Chatt från mobilmässan i Barcelona

Mobils svar om nya lurarna på MWC 2014

Foto: GSMA.

Mobils reportrar på plats på mobilmässan i Barcelona har svarat på dina frågor. Så här känns Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, Tablet Z2 och Nokias Android-mobiler.

Publicerad Uppdaterad

Irriterad på S3
Göran: Hej jag hade tidigare en s3 och var missnöjd med att varje gång man har ringt ett samtal och lagt på  så dök en ruta upp med alternativ om man skulle sms eller spara nr. Denna ruta gick inte och ta bort utan låg i touchwiz finns detta också på S5
Daniel: har tyvärr inte haft möjlighet att testringa någon med en S5 än, så det får vi titta närmare på lite senare.

Väntar oss S5 Mini
martin: Kommer S5 i mini modell?
Daniel: det förutsätter jag, men när den presenteras är en annan sak

Inget om regionslås
Kjell Ohlsson: är Samsung S5 regionlåst
Daniel: Har tyvärr inte lyckats få fram någon sådan info än

4K är 4K
Pontus: Hur skiljer sig inspelningen av 4k på de olika flaggskeppsmodellerna samsung galaxy s5 och sony xperia z2?
Daniel: Så långt vi sett är 4K 4K helt enkelt, men vi får återkomma till det när vi testar lurarna närmare.

S5 passar i vildmark
ingemar: jag tillbringar många dygn i naturen utan laddningsmöjligheter så jag undrar om det går att byta batteri i Samsung Galaxy S5?
Daniel: Jupp, det är inga problem. Härjar du ute i skogen mycket lär du även gilla lurens ganska aggressiva batterisparfunktioner

Konkurrenter till Note
KurtSune M Berit: Kommer nån annan firma att ge sig på "Note segmentet"....på ett bra sätt alltså. Dvs med penna som sitter i telefonen...som i kommande Note 4...om den kommer..nån gång?
Daniel: Asus gör det, typ. Fonepad 6, som tyvärr inte kommer till Sverige, har penna i ett fack i botten precis som Note och det verkar göra lite samma saker. De har även visst stöd för penna i Zenphone-modellerna, men det rör sig då om ett separat tillbehör. Stödet för den funktionen kommer dock att släppas som mjukvaruuppdatering någon gång under året då de inte är riktigt nöjda med hur det fungerar i dagsläget.

Iphone i juni eller september
toffes: Hej,kommer apple att släppa nån ny telefon? Vilken skulle ni rekommendera av iphone 5s , galaxy s5 ochxperia z2?
Daniel: Apple släpper definitivt nytt. Om det blir under WWDC i juni eller under september som med tidigare lurar återstår att se.

Svaret kommer inom kort
Andreas Johansson: Jag är extremt sugen på att byta upp mig från min Samsung Galaxy S4 till en Xperia Z2. Min fråga är, tror ni att HTC kommer att bräcka Z2:an rent tekniskt? Och kommer Z2 att lanseras med ett headset?
Daniel: Återstårt att se den 25:e mars när HTC visar upp sina grejer, Z2 kommer med vanligt headset förutsätter jag, men inte noise cancelling-lurarna som visades upp. Däremot får man under "lanseringsperioden" med ett smartband på köpet med Z2.

Återkommer om segraren
johan: hej vilken mobil av s5 och z2 verkar bäst? vilken ska man köpa när dem släpps?
Daniel: vi återkommer om det när vi testat dem

Ubuntu kommer i år
Christopher Elofsson: När släpps Meizu MX3 med Ubuntu OS? Några nyheter från Ubuntu?
Daniel: I år var det enda Ubuntufolket kunde säga

Lg den enda i miniformat
KimeX: kommer nån av telefoner i mindre storlek  som ?? tex  samsung s5 mini ??
Daniel: LG G2 Mini är den enda "minitelefonen" som utannonserats här

Trist tillbehör
Tompa: Kommer trådlös laddning som tbh till Galaxy S5 och är plastluckan som man själv skall trycka dit likadan som på Galaxy Active S4?
Daniel: Det är tillbehör, precis som till S4. Trist nog

Fem tum eller större
Josef Myndel: Tycker att telefoner börjar bli lite för stora. Har Samsung ingenting som kommer att liga på ca 4,5 – 4,8 tum. I alla fall att yterskalet inte bli för stor o klumpig att har i fickan? Nästa fråga är: Om jag köper Nokia mobilen 1020 med Windows kan jag styra min Samsung smart TV genom den telefonen som då är Windows drivrutin och ej Android. Det kan jag tydligen göra med en Samsung telefon?
Daniel: Nope, utöver budget- och mellanmobiler är det 5 tum eller större som är deras grej. Angående TV-kontrollen så finns det en inofficiell fjärrkontrolls-app till Windows Phone för att styra Samsungs TV-apparater över Wifi. Samsungs lurar har däremot även en IR-port på själva telefonen (som många andra numera) vilket gör det hela lite mindre låst till specifika appar och TV-modeller

S5 mot Z2
Naip: Ni har nu sett och provkört bägge telefonerna ( Samsung g S5 och Sony Z2) på specifikationerna kan man se att Samsungen har lite snabbare processor. Vilken av de två känns bäst prestanda mässigt? Och vilken känns skönast att hålla i etc?
Daniel: Båda känns ungefär jämnsnabba så långt vi kunnat testa. Angående ergonomin är det lite smaksak. Personligen gillar jag det lite mer fyrkantiga hos Sonyn, men det är bara jag.

S5 kan komma i snabbare version
Naip: Blev väldigt förvånad att Samsung valt att snåla med RAM-minnet 2GB istället för 3 GB som de har i sin note 3. Dessutom så kan jag tycka att de inte ökat på batteritiden nåt nämnvärt sen föra årets flagskepp Galaxy S4. Kan det vara så att de sparar det största krutet till lite senare, i väntan på att de andra större smartphones tillverkarna lanserat ut sina nya flaggskepp? Och sedan lansera ut en annan modell precis som de gjorde med de olika s4 modellerna som finns idag.
Daniel: Mycket möjligt. Samtidigt har Qualcomm gjort en hel del för att snabba upp Snapdragon 801 mot föregångaren, så rent generellt ska allt gå lite fortare trots mindre arbetsminne.

Sailfish i en Androidlur
Sören: Är Jolla på plats? Får ni prova?
Marlène: Ja, Jolla är på plats och vi har fått prova telefonen (som vi redan har testat) med olika skal (The other half) som ändrar gränssnittet eller utseende på aviseringar och även sett Sailfish installerad i olika Android-telefoner.

Telefon för civilt bruk
Sören: Har ni provat Panasonic Touchbook(Phone) Kan den tänkas för civilt bruk?
Daniel: provade några av dem för några veckor sedan och de går väl absolut att användas av "vanligt" folk. Samtidigt är de lite dyrare och klumpigare än samma motsvarigheter från mer konsumentinriktade tillverkare.

LG G3 i juni?
Linus: Kommer LG att presentera uppföljaren till G2 på mässan? Om inte, vet ni när det kommer att göras?
Daniel: Nope, men inside scoop skvallrade om juni i London för "en stor uppföljare"

Två sjukt tunna
felle: Har du känt på xperia plattan? hur står den sig mot Air?
Daniel: Båda två är sjukt tunna.Handlar väl mest om huruvida du vill ha Ios eller Android (eller apputbud vs vattentålighet)

Inget om S5 i metall
Jonas: Mkt snack (läs rykten) före Samsungs presentation angående en S5:a med metallskal och QHD skärm. Hur går snacket kring en eventuell sån modell nu? Hört ngt?
Daniel: inget från ässgolvet i alla fall

Oskyddad Sony Z2
Malin: Jag har en fråga angående Z2, den s.k screenprotector som finns på Z1 o Kompakt modellen, finns skyddet också på Z2:an?
Daniel: Nope, Z2 kommer att levereras utan det fabriksmonterade skärmskyddet som många klagat på tidigare.

Inte i metall
Tonny: Kommer det någon version i metall?
Daniel: inte på den här mässan

Inte helt i guld
Erik: Hej! Undrar bara en sak..Är den guldiga s5an helt i guld (altså både bak och fram), Och är ramen i guld också?
Daniel: har bara sett den blå och svarta, men för dem handlar det enbart om skalet på baksidan som är färgat. Förutsätter att de andra är likadana.

Snabbare gränssnitt
Ebu Bekr Limani:
 Hej! Samsung Galaxy S5; TochWiz har under åren fått mycket kritik genom åren för att lagar till ibland. Själv har jag S3 (GT-I9330) och kan säga att TochWiz laggar. Hur är TochWiz eller vad man kallar den nu? Kollade livstreamet som Samsung sände och kan säga att de har ""försökt"" göra så att det flyter mer. Stämmer det? 
Gear; Jag undrar också om ni har någon info om Gear 1 kommer att få någon av de feature som Gear 2. Om ni vet vad skulle ni tro? Jag fick en uppdatering igår (24/2-2014) på min Gear. Nyheten var bara ""E-Post"" app dvs förbättrar mailen som man får på ett mer förbättrat e-post.
Daniel: Samsung har skalat ner Touchwiz väldigt mycket i S5. När vi testat det har det inte laggat det minsta, men hur det ser ut med lite längre användning återstår att se. Det lovar gott i alla fall. När det gäller Gear 2 handlar de flesta nyheter om hårdvara, vilket gör det svårt att uppdatera. Att de nya klockorna kör Tizen istället för Android känns också som ett hinder för att eventuella uppdateringar ska dyka upp.

Säljer inte kunddata
Emilia: Jag vet inte om min fråga är off topic men jag frågar ändå. När det gäller integritet och att inte sälja sin själ så har jag fått för mig att Apple är den minst farliga jämfört med Android och Windows. Stämmer det? Vilket operativsystem ska man använda för att behålla så mycket man kan av sin integritet? Jag vill inte att företagen ska veta allt om mig pga den mobil jag använder så vilken tillverkare är bäst ur den synpunkten?
Marlène: På olika sätt samlar alla tillverkare data men det är svårt att säga vem som samlar mest. Däremot så har Jolla sagt att de aldrig skulle sälja kunddata. 

Ubuntu bara i glasbur
Christopher: Hej, Vet ni om Ubuntu telefonerna kommer visas upp under MWC 14?
Daniel: De två modellerna från Meizu och det andra märket (glömt för stunden) visades upp i glasbur och gick inte att testa. Som demo hade de istället nexuslurar och plattor ute i montern.

Tåligare klockor
Tommy Doffman: Hej å hå, Jag undrar om Gear 2 Neo är någorlunda vattentät. Jag vill kunna duscha och simma med klockan.
Daniel: alla nya Gear-modeller är vattentäta (äntligen)

Hårdplast på baksidan
Markus C: 
Hur känns materialet på baksidan, är det ren hårdplast eller är det någon mjukare fusklädervariant? Känns som att dom kommer komma med en uppdaterad variant med 3GB ram snart annars är dom ju helt efter.
Daniel: Mer åt hårdplasthållet än fejklädret som Note 3 kör. Men bättre känsla än S4 (fortfarande inte bra dock)

Kan man se i datorn
Mario: Sony Z2 har ultra HD inspelning precis som Samsung. Kan man se videoklippet på en dator? Jag kunde inte se videoklipp gjorda med min Samsung Galaxy Note 3 med Ultra Hd kvalitet.
Daniel: Det får vi återkomma till när vi har en lugnare testmiljö

Lite bättre 
Eddy: Har Sony gjort något på Z2an för att förbättra betrakningsvinkeln?
Daniel: Den kändes lite bättre. Men om det var själva betraktningsvinkeln eller om det var den förbättrade färgåtergivningen som gjorde det vet jag inte riktigt.

Appar även på minneskort
Conny: Kan man köpa en Samsung mobil i Sverige med 32 gig ram minne vilken isåfall ? så vore jag glad för 16 gig räcker inte alls :(
Daniel: Samsung har å andra sidan fulhackat tillbaka stödet för appar på SD-kortet, så det problemet går ganska enkelt att komma runt.

Apple inte samma som Samsung
Peter: Tror ni Apple hämtar in Samsungs försprång med sin iphone 6? I och med att resultatet av S5 inte motsvarade dem enorma förväntningarna.
Marlène: Apple har själva sagt att det inte är ute efter att bli störst, och att de inte nödvändigtvis vänder sig mote samma kunder.

S5 inte lika plastig
felle: vad tycker du om designen? fortfarande en bit bakom htc one och iPhone? 
Daniel: Det är bättre plast än sist, men fortfarande plast och plastigare än många andra plasttelefoner (så att säga, för att nämna plast så många gånger som möjligt i en mening :))

Tyst om jätteplattor
nokian: lanseras det några stora surfplattor typ 12-14 tum ?  är de dyra som samsungs nya eller billiga som  Archos family pad?
Daniel: Utöver Samsungs Pro 12 är det ganska tyst kring större surfplattor

Mediapad mest spännande
Mattsson: Inga oväntade nyheter från Huawei? G6'an är ju inte så ärans kul i ärlighetens namn.
Marlène: Mediapad X1 var nog det mest spännande bland alla nyheter som Huawei presenterade.

Istabilt Ubuntu
Korven: Hur fungerar Ubuntu Touch, buggigt eller smidigt? När kan vi vänta oss Ubuntu-telefoner i Sverige? Hur ser implementeringen av Android ut?
Daniel: Smidigt i teorin. Den enhet jag fick tag i hade deras nya gränssnitt som inte är i stabil version än, så där laggade det ganska friskt, men så ska det inte vara i den publika varianten när den blir tillgänglig.

Ubuntu någon gång i år
Tommy: Något nytt om Ubuntu?
Daniel: Inte mer än vad som utannonserats tidigare. Enheter släpps någon gång i år.

Vattentålig utan tillägg
ben: Är Samsung s5 vattentät i original modell eller måste man köpa en annan model av s5 som är vattentät
Daniel: Den är vattentät som standard

Rykten om metall
hassan:
 är det bekräftat att det kommer en galaxy F (om den nu kommer heta så) som är lyx-moddell. fråga 2 av vilket matrial har bakstycket? det ser ut som nexus 7, en gummibasserd.
Daniel: Det är bara rykten än så länge. Baksidan till S5 är i plast, men metallfärgen och den perforerade plasten gör att känslan är bättre än tidigare (men fortfarande plastigt)

Galaxy S5 saknar radio
Hans F: Har S5 FM-radio?
Daniel: nej

Stoooor skillnad?
Rolf: 
Är samsung galaxy mycket bättre än note 3 är det såååå står skillnad mellan note 3. För att jag har en note 3 och jag ser att båda har samma LTE. Så är den mycket skillnad mellan dem.
Daniel: Note 3 har mer arbetsminne än S5, medan S5 kör på Snapdragon 801 som ska leverera någonstans runt 20 % bättre grafikprestanda. Men vilken av dem som är snabbast återstår att se.

S5-skärmen har mindre ppi
David: Hur mycket ppi har den? Och varför har den bara 2gb i ram?
Daniel: något mindre än S4 då skärmen är 0,1tum större. Arbetsminnet kan jag inte svara på.

Bättre ljud i Sony Z2?
Naip: Hej! Jag upplever inte att ljudet var av bästa kvalité på den föregående Sony modellen (Z1). Är det bättre ljud i den nya luren? Sen så undrar jag om LG finns där på mässan i Barcelona där de presenterar sina nya smartphones, väntar på spänt på en ny LG G3 samt den nya Samsungen vilken jag kan se att de presenterar senare ikväll.
Daniel: utöver att operatörerna slår på HD voice (som alla befintliga Sonylurar stödjer) meddelade de tyvärr inget om samtalsljudet när vi frågade. LG finns med på mässan och visar upp nya G2 pro, G2 Mini och L3-serien, men G3 lär vi få vänta på.

Ingen ny Sony-klocka
Daniel Ekblad: Hej, Kommer Sony att släppa SmartWatch 3 nu? Vad finns det för info m.m. Mvh Daniel
Daniel: Nope, fokus ligger på Smartband just. Smartwatch 2 är med i pressmaterialet, men inga uppdateringar på den fronten.

Lika tyst i Z2
Bo Cramer: Ljudet ? Om HTC = 100 var någonstans ligger Xperia Z2 ? Har idag en Xperia Z och ljudet ligger på, uppskatnig 40% af HTC.
Daniel: ska vara samma i Z2 som tidigare modeller

Endast One hos HTC
Nippe: Kommer även HTC att finnas på plats den här gången med att lansera ut sina nya enheter eller väntar de till lite senare?
Daniel: HTC finns på plats men har bara HTC One i sin monter. Deras lansering är satt till den 25:e mars och här på mässan har de bara lanserat två mellanklasslurar.

Kitkat till Xperia Z?
Tobias: Går det inte att få ur Sony-folket där när Xperia Z får Kitkat?
Daniel: Nope. De vill inte prata datum förrän det börjar närma sig och faktiskt kan hålla vad de lovar (vilket förvisso känns sunt).

Ny Sailfish-version
Korven: Hur ser det ut på Jolla-fronten? Jag vill minnas att det var en del buggar i deras OS, har de hunnit fixa dem till nu? Presenterar de något annat än baksidor med NFC som ändrar temat i telefonen?
Marlène: Jolla ska lansera en uppdaterad version av Sailfish, 1.0, när som helst. Versionen innehåller prestanda- och stabilitetsuppdateringar. Utöver baksidorna har de aviserat ett samarbete med F-secure kring kryptering.

Tyst om Fairphone
Korven: Har ni hört något om Fairphone på länge? Hur går det för dem? Ska de uppdatera hårdvaran någon gång?
Daniel: Inget om dem här nere vad jag sett

Färre än 64 bitar
Mikael: Hur blir det med andra smartphones än Iphone och 64-bits SoC processorer?
Daniel: Inga av de stora tillverkarna kör på det än så länge verkar det som. Kommer troligen under året.

Android överraskar
Erik: Vad är största överraskningen (positiv eller negativ eller helst både och) på mässan hittills? "Daniel: Att Samsung bygger in pulsmätare i typ allt de släpper var något ryktena missade att prata om.
Marlène: För min del så blev jag mest förvånad över Nokias nya inriktning mot Android, alltså att de inte lanserade en telefon utan nästan en hel serie.

Androidappar i Nokia X
Jonas:
Kommer alla Android-appar funka i Nokia X, eller måste de anpassas på något sätt?
Marlène Sellebråten: Alla Android-appar ska fungera med två undantag, Google-tjänster och appar som använder Google-tjänster. De sistnämnda kan fungera framöver men kräver viss anpassning.

Xperia Z2 Tablet jämfört med Ipad
Johan:
Vad är största skillnaderna mellan Ipad och nya Xperia-plattan? Är det något man kan kalla Xperia Air liksom?
Daniel Hessel: Android och vattentålighet är ju de mest uppenbara skillnaderna mellan dem.

Tydligaste trederna på mässan
Jakob:
Märks några tydliga skillnader i inriktning på mässan mot tidigare år?
Daniel Hessel: Att både Samsung och Sony drar fram det tunga artilleriet på mässan istället för på separata event är lite av en återgång till tidigare inriktningar på mässan. Annars pratas det väldigt mycket om uppkopplade prylar (även om aktivitetsmätare är hyfsat frånvarande).
Marlène Sellebråten: Det har lanserats många smarta uppkopplade prylar, utöver nya telefoner och plattor. Och hela branschen snackar om sakernas internet i Barcelona, från prylar till infrastruktur. Den typen av produkter fanns knappt förra året. Unga tillverkare har också fått mycket uppmärksamhet och lanserat intressanta enheter (t ex Blackphone, Yotaphone).

Mindre fokus på träningssaker
Jan:
Är träningssaker och armband lika framträdande som på CES?
Daniel Hessel: Nja. Samsung toksatsar på hälsa med sina klockor och S5, men det är nästan kusligt tomt på andra typer av träningsarmband och liknande. Inte alls som det var på CES.