https://www.mobil.se/nyheter/mobilhj-lpmedel-f-r-diabetiker
561695
Nyheter
Hälsa

Mobilhjälpmedel för diabetiker

Personer med diabetes kan nu mäta sina glukosvärden med hjälp av en Android-mobil och en sensor.

Sensorn som diabetikern kan använda tillsammans med mobiltelefonen är ungefär lika stor som en femkrona. Den är fäst på överarmens baksida och mäter glukosnivån en gång i minuten. Mobiltelefonen, som måste ha NFC, läser och redovisar värdena efter att användaren har skannat av sensorn, viket ska ske på en sekund.

Sensorn, som heter Freestyle libre, kommer från företaget Abbott. Appen Librelink, som kan laddas ner gratis från Google Play, är utvecklat tillsammans med Airstrip. Enligt företagen är Librelink den första godkända mobilappen som kan skanna och ta emot glukosdata direkt från Freestyle libre-sensorn och visa dem på en Android-telefon utan en separat avläsare.

– Librelink kommer att göra det enklare och bekvämare att hantera sin diabetes. Vi satte igång den utvecklingen med Freestyle libre-systemet som innebar att man slapp fingerstick för att få ett glukosvärde. Nu blir det ännu bekvämare med Librelink-appen som gör att glukosvärden kan överföras direkt till ens mobiltelefon – en teknik som redan är helt integrerad i vardagslivet, säger Abbots senior vice president för Diabetes Care i pressmeddelandet.

Ämnen