, tävling och julrecept - men inte så unikt. Du gör nog klokare i att söka dina recept på någon av de riktiga receptsajterna om det är vad du är ute efter.

6. Allt om film

m.alltomfilm.se | betyg: 4

Sajten känns bantad för att kräva minimal med arbetsinsats från den som skriver. Recensioner och trailers lyser med sin frånvaro och nyhetsflödet här är inte så unikt eller mobilanpassat med bilder som man skulle önska.

7. Kanal 5

wap.kanal5.se | betyg: 3

De senaste avsnitten av Kanal 5:s program kan ses i sin helhet utan reklam direkt i mobilen. Samtidigt som man klickar på ett avsnitt blixtrar priset (10 kr) förbi och en halv sekund senare är 45-minutersprogrammet som jag har valt igång, strömmande via mobilnätet. Se till att ha ett fulladdat mobilbatteri.

8. MTV

mobil.mtv.se | betyg: 3

En väldigt velig sajt från några som inte alls vet vad de vill. Mtv visar korta nyhetsartiklar, små filmklipp och nedladdningsbara bilder. Inget som får dig att komma tillbaka.

9. Serie.nu

wap.serie.nu | betyg: 3

Rolig liten idé. Okända serier som du läser genom att vända mobilen och scrolla ruta för ruta. Har du en mobil med automatisk skärmrotering kan det bli väldigt svårläst.

10. TV-planeten

mobil.tvplaneten.com | betyg: 3

Aktuella program just nu på en mängd tv-kanaler, med en tyngd åt TV4 som också står bakom sajten.

11. Avigsidan

www.avigsidan.com/wap | betyg: 3

Felskrivningar och misstag med komisk utgång. Tyvärr är sajten väldigt föråldrad och saknar det mesta som fullversionen på datorn har.

Nöje utrikes

1. Youtube

m.youtube.com | betyg: 8

Det enorma utbudet av filmklipp är bara början. Man kan logga in och på det sättet få mer utvalda klipp och favoriter och slippa bli översköljd av en mängd filmer. En ny uppdaterad version för smartphones har dessutom klart bättre bild och smidigare filmvisning med hjälp av Flash i mobilen.

2. The Onion

mobile.theonion.com | betyg: 7

Fördjupning så väl som nyheter i korthet och bildspecial. Men inget är på riktigt, för The Onion är en satirsajt som gör humor av aktuella nyheter. Radioklippen i form av ljudfiler är extra smidigt i mobiltelefonen.

3. Perez Hilton

m.perezhilton.com | betyg: 4

Perez är den främsta kändisskvallraren i Hollywood så om någon där intresserar dig så finns säkert svaren på sajten.

4. TMZ

m.tmz.com | betyg: 4

Amerikanskt kändisskvaller som kanske ibland skjuter över våra huvuden, men när det handlar om kändisar även vi känner till är TMZ stället att hålla koll på.

5. Gameplanet

gameplanet.mobi | betyg: 3

Ett par hakar på vägen men lockropen om 800 gratis mobilspel verkar ju lovande. Spelen är gamla och väldigt enkla, dessutom fullproppade med sponsorer och reklam.

Nytta och verktyg

1. Facebook

m.facebook.com | betyg: 8

Förmodligen Sveriges och världens mest använda mobila sajt. Och det beror inte bara på att Facebook är en populär tjänst utan även på att mobilsajten är en av de bättre. Enkelt sätt att både uppdatera status och se vad kompisarna gör.

I den Nokiasmartphone som vi testat kommer man åt de flesta funktioner som man kan tänkas behöva på sajten, men det fina med Facebook är att de även har anpassat till exempelvis Iphone och andra telefoner med lite större skärm. Då får man fram en snygg och fingervänlig pekvariant av sajten.

Översikten är bra och man kan även se till exempel bilder som kompisarna laddat upp, även om de tillägg i form av applikationer som finns i fullstora sajten inte finns tillgänliga i mobilen. Det är kanske tur det. Vad vi däremot saknar är möjligheten att enkelt kunna ladda upp bilder via sajten.

2. Lociloci

mobil.lociloci.com | betyg: 7

Lociloci kan användas för att spana in var vänner, barn och andra befinner sig - på en karta på mobilskärmen. Den person som du vill îövervakaî måste själv i telefonen godkänna att du får följa hans eller hennes rörelser på kartan.

3. Google Reader

www.google.com/reader/m | betyg: 7

Smart rss-läsare som gör att du kan följa nyheter och favoritbloggar oerhört smidigt. Bra möjligheter även att märka inlägg för att hitta senare och för att tipsa andra om nyheter du hittar.

4. Gmail

m.gmail.com | betyg: 7

Smidig webbversion av Googles mejl-tjänst, bra anpassad så du har tillgång till alla meddelanden även när datorn inte är i närheten. Javaprogrammet som finns som alternativ att ladda ner är än smartare.

5. Twitter

m.twitter.com | betyg: 6

I Sverige nyligen upptäckta mikro-bloggen Twitter kan du uppdatera via mobilen. Förutom via datorn och via sms ger den här mobilsajten både uppdateringarna och möjlighet att själv uppdatera din status.

6. Wifikartan

mobil.wifikartan.se | betyg: 5

Allt fler mobiltelefoner får inbyggt wlan och gratis är ju alltid gott. Här finns dock lite för få platser med för att det ska bli riktigt användbart så räkna med en lång promenad innan du hittar rätt.

7. Google Kalender

www.google.com/calendar/m | betyg: 4

I mobilen är Googles kalender tyvärr lite väl begränsad. Lägga till händelser kan du inte göra alls. Fungerar mest som nödutväg om inga andra utvägar finns och du vill kolla upp ditt schema.

8. Meebo

meebo.com/mobile | betyg: 3

För Iphone och telefoner med större pekskärm fungerar den här chatfunktionen, men i enklare mobiler blir det mest felmeddelanden och frustration.

Nytta&verktyg utrikes

1. Flickr

m.flickr.com | betyg: 7

Finns i flera versioner där den enklare passar bäst om du inte har en telefon med stor (pek)skärm. Bra överblick över nya bilder och du kan se och kommentera bilderna.

2. Google Docs

docs.google.com/m | betyg: 3

Lite förvånande är det kanske att man har möjligheten att redigera sina dokument här, för i praktiken är det väldigt svårt att få överblick och göra vettiga ändringar. Möjligheten att ändra gör det också svårt att ens läsa dokumenten.

Teknik&it

1. IDG

mobil.idg.se | betyg: 7

Verkligt packad tekniksajt som förutom de senaste testerna ger allmän it-koll för dig i branschen. Dessutom finns hela femtontalet sajter dedikerade till förlagets femtontal olika varumärken. Det digra utbudet kombineras med en samlad testdatabas som dock kunde vara ännu bättre om den kompletterades med en sökmotor eller någon form av register, för nu kommer man bara åt de senaste testerna i varje kategori och har ingen chans att ta del av alla.

Med de enskilda sajterna för alla förlagets tidningar och webbsidor får man också specialiserad bevakning som komplement till den breda samlingssajt för IT som idg.se utgör.

Lite förbättringsförslag ka vi dock komma med. I en del tester vi hittar verkar svenska blandats med engelska och ibland dyker tester upp helt på engelska.

2. Prylportalen

m.prylportalen.se | betyg: 6

Väluppdaterat med tester och nyheter och gott om åsikter. I mobilsajten till skillnad från vanliga sajten samlas dock allt innehåll och några tv-inslag får man inte se.

3. Testvinnare

mobil.testvinnare.se | betyg: 5

Plockar småbitar av produkttester från sajter och tidningar som Mobil. Kombinerar detta med prisjämförelser och gör det bra, men skulle kunna arbeta mer på presentation och översikt.

4. Alatest

m.alatest.se | betyg: 3

Samlar tester från olika tidningar och webbplatser, men sökfunktionen är dålig. Söker man på en telefon så hittas den många gånger under ett antal olika namn och språk blandas hej vilt mellan svenska, engelska, italienska och andra.

Teknik&it utrikes

1. My-Symbian

mobile.my-symbian.com | betyg: 5

1 Aftonbladet

mobil.aftonbladet.se | betyg: 9

Fullmatad sajt med nyheter och mer.

2 SR

mobil.sr.se | betyg: 9

Podcast gör SR till en mobil guldgruva.

3 Fotbollskanalen

mobil.fotbollskanalen.se | betyg: 9

Heltäckande för fotbollsnörden.

4 Google

m.google.se | betyg: 9

Startplatsen även i mobila internet.

5 Prisjakt

m.prisjakt.nu | betyg: 9

Välgjord nykomling hjälper med priskoll.

6 Lastminute Fonefood

mobil.di.se.se | betyg: 8

Boka bord med årets överraskning.

7 TV4 Vädret

mobil.tv4vadret.se | betyg: 8

SMHI sackar. Fyran äger vädret.

8 Youtube

m.youtube.com | betyg: 8

Snyggt och bra, magnifikt utbud.

9 Bospan

mobil.bospan.se | betyg: 8

Fjolårets vinnare fortfarande bra.

10 Facebook

m.facebook.com | betyg: 8

Kompiskoll var du än är.

Bra uppdaterat med smarta program och programuppdateringar till din smartphone och kan därför vara bra att hålla ett öga på. Mer nyttigt än det är vackert att se på, dock. Gäller smartphones med Symbian OS.

2. Getjar

wap.getjar.com | betyg: 5

Det största arkivet för gratis javaspel och javaprogram till vanliga mobiltelefoner.

3. Cnet News.com

m.news.com | betyg: 4

Luftigt och bantat på alla små smarta verktyg vi gillade innan omgörningen. Nu är det bara de senaste nyheterna och de få bilder som finns är så stora att man får scrolla flera skärmbredder.

Sport

1. Fotbollskanalen

mobil.fotbollskanalen.se | betyg: 9

Fotbollskanalen är en ovanligt snygg mobilsajt. Fotbollsnördar får en heltäckande rapportering från inte minst den allsvenska fotbollssäsongen, men också andra europeiska ligor. Bra målrapportering från matcher (live score). Initierade bloggkommentarer. I skrivande stund ingen video, men under allsvenska säsongen brukar videofliken vara välfylld. Kompletterad direktbevakning via nedladdat program.

2. Sportradion

Mobil.sr.se | betyg: 8

Sveriges Radio har sannolikt den bästa bredaste bevakningen av sport i mobilen. Det bästa är att alla allsvenska matcher och matcherna från hockeyns elitserie direktsänds i sin helhet, via 3G-nätet. Men det finns också en utmärkt nyhetsbevakning, statistik med tabeller och resultat. Utseendet borde fräschas upp.

3. Goalwire

mobil.goalwire.com | betyg: 6

Väldigt heltäckande mål- och resultat-redovisning för en lång rad sporter. Här finns ett stort utbud av resultat och fina möjligheter att anpassa så man bara ser det man är intresserad av.

4. Golf.se

mobil.golf.se | betyg: 4

På Golf.se följer man med i vad som händer på tävlingar och bland proffsen i golfvärlden. Väldigt omfattande nyhetsdel, med en oändlig lista med rubriker. Mycket annat från fullstora sajten saknas dock.

5. Eurosport

m.eurosport.se | betyg: 4

Nyhetsdominerad sajt från Eurosport, med de sporter som kanalen följer. Trist att Eurosport inte lägger ut någon rörlig bild, utan bara kort text och resultat.

6. C Sports (Canal+)

www.csports.se | betyg: 4

Canal+ har en bra direktrapportering från sina sporter, med höjdpunkterna i rörlig bild efter matcherna. Tunt som helhet.

Resor

1. Storstockholms Lokaltrafik

mobil.sl.se | betyg: 8

Utmärkt sajt som är verkligt användbar just när man är på språng. Den mest användbara funktionen, som på många liknande sajter, är reseplaneraren där man kan ange start och mål och sedan få resrutten föreslagen. Man kan ange antingen adresser om man är osäker på hållplatser, eller trycka in hållplatserna direkt. Tjänsten föreslår den resväg som är bäst.

Förutom reseplanerare finns även information om störningar så att man kan få information när tunnelbanan eller bussen inte dyker upp. Den här informationen är faktiskt ofta bättre än den man får i högtalarsystem på perrongen. Även info om sms-biljetter och avgångstider. Plus för inlogg så man kan anpassa sajten med vanligaste rutterna.

2. Arlanda Express

wap.arlandaexpress.com | betyg: 8

Smart liten sajt som prioriterat bort det mesta kringinformationen och gör det den gör bra. Antalet minuter till avgång. Snyggt och enkelt.

3. Västtrafik

mobil.vasttrafik.se | betyg: 7

Smart sajt som visar vägen i kollektivtrafiken i Västsverige. Bra vägledning när du anger start och mål och dessutom information om avgångar och biljetter.

4. Upplands Lokaltrafik

mobil.ul.se | betyg: 6

Trafikstörningar och annan information hittar man här, men den självklara reseplaneraren är märkligt undangömd även om den finns där.

5. Trafiken.nu

wap.trafiken.nu | betyg: 6

Imponerande heltäckande trafikinformation, både vägar och kollektivtrafik för Stockholm, Skåne och Kalmar. Information kompletteras med webbkameror i stort antal för att visa framkomligheten på vägarna. Kanske mer underhållande och fascinerande än nyttigt, men hur som helst väldigt omfattande sajt.

6. Apollo

mobil.apollo.se | betyg: 5

Lockar en resa från regn och rusk till solen är det klart att en konstant koll på utbudet av sista minuten-resor är bra. Idén faller dock lite på att sidan bara uppdateras ett par gånger per dag. Det begränsar nyttan en hel del.

7. Skånetrafiken

mobil.skanetrafiken.se | betyg: 5

Reseplaneraren som ju är den självklara funktionen man vill ha är lite väl komplicerad och kräver onödigt många steg för att servera rätt svar.

8. Skistar

mobil.skistar.com | betyg: 5

Liftar, nedfarter och väder förväntar man sig och det finns där - men är inte så lätt att hitta. Kul vore även fler webbkamerabilder så man kan få en uppfattning om hur det ser ut i backarna. Saknas en del för att bli självklar för fjällresenären.

9. SAS

www.sasmobile.se | betyg: 5

Mobil incheckning är det bästa med SAS mobila sajt och kan spara mycket tid. Huvuddelen av det övriga innehållet håller låg klass och är dåligt mobilanpassat.

10. Resplus

mobil.resplus.se | betyg: 5

Verkligt stark sökfunktion, en kombination av länstrafikbolag och rikstäckande tåg. Den hittar resvägen mellan valfria småorter, nästan oavsett vilka du anger. Där blir det dock stopp, för tyvärr kan man inte boka, bara se tidtabell.

11. Vägverket

wap.vv.se | betyg: 3

Otroligt omfattande mängd information om vädret på vägarna direkt från Vägverkets mätstationer. Imponerande att allt detta gjorts tillgänligt på det här sättet.

Resor utrikes

1. Lonely Planet

m.lonelyplanet.com | betyg: 7

Mest kända guideböckerna finns även i en mobil version. Ange stad eller adress, så får du upp kartor och sevärdheter och nyttosaker i närheten. Riktigt praktiskt, med angivelser av hur långt bort från din position som varje plats ligger.

Mat&dryck

1. Lastminute Fonefood

mobile.lastminute.com | betyg: 8

Mycket bra tjänst för att hitta restauranger i närheten och se utbud samt dessutom boka bord. Bra Iphoneanpassad, lite sämre för andra mobiler. Sajten är främst gjord för Storbritannien och det märks snabbt på utbudet av restauranger. London har störst utbud medan Stockholm och Sverige ligger efter. Man söker på restauranger i närheten av den plats man befinner sig på och får då upp en träfflista, varav en del restauranger också har erbjudanden om till exempel 20 procents rabatt. Man bokar bord direkt via sajten och ser vilka tider det finns lediga bord. Det är mycket smidigt att så här kunna boka bord och att alla restauranger finns tillgängliga.

På minussidan finns dock utbudet i Sverige, för det är bara restauranger som ansluter sig till tjänsten (Licebookings) som dyker upp i sökresultatet. De betalar en provision till bokningstjänsten och de restauranger som inte vill syns aldrig i listorna.

2. Sushikartan

mobil.sushikartan.se | betyg: 7

Kollar sushirestauranger i närheten av den adress du anger (sök till exempel på postnummer eller stadsdel). Tjänsten lyfter ordentligt tack vare alla användarrecentioner. Positionen får man dock ange själv och det vore självklart enklare och roligare om sajten själv kunde känna av var du befann dig någonstans.

3. Vin&Sprit

mobil.vinsprit.se | betyg: 7

Sedan i somras franskägda Vin&Sprit erbjuder en välgjord mobilsajt med en hel del vin- och dryckestips ofta kopplat till antingen tillfället eller maten som man ska äta till. Utbudet är relativt bra och här kan man hitta en hel del tips inför bjudningen. Bra också med den nedladdningsbara programmet med vintips.

4. Cocktailguiden

mobil.cocktailguiden.se | betyg: 7

Stort antal drinkar och kraftfulla sökfunktioner och omfattande kategorisering för att man enkelt ska hitta vad man söker, eller inte ens visste att man ville ha. Särskilt kul med kategoriseringen efter färg. Det finns 25 svarta drinkar, många med kaffe i. Har man en Iphone växlas man in på en snyggt Iphoneanpassad version som är anpassad till fingerstyrning

5. Coop Recept

mobil.coop.se | betyg: 4

Med en sökfunktion utan kategorisering, gör Coop det svårt att hitta rätt. Man måste ha klart för sig exakt vilket recept man söker och dessutom att det finns i databasen. Bilden på Chutneykyckling och den ensamma sökrutan på förstasidan döljer potentialen.

6. Tasteline

mobil.tasteline.com | betyg: 5

Tidigare år när vi testat mobila sajter har vi berömt Tasteline för redaktionella idÈn, tipsen, listorna och annat som sticker ut. Nu har de tagit bort allt det vi tidigare berömt dem för. Kvar är en enkel receptsök och det räcker inte långt. Nu spelar Tasteline i en betydligt lägre liga än tidigare, synd på en bra sajt.

7. Arla

mobil.arla.se | betyg: 4

Kortfattad och byråkratiskt tråkig matsajt utan bilder på maträtterna de tipsar om. Tre maträtter per dag kompletteras med topplista och veckomatsedel

8. Gastrogate

wap.gastrogate.com | betyg: 3

Så föråldrad sajt att man direkt undrar om informationen ens är i närheten av aktuell. Men det är den, även om den svårnavigerade sajten sätter käppar i hjulen när du ska hitta lämplig lunchrestaurang och meny.

Sök&hitta

1. Google

m.google.se | betyg: 9

Google är svår att betygsätta, eftersom det numera är en av huvudkanalerna till hela internet. Men mobila Google kan mycket. Man kan bland annat ställa in så att Google anpassar sidorna som man har sökt fram och visar dem anpassade för mobilens lilla skärm. Enbart söktjänsten är alltså värd mycket. I praktiken gör den det möjligt att surfa på alla webbsidor, även de som inte mobilanpassats. För Google anpassar alla sidor i sökresultatet.Under Googles mobila portal ligger också en bra mobil kalender och en nyhetsportal. Kalendern fyller du lättast med innehåll från Googles vanliga webbkalender.

Du hittar även Googles e-posttjänst Gmail här och i alla dessa tjänster är anpassade så man kan söka i innehållet oavsett vad det handlar om.

Nyhetsportalen samlar in nyheter från många svenska sajter och sammanfattar och länkar så att man har alla nyheter samlade. Urvalet är dock lite skakigt.

2. Hitta.se

mobil.hitta.se | betyg: 7

Hitta är fortfarande den träffsäkraste mobilsajten för att söka efter telefonnummer. Bonustjänsterna, som att det är lätt att få fram karta till sökningarna, portbilder - och en vcard-fil som sparas direkt i mobilens adressbok. Det är mycket bra utan att bli krångligt.

3. Sesam

mobil.sesam.se | betyg: 5

Sesam har ett enkelt upplägg och en smart förgrening när du väl genomfört din sökning. I sökresultatet väljer du först vilken typ av information du är intresserad av. Välj mellan till exempel mobilanpassade webbsidor, nyheter, artiklar från Wikipedia eller bilder. Allt innehåll du kommer till är mobilanpassat och nyheterna som Sesam verkar extra bra på leder alltså till respektive nyhetsskällas mobila sajt.

4. Eniro

mobil.eniro.se | betyg: 4

Eniro har förenklat och förbättrat sin mobila tjänst, men ligger fortfarande efter hitta.se i kvalitet. Trevliga nyheter är att man får upp födelsedag på personerna man söker på och en småtrevlig sökfunktion för att hitta mobila webbsidor.

5. Bokfynd

wap.bokfynd.nu | betyg: 4

Simpel och föråldrad sajt, som ändå fortfarande känns nyttig när man vill hitta bra priser på böcker. Du kan ange ISBN-kod eller koden du hittar på bokens streckkod för att starta din prisjämförelse. Bra när man står där i butiken och känner sig osäker.

Sök&hitta utrikes

1. Wikipedia

mobile.wikipedia.org | betyg: 8

Nu finns uppslagsverket Wikipedia i mobilen. Enorma mängder artiklar väntar. Tyvärr finns mobilwikipedia ännu bara på ett femtontal språk, och den svenska versionen av Wikipedia finns inte här, däremot den engelska.

Livsstil

1. Dagens fågel

artportalen.se/birds/dagens_mobil.asp | betyg: 6

Målgruppen som vill veta när det sitter en Turkduva på Olofsgatan i Ljungby, eller för den delen någon annanstans i Sverige är större än du tror. Bra möjligheter att välja område och filtrera resultaten.

2. Café

wap.cafe.se | betyg: 3

En numera frånsprungen sajt som inte fått tillräckligt med omsorg från sin skötare. Flera artiklar är bara rubrik utan text eller bild. Den mobila versionen och vanliga webbsidan tycks helt enkelt inte dra jämt.

3. Svenska Naturskyddsföreningen

mobil.naturmob.se | betyg: 4

Lite statisk för att kännas riktigt levande och locka till återbesök, men erbjuder uträknare för din resas klimatpåverkan. Naturkameran visar nytagna bilder från tigerinhängnad, falkbo och direkt från Öresund under vattenytan.

Livsstil utrikes

1. FBI Most wanted

fbimostwanted.mobi | betyg: 3

Man kan aldrig vara nog säker. Den här sajten är det inte FBI som står bakom, men informationen plockas från FBI:s vanliga sajt. Terroristmisstänkta, rymlingar, mördare och andra jagade.

2. Brand new dad

mobile.brandnewdad.com | betyg: 2

Kanske är det här motsvarigheten till alla sajter om graviditet och om dina barn. På mobilversionen av Brand new dad kan du läsa och diskutera allt om faderskapet. Tyvärr USA-fokus och svårnavigerat. Det är svårt att komma in i innehållet och det känns som bara en bråkdel finns med i mobilvarianten.

Shopping

1. Prisjakt

m.prisjakt.nu | betyg: 9

Prisjakt har byggt upp en mobil sajt, och den är både lättanvänd och ger många möjligheter. Startsidan visar enkelt sökfält, men efter sökningen kan man förutom priser få upp prishistorik, beökarnas recensioner av produkter och mycket annat.

Prisjakt är relativt ny i sin mobila form, men ändå förvånande fullkomlig. Det finns ett kraftfullt sökverktyg som hittar rätt, vilket är nästan en nödvändighet när man har så många produkter som Prisjakt. Som ett komplement om man inte riktgit vet från början vad man söker efter finns även kategorier så man kan bläddra sig fram till lämplig produkt. När man väl hittat vad man är intresserad av är Prisjakt mest ett utmärkt sätt att dubbelkolla priset om man står i köptagen ute i en butik. Dessutom finns i varje produktspecifikation gott om fakta och förutom de aktuella priserna även prishistorik och tips om alternativa produkter liksom användarecensioner. Mycket matnyttigt.

2. Bospan

m.bospan.se | betyg: 8

Förra årets vinnare Bospan är fortfarande en suverän sajt för den som letar bostad. Men under året som gått hade vi nog hoppats på fler förbättringar, inte minst att fler mäklarhus utbud skulle föras in i databasen.

3. Pricerunner

m.pricerunner.se | betyg: 7

Bra för att snabbt hitta lägsta pris när du ser någon vara i en butik. Mobila Pricerunner är lätt att använda, men kunde ha fler funktioner; man borde kunna kryssa i om man vill få upp enbart fysiska butiker eller även webbutiker, och varför inte en möjlighet att få en karta till butiken?

4. Kelkoo

m.kelkoo.se | betyg: 6

Kelkoo bjuder fortfarande på en smidig shoppingjämförelse men blir i år slagen som prisjämförelsesajt av Prisjakts nya mobiltjänst.

5. Bytbil.com

wap.bytbil.com | betyg: 4

Mobilsajten för den som letar efter en begagnad bil. Men den känns föråldrad och mer begagnad än bilarna som visas. Bilderna är till exempel lite väl små och översikten är inte den bästa.

Shopping utrikes

1. Amazon

www.amazon.com/phone | betyg: 5

Shopping direkt i mobilen verkar inte riktigt vilja ta fart, bortsett då från ringsignaler och liknande. Ändå finns möjligheten att handla hos Amazon i din telefon. Största nackdelen är översikten, men inmatning om du redan är registrerad kund är inga problem. Amazon vet ju då redan dina kreditkortssiffror och till exempel leveransadress så det går rätt smärtfritt att handla om man vet vad man ska ha.