Svar om nya lanseringarna

Mobils reportrar på MWC svarade på dina frågor

Mobils reportrar på plats i Barcelona svarade på läsarnas frågor. Mobil är så klart på plats för att bevaka årets största mobilhändelse. Samsung, Sony, HTC, Microsoft, ja alla lanserar nya modeller och vi har känt och testat. Här kan du läsa alla frågor och svar i efterhand.

Publicerad Uppdaterad

Mer om Nokias Androidplatta
Hanne: När kan man få tag på och köpa Nokia N1?
Erik Mörner: Jag fick testa Nokia N1 lite kort på mässan och var väldigt imponerad. Den är ju rätt billig och säljs idag bara Kina, men känns trots priset riktigt påkostad. Nokia-killarna på plats hade dock inga nya besked om när den säljs på fler platser.

Svensk-spansk tidszon
Tidzon: Börjar chatten 15.00 svensk tid, eller börjar ni typ 15.00 efter Barcelonas tid?
Erik Mörner: Som du säkert vet är Sverige och Spanien i samma tidzon, så förklaring var helt enkelt att vi var lite sena, men nu är vi som du märker på plats och svarar för fullt.

Snabbare 4G bara i teorin idag
PA: Då det nu lanserats flertal produkter med LTE Cat 6 (300 Mbit/s) ex.Samsung S6 mfl samt att nya processorer som stödjer LTE cat 10 (Qualcomm X12) med upp till 450 Mbit/s. Vad stödjer teleoperatörerna (Telia,Telenor,Tele2 & Tre) i sina nät? dvs kommer jag teoretiskt att få 300 Mbit/s i en ny Samsung S6 i Telias nät? eller begränsar operatörerna dessa nya möjligheter i sina nät?
Elias Nordling: Operatörerna har inte slagit på LTE Cat 6 i sina nät i dag, så du får nöja dig med max 150 Mbit/s, vilket jag tror de flesta operatörer slagit på även om de inte lovar mer än ca 80 Mbit/s. Men det betyder inte att operatörerna inte kan komma att slå på Cat6 under din S6:as livslängd.

Tyst från Sony om Z4
Eddy: Har ni fått någon information från Sony gällande släppet av Xperia Z4?
Elias Nordling: Nix pix. Min gissning är att den kommer till IFA-mässan i början av september, och då kanske med Snapdragon 820-processorn? Vi får se.

Frågor om Galaxy S6
J. Myndel: "Hej ! När kommer Sonys experia z4 ut och få vi ser den i denna veckan? Kan Galaxy s6 bli biliggare än vad ni rapporterade tidigare ? Vad få jag mer om jag köper s6 edge istället för s6, eller är det bara utseende på edge? Konstigt att dom tog bort vattenskyddet  på s6.an. Blir nu galaxy s6 bästa telefon på marknaden  just nu ? Tack !
Elias Nordling: Någon Xperia Z4 blir det inte denna vecka, bara mellanklassluren M4 Aqua. S5 blir precis så dyr som rapporterat, i billigaste varianten 500 kronor dyrare än vad S5 kostade vid lansering. Då har den 32 GB lagringsminne i stället för 16 GB, men å andra sidan ingen plats för minneskort. Gissar att det kommer en S6 Active så småningom, som ska vara vattentät. S6 Edge erbjuder väldigt lite i ytterligare funktionalitet över S6, men den är så läcker att jag tror folk kommer att köpa den bara därför. S6 bäst just nu? Ja det verkar så.

Tre telefoner från Huawei
jonny: Kommer. Huawei. Med ny mobil
Elias Nordling: Mediapad X2 är med sju tum en hybrid mellan mobil och surfplatta. Honor 6+ har inte släppts i Sverige tidigare men kommer nu i vår. Honor 4X släpptes också. de två senare har 5,5-tumsskärmar till rimligt pris.

Väntar Sony på nästa topp-processor?
Robert: Hej! Kommer ingen Sony Xperia 4 mobil nu på mässan? Kommer det någon alls,eller nerlagd pga.personal minskning?
Elias Nordling: Inte nu i alla fall. Ryktet säger att det blev för dyrt med två toppmodeller per år så man nöjer sig med en, och då lägger man sig troligen i tid så man inte behöver konkurrera direkt med Samsungs Galaxy S6. Är Sony smarta väntar de tills de kan bygga en lur med Snapdragon 820 som kommer i höst, men det är ren spekulation.

Note 5 först i höst
EgonT: Hej hej undra om der är noget nytt om note 5.
Daniel Hessel: Inte ett dugg då den serien brukar presenteras på IFA-mässan i början av september

Uppgradera för bättre mobilkamera
Daniel: Gällande mobiler känns det för mig som att highend mobiler blivit tokdyra. Är mycket nöjd med min G3 a frågan är om det är värt att uppgradera? Det jag är mest intresserad av är kameran. Vilken kamera är bäst på de nya? Har ni någon uppfattning om det? Återkom gärna med ett rejält test med "bästa mobilkamera"!
Elias Nordling: Det är väl mest de nya Samsung S6:orna som blivit dyra. Samtidigt kan du få mobiler från tillverkare som Huawei och Oneplus med highend-prestanda för betydligt lägre pris. Kamerorna är svåra att testa här på mässan då man inte kan plocka med sig bilderna, men det är klart att vi återkommer med ett kameratest.

Bättre skärm i S6 än i S5
jan: Är skärmen markant bättre på s6: an kontra den som fanns på s5:an? Elias Nordling: Den har högre upplösning, men skärmen på s5 hade ju ärligt talat fullt tillräcklig upplösning. Sedan har den Gorilla Glass 4 som ska vara ytterligare mindre känslig för att spricka om man tappar mobilen.

Kameraspecifikationerna i Lumia 640 XL
Nokia: Nya microsoft 640xl. högspecad kamera men hur bra är den? bildstabilisering, kameraknapp, smartzoom som behåller bildkvalite vid foto o film ,blixträckvidd?
Elias Nordling: Kameran är svårtestad på mässor då mobilen ofta är fastskruvad och man inte kan plocka ut bilderna. Vi återkommer med det när vi har mobilen för test, men med tanke på priset ska man nog inte vänta sig en high-end-kamera.

Roligt skal med inbyggd mobil
Sebastian: Vilka telefoner är de mest konstiga och nytänkande på mässan.
Elias Nordling: Det knasigaste jag hittat var ett Iphone-skal med en inbyggd löstagbar väldigt liten mobil i. Jag kan ärligt talat inte komma på vad det ska vara bra för, men roligt var det ju!

Microsofts flaggskepp dröjer
Henrik: 1.Det ryktas om att Nokia kommer att göra en omstart av sitt varumärke under 2016. Något nytt om det? 2. Kommer Nokia eller Microsoft att släppa en uppföljare till 1020?
Daniel Hessel: 1. Inget officiellt, även om Nokia N1 kan ses som en slags försmak på vad en sådan satsning skulle kunna vara. 2. Inga nyheter om en uppföljare tlll 1020 tyvärr. Microsoft har sagt att ett nytt flaggskepp inte kommer förrän Windows 10 levereras, troligen till hösten alltså.

Samsung häftigast
Mikael: Vilken/vilka telefoner ser ni mest framemot att recensera när de släpps i Sverige?
Elias Nordling: Lite tråkigt svar, men S6 och S6 Edge var ju faktiskt de häftigaste mobilerna att släppas här.

Tror på Z4 i september
Stefan: Att Sony inte presenterade nya Z4 var något väntat, men ändå en besvikelse. När kan den förväntas släppas?
Elias Nordling: Jag gissar på IFA-mässan i Berlin i början av september.

Ingen Meizo-mobil med Ubuntu
Korven: Hur går det med Meizus Ubuntu-lur? Den lovade fina specifikationer men jag har inte sett att ni har kommenterat den här än...
Elias Nordling: Ubuntu nämnde Meizu som samarbetspartner i sin monter, men de hade inte någon Meizu-lur att visa upp, bara den betydligt enklare BQ-luren.

Snabbtest av Ubuntu snart på mobil.se
Korven: En annan fråga är ifall BQ är där med sin Aquarius 4.5 Ubuntu edition. Har ni haft möjlighet att kika på den och vad är ert intryck i så fall?
Elias Nordling: Japp, den har jag känt på! Ett första intryck kommer på webben, så fort jag hunnit skriva ner, men det är mycket som konkurrerar om min tid på mässan nu.

Valet mellan S6 och S6 Edge
Tobias: Vilken ska jag välja Samsung galaxy S6 eller S6 edge?
Elias Nordling: Det beror på hur ytlig du är. Den böjda skärmen tillför mycket i pris men lite i funktion. Men lägger du dem bredvid varandra är det S6 Edge du vill ha! Den är helt enkelt läcker.

Anpassar tiden
Time : Hej! Hur länge varar chatten idag? När har ni sen nästa generella chatt, alltså nästa chatt där man kan ställa frågor mer allmänhet kring smarthones och så? Idag är det väl bara frågor och svar som rör MWC? :)
Erik Mörner: Vi kör på så länge det kommer in frågor och så länge vi hinner svara. Du kan alltid skicka frågor till oss på redaktion@mobil.se. Det är också frågor och svar som vi med jämna mellanrum publicerar på sajten för att fler ska kunna ha nytta av svaren.

Ingen Iphone på mässan
Bengt: När kommer iphone 7?
Elias Nordling: Hösten 2016, om rådande trend håller i sig. Och en förhandsvisning av Ios 9 på Apples utvecklarkonferens i början av sommaren.

HTC samma lika
Hans Tomas Christian: Är det bara jag eller är HTC One M7, M8 och M9 typ samma telefon?
Erik Mörner: HTC lanserade HTC One M9 och även om det är en ny modell så kan jag hålla med om att ganska mycket är gemensamt med de tidigare även om vi så klart fått bättre prestanda. HTC har heller inte lagt till funktioner som vattentålighet, fingeravtrycksläsare och annat i sin toppmodell på samma vis som konkurrenterna.

Vill testa nytt operativsystem
New OS: Hej! Har det presenterats något nytt OS, eller har det kommit upp något intressant om de mindre OS:en som typ tizen, jolla, firefox os ? Finns det något OS som ni tror leta sig in i Sverige, så man kan köpa det i fysisk butik , så man kan testa mobilen/surfplattan? Hade gärna testa ett nytt OS om mobilen kostade under tusenlappen
Erik Mörner: Den dominerande ställningen som Ios och Android har gör det svårt för uppstickare att ta plats. En av de bättre strategierna är nog att som Jolla gör, se till att Sailfish OS stödjer även Android-appar. De operativsystem som ligger främst av de små spelarna idag är nog Sailfish, Ubuntu och Tizen. Ingen av dessa ser dock ut att kunna uppfylla dina krav på så billigt pris kombinerat med tillgänglighet för test i svenska butiker på ett bra tag.

Laddaren som inte behöver ström
Jörgen: Hur är tongångarna/responsen från olika mobiltelefonoperatörer gällande MyFc:s lösning med lätt och enkel användning bränslecellsteknologi?
Erik Mörner: Intresset från operatörer har varit rätt svalt vad jag vet. MyFC är som jag ser det en nischspelare. Jag har testat deras nuvarande laddare och skulle säga att det är i ytterst få fall som den är enklare eller bättre (eller billigare) än ett vanligt batteripack. De få gånger som MyFC-lösningen har fördelar är ju om man en längre period är utan möjlighet att ladda upp mobiler/batteripack och jag ser väl främst att det skulle gälla lite mer extreme vildmarksmänniskor. Vårt första intryck av den nya versionen av MyFC-laddaren kan du läsa här.

Lumia 640 och Moto E i mars/april
Shop: Hej! Hur lång tid som längst tror ni det kan ta innan moto e och lumia 640 och lumia 640 xl kommer säljas i svenska butiker? Tror ni Moto e kommer pressa ner första generationens Moto e mycket i pris? Moto e ligger idag på 1000 kr, men känns som den då och då åker ner till 700 kr. Vet inte hur mycket bättre dessa  2 lumior är en de som redan finns idag på marknaden, men tror ni det blir något prisras  på lumiorna som finns idag att köpa i sverige när lumia 640 och lumia 640 xl kommer till sverige?
Elias Nordling: Alla tre ska komma i mars eller april. Motorola har sagt att de bara ska ha en modell med varje bokstavsbeteckning på marknaden samtidigt, så rimligen kommer lagren av föregående Moto E tömmas och kanske reas ut. Befintliga Lumior i 600- och 500-serien kanske kommer att falla ytterligare i pris, men i så fall är det för att de ligger i riskzonen för att bara få reducerat stöd för Windows 10 på grund av för lite internminne.

Tips för under tusen
S2: Hej! Jag har en Samsung galaxy s2 idag som jag tänker ersätta med någon från de nya mobilerna . Den är repad, plus att jag vill ha högre version nummer. Jag vet man kan roota, men är inte teknisk kunnig och använder abbonemang, så  vill inte mixa med mobilen så den blir mer osäker för attacker/virus/skräpprogram och jag vill inte ha krångel som root kanske ger?. Mest pga bristen på uppdateringar som gör att jag vill byta mobilen, även om repan stör mig. Jag vet inte hur s2:an står sig med budhet alternativen och mellanklass lurarnanär det gäller bra bild i skärmen och så men hade kunnat tänka lite sämre än s2an eller så klart bättre än s2,. allt beror på priset. Jag Kan tänka mig att betala max cirka 1500 kr, men betalar helst inte mer än 1000 kr. Men är ute efter den prisvärdaste mobilen, alltstå mest mobil per kr. Men samtidigt är uppdateringar/versionsnmmer/service viktigt ut över mycket prestanda per krona. Säkerhet oh integritet är också viktigt, har hört talas lite om blackphone men antar att den kommer ligga långt över min budget. Jag funderar på windows phone, pga uppdateringar/versionnummer, känns inte som jag komma sakna så många appar där, bortsett från tv4play och lite annat flash-baserat. Ett företag säljer ju Lumia 735 för 2000 kr och ibland för 1500 kr.. Är 1500 kr för lumia 735 prisvärdare än alla andra lumior, om man räknar med de som går att köpa idag plus mobilerna som presenteras nere i barcelona. Övriga krav är: Jag vill ha en mobil med minst 4 tum och ungefär samma bildkvalite som s2. Jag använder aldrig kamera varken fram eller bak, så kamera får gärna vara kass. Jag har ett telenor abbonemang med obegränsat ( 100 gb) surf i 3g nätet, men har hört av en telenor anställd om att alla telenor abbonmang med obegränsat surf ska upphöra i år, så kanske jag byter till en abbonemangs form som ger obegränsat surf i 4g istället, så då kommer jag behöva en 4g mobil. Ursäkta den långa texten, men med denna faktan, vilken windowsphone är rätt för mig mig? Ska också tillägga att jag aldrig spelar också med mobilen, så processoren och grafikkort och så behöver kanske inte vara den starkaste. Vill gärna kunna köpa skyddtillbehör så fort som möjligt, så med det sagt är kanske lumia 735 för 1500 kr det bästa valet för mig?
Erik Mörner: Motorola Moto G (i 2014 års modell eller i den nya andra generationens 2015-version) är bra val. Den tidigare kostar ungefär 1500 kronor och är väldigt mycket telefon för pengarna. Motorola har dessutom en uttalad policy att vara snabba med uppdateringar till senaste versionen av Android när de släpps av Google. Vill du komma billigare undan kan Moto E från samma tillverkare kanske vara ett alternativ?

Fingeravtryckläsare hos fler
Daniel: När tror du Qualcomm finger ID 3D kommer ut och vilka märken kommer den komma till?
Erik Mörner: Som det ser ut nu är det mest troligt att de som idag har dåliga eller inga fingeravtrycksläsare alls i sina enheter är först att hoppa på, så kanske HTC, Huawei, Sony eller några mindre kända i slutet av det här året eller början på nästa i så fall.

Radiofritt i S6
J. Myndel: Hej, Har galaxy s6 vanlig radio? Tack
Erik Mörner: Nej, någon FM-radio har Samsung inte fått in i S6

Köpa platta på sju tum
Hp: Hej! Funderar på att köpa surfplattan Hp stream 7. Finns det någon windows surfplatta som ger mer för pengarna än Hp stream 7?  Vill helst ha en surfplattan som är mellan 6 och 7 tum, men det kommer väl ingen windowsplatta i år som är mindre än 7 tum? Vad kommer förresten det där vikbara tangentbordet som har visas, som ni har gjort en artikel om, kosta i Sverige?
Erik Mörner: Vi har inte testat HP Stream 7 men på pappret ser den ut att vara ett okej val i den storleksklassen. Något svenskt pris för tangentbordet har vi tyvärr inte.

Modulerna ännu inte klara
Korven: Inget nytt från Googles modulmobil (project Ara eller vad den nu kallas)?
Erik Mörner: Företaget Yezz är på plats och har till andra journalister sagt att de siktar på att ha färdiga moduler till försäljning i slutet av sommaren, men på mässan visar de bara upp prototyper i trä.

Elias Nordling: Jag fick tillfälle att växla några ord med Yezz själv. Mobilens skelett är för närvarande på vad man kallar spiral 2, det vill säga version 2. Det kommer en version 3, som ska vara den sista innan man börjar testa publikt. Innan den kommit kan man inte börja bygga moduler skarpt.

Det var alla frågor vi hann med idag, så nu låter vi våra reportrar på plats hetsa ut på mässgolvet igen. Håll koll på alla våra nyheter från mässan här.