Sony tittar in i framtiden

Mobilkameror spås bli bättre än systemkameror

Sony förutspår att kamerorna i mobiler kommer att bli bättre än spegelreflexkameror.

Publicerad Uppdaterad

Kamerorna i mobilerna blir hela tiden allt bättre. På ett affärsmöte har nu Terushi Shimizu, chef för Sony Semiconductor Solutions (SSS) bland annat kommit med informationen att företaget räknar med att mobiler kommer att kunna erbjuda bättre kameror än vad spegelreflexkameror kan erbjuda senast 2024.

Mobiler har uppenbarligen hinder som traditionella kameror inte har, bland annat att de inte har tillgång till samma tjocklek på enheten, och har ofta inte heller samma, möjligheter att använda lika stora sensorer (CMOS) som traditionella kameror. En rad nya tekniker ska dock se till att eliminera en del av de problemen.

En sådan teknik är att placera fotodioderna och transistorerna i två separata lager istället för att som nu låta dem dela på samma lager. Den nya strukturen ger det inte bara möjligt att ”absorbera” dubbel så mycket ljus, utan även bättre anpassa de båda lagren för deras respektive uppgifter.

Sony räknar även med att allt mer kraftfull AI kombinerad med högre prestanda ska ge mobilkamerorna bättre kapacitet att utnyttja överlappande och kombinerade sensorer som exempelvis multi-frame HDR och använda flera bilder från olika sensorer för att sätta samman en bil, och inte förlita sig på en enda sensor.

Ytterligare ett exempel på Sonys arbete med förbättrade mobilkameror finns i deras Xperia 1 IV som har en lins med varierande fokusdjup från 85-125 millimeter.