Ny undersökning

"Mobiler ökar inte cancerrisken"

Den hittills största undersökningen av mobilanvändare visar inte på något samband mellan mobiltelefoner och ökad cancerrisk.

Publicerad Uppdaterad

Efter en undersökning som omfattat totalt 358 403 personer i Danmark uppger forskarna att man inte har kunnat se något generellt samband mellan användande av mobiltelefoner och en ökad risk för cancer. Deltagarna i den nu gjorda studien har följts från 1990 till 2007 och till resultaten av de studierna lade forskarna även resultaten av en tidigare studie som genomfördes från 1982 till 1995.

I likhet med många tidigare undersökningar säger man att "ytterligare forskning behövs". Dessutom påpekar man att man visserligen inte kunnat fastställa att det finns en ökad risk, men att man heller inte kunnat utesluta att det finns en liten till medelstor riskökning i efter längre perioder än 10-15 år eller i undergrupper som består av personer som använder telefoner ovanligt mycket.

För att få större klarhet anser forskarna att det behövs fler studier med stort antal deltagare, något som skulle minska risken för ett felaktigt urval av deltagare och minska risken för felbedömningar av hur mycket deltagarna egentligen har använt mobiltelefoner.