Mobilen betalar tunnelbanebiljetten

I London inleds nu försök med ett betalsystem där man kan betala tunnelbanebiljetten med mobilen genom att hålla den mot en biljettläsare. Tekniken utnyttjar NFC, Near Field Communication, och på sikt är det tänkt att den ska fungera utan speciella mobiltelefoner.

Publicerad Uppdaterad

NFC, Near Field Communication, är en teknik för trådlös korthållskommunikation, även kallat RFID. Den absolut vanligaste tillämpningen är biljettkort till tåg- och busstrafik. I Sverige har en stor del av de regionala och kommunala trafikbolagen i dag system med ett kort man håller mot en läsare för att registrera eller betala sin resa.

I Londons lokaltrafik görs nu ett försök att använda mobiltelefonen som alternativ till plastkortet. I stället för ett särskilt kort håller man mobilen mot biljettläsaren. Haken med detta är förstås att telefonen måste ha stöd för NFC. I dagsläget finns det i princip bara Nokia 6131 NFC som uppfyller det kravet.

Men tanken är att man på sikt ska klara sig utan särskilt NFC-stöd i mobiltelefonen. Planen är att i stället bygga in NFC-kretsen i mobilens SIM-kort, vilket gör att den blir oberoende av vilken telefon man har.

Att det finns stor efterfrågan efter att kunna betala sina resor med mobilen är klart. I Sverige har möjligheten att köpa tunnelbanebiljett via SMS på kort tid blivit en av de populäraste SMS-tjänsterna i Sverige, trots att det är en relativt osmidig teknik jämfört med NFC.