Mobilredaktionen chattade

Mobils svar på frågor om Iphone 6 och Ios

På Mobil har vi testat såväl Ios ( och nya Iphone 6 och IPhone 6 + ingående. Under en chatt på fredagen kunde du som läsare ställa frågor och få svar direkt av Mobils redaktion. Här kan du ta del av hela chatten i efterhand.

Publicerad Uppdaterad

Göra Ipad 3 snabbare eller köpa nytt
Frekah: Hej har idag en ipad3, om jag miss rätt, använder den primärt för hemmabruk, film/surf/mail/räkning osv. Den har börjat kännas lite till åren. Inet överdrivet seg dock. Finns det något enkely sätt att öka livslängden på den eller borde jag passa på att skaffa Ipad air nu innan en nuy version kommer, kanske då till ett bättre pris?
Daniel Hessel: Börjar lagringsminnet bli fullt kan det vara en idé att ta bort appar som du inte använder eller rensa data inuti appar (antingen via appen separat, eller via inställningar). Du kan även slå av lite modernare funktioner som du kanske inte använder, som bakgrundsuppdateringar, vilka saker som sökfunktionen ska indexera och liknande. Sådant brukar snabba upp och förbättra batteritiden när Ios känns långsamt och om du ändå inte använder några av de funktionerna behöver de ju inte heller vara igång.

Tidplan för Apple Pay
Ulf: Har ni hört något om, och när i så fall, Apple Pay kommer till Sverige?
Daniel Hessel: Nope, tyvärr. Det är garanterat inte i år vi pratar om i alla fall
Erik Mörner: Förmodligen är det svårare för Apple att få med sig bankerna i Sverige och reste av Europa eftersom vi har chip i våra kort och därmed betydligt färre kreditkortsbedrägerier än man har i USA där man kan handla genom att bara dra magnetremsan och ibland inte ens skriva under. Ett problem som Apple löser med Apple Pay är ju just att förbättra säkerheten, men det löser alltså till viss del redan de chip som finns i svenska bankkort.

Bilder från låst skärm
Jacob: Varför kan man ta kort med shortcuten från låst iphone utan att bilden är på. Med volymknappen.
Erik Mörner: Nu är jag inte säker på att jag förstår frågan, men anledningen till att man kan ta bild utan att låsa upp telefonen är att man ska kunan ta bilder snabbt. I det läget kan man precis som annars trycka av antingen med volymknapparna eller med knappen på skärmen. Bilder och filmer sparas som vanligt, men för att se bildbiblioteket och bilder som tagits tidigare måste du låsa upp telefonen med rätt kod eller med fingeravtryck. 

Långsam reaktion vid samtal
Jacob: Har ni upplevt att bildskärmen tar tid på sig att tändas när någon ringer till er? För mig tar det 3 sekunder innan den tänds från det att den börjar ringa. Kass tycker jag.
Erik Mörner: Nej det låter konstigt. Jag har inte upplevt det.

Besviken på Ipad
Hagge: Har hållit emot Apple i 20 år,. Men nu gav jag upp och köpte en IPad Air 64 GB,. Dock är ja långt ifrån överväldigad. Bortsett från tillgång på appar tycker jag Windows är bättre ur användarsynpunkt. En besvikelse! Erik Mörner: Apples produkter brukar ha bra andrahandsvärde, så är du missnöjd tycker jag du ska sälja den och köpa något du hellre vill ha.

Inloggning på fel konto
Karl: Jag har uppdaterat min och sambons telefoner till ios 8 via itunes i datorn. efter det så får jag ofta frågan om att jag ska logga in på hennes ituneskonto för att uppdatera appar och så. jag har loggat ut ur icloud på alla ställen jag kan hitta. snälla vad ska jag göra för att slippa detta?
Daniel Hessel: Låter nästan som att du av någon anledning råkat få din sambos konto på telefonen. Har du en backup av telefonen från innan problemet uppstod borde du försöka lägga in den och se om det löser problemet.

Svar på det mesta
Viktor: 1. Apple Hälsa, vad händer? Skulle den inta synka med typ runkeeper? 2. Itunes Radio, varför får inte vi i sverige denna? 3. Siri, varför inte på svenska? 4. Har inte iOS 8 trots senaste uppdateringen varit ovanligt buggig?
Daniel Hessel: Hälsa synkar med de appar som stödjer det. Där finns inte Runkeeper ännu, men däremot Wahoo och Endomondo exempelvis. 2. Det borde ju komma hit kan tyckas, men tydligen inte. 3. Samma sak där, men å andra sidan har ingen röstassistent stöd för speciellt många språk i dagsläget. 4. Jo, det verkar så. Förhoppningsvis löser det sig med uppdateringar inom kort.

Iphonespecar som en mellanklassandroid
Dexter webber: Hur bra är iPhone 6 4.7 tumaren? Jag har läst många artiklar om iPhone 6 och 6+ varianten, kollat på youtube. Och det är väldigt blandat många älskar den och tycker den är en av dom bästa på marknaden, andra tycker att den är rätt dålig och att den inte hänger med prestanda mässigt, jag har haft tidigare haft Windows Phone, android och nu har jag iPhone igen, och jag har testat fram och tillbaka och jämfört min iphone 6 mot mina vänners andrid telefoner så som LG G3 samsynen galaxy s5 Nokia lumia 930 samsung galaxy s4 samt motorola moto x och jag måste säga att min iPhone var den telefon som öppnade appar snabbast öppnade internetsidor snabbast fick igång kameran snabbast, och så vidare.... Min fråga är ur rent tekniskt perspektiv hur bra är iPhone 6 4,7 tumaren?
Daniel Hessel: Stirrar du enbart på siffror har Iphone samma specifikationer som en mellanklasstelefon med Android, helt klart. Däremot har Apple fördelen att kontrollera såväl hårdvara som mjukvara och kan därmed optimera telefonen betydligt mer än vad andra har möjlighet till, vilket visar sig i de prestandatester vi genomfört (http://bit.ly/1slUKal och http://bit.ly/1vTxwX1) där Iphone står sig väldigt väl mot konkurrenterna. Det brukar traditionellt sett vara så att Iphone har betydligt lägre specifikationer, men samtidigt står sig riktigt bra mot konkurrenterna av den anlendingen.

Bendgate påriktigt
Anton: Kan man verkligen böja iphone 6 plus
Daniel Hessel: Kan kan du alltid. Det verkar däremot som att "bendgate" är lika överhypat som "antennagate" var med Iphone 4 och att problemet inte alls är lika stort som det framstår sett till mängden skriverier.

Försvunna foton
fredrik: hur får jag fram alla biler ? kamera rullen är ju borta.
Daniel Hessel: Just den förvirringen gör att det ryktas att Apple ska ta tillbaka den gamla kamerarullen i en kommande uppdatering (troligen Ios 8.1). Som det är nu ligger alla bilder under det något förvirrade "samlingar" istället.

Likadan på båda sidor
putte: Är laddnings sladden liksidig på  båda sidorna så att man inte behöver titta om man har rätt sida upp när man sätter in den i telefoner med micro usb måste man varje gång kolla att det är rätt sida upp, så hur förhåller det sig på iphone ?
Erik Mörner: Ja i Iphone är laddningssladden (kallad lightning) liksidig. Däremot i andra änden där det är usb är den precis som på andra telefoner, att du måste sätta i den åt rätt håll.

Blåtandsproblem med tangentbordet
Alex: hej! jag har en ipad 4 med iOS 8. Till den har jag ett bluetooth tangentbord, och när jag stänger av tangentbordet så hoppar skärmtangentbordet upp och går inte att trycka ner. Vet ni hur jag kan lösa detta eller kommer jag få vänta på att Apple fixar till detta i nästa version av iOS?
Daniel Hessel: Just Bluetooth verkar vara en av de allvarligare buggarna för Ios 8, så troligen åtgärdas det i Ios 8.1. Normalt sett ska det finnas en knapp för att minimera tangenbordet, annars är nog lösningen att gå ur den aktuella appen och försöka igen.

Mera bluetoothbuggar
Lars: Bluetooth i iPhone 6 fungerar mycket dåligt! Kommer det en lösning snart?
Daniel Hessel: Förhoppningsvis något de åtgärdar i Ios 8.1

En Iphone i bitar
Nils Olov. Karlsson: Kommer apple att ta fram en liknande mobil som googles projekt ara , det verkar som google har tagit över apples slogan " think diffrent ".
Daniel Hessel: Inget Apple sagt något om (så klart). Hela idén med en modulär telefon går lite emot tanken om enkelhet som finns hos Apple, så det lär nog dröja många år innan de kan tänkas hoppa på något sådant.

Inget stöd för Apt-X
Lars Gustafsson: Hej! Jag undrar om Iphone 6 har den nyare och bättre Bluetoothstandarden Apt-X?
Daniel Hessel: Nej, Iphone 6 har inte stöd för Aptx

Väntar på Iphone 6
B: Leveranstiderna är ett skämt. Jag beställde min hos Telia 27/9 och då var den beräknade tiden en vecka. I dag är det den 25/11. Har ni hört några rykten kring leveranserna i Sverige? Verkar ju som om de inte alls får in några telefoner. :(
Daniel Hessel: Just Iphone kring lansering är alltid lite av ett lotteri när man får sin telefon tyvärr. Blir så när det är hög efterfrågan på telefonerna.

För seg processor
Fredrik: Varför har ni inte bättre cpu?
Erik Mörner: Nu är det vi på redaktionen som svarar på frågorna här och inte Apple själva, så vi kan ju bara spekulera i hur Apple tänkt när de valt hårdvara. Jag skulle ändå säga att upplevelsen av hur Ios fungerar på de nya IPhone-modellerna gör det väl anpassat till den hårdvara som telefonerna är utrustade med.

Beats påverkan på Apple
Bjöhrn: Apple har ju ingått i ett samarbete med Beats, vad innebär detta i praktiken? Tror ni att vi kommer få se något i stil med HTCs integration av beats audio i musikspelaren?
Daniel Hessel: Möjligen att Apple petar in Beats Audio i en kommande Iphone, men då gissningsvis i form av "Apple Sound" eller något liknande som även andra tillverkare kan ansluta sig till (och som Apple kan ta licenspengar ifrån). Köpet av Beats Audio verkar däremot inte ha handlat så mycket om själva hörlurarna som att Apple ville åt folket på företaget och deras kunskap, så hur det löser sig i framtiden återstår att se.

Ios-version i Iphone 6
Mac: Har beställt en iPhone och får hem den i veckan. Vet inte vilken mjukvaruversion den kommer med. Men är det värt att uppdatera till den senaste eller bör man vänta? Hört att det varit mycket strul med uppdateringar men att IOS 8.1 kommer inom kort.
Daniel Hessel: Telefonen levereras troligen med Ios 8.0 eller 8.0.2 och det verkar finnas en del hicka med det systemet som troligen 8.1 åtgärdar. I och med att den levereras med Ios8 är det dock inte så mycket som går att göra åt saken och när 8.1 egentligen släpps återstår att se, även om det faktiskt verkar bli nu innan årsskiftet.

Låst NFC
jesper broberg: har iphone 6 och 6 plus nfc kommnikation
Erik Mörner: Telefonerna har NFC men endast för betaltjänsten Apple Pay. NFC-funktionen är låst för allt annat.

Välja filmupplösning
Nokian: Finns valbara videoformat som 720/1080  och 30/60 fps? fungerar de iså fall både på nya som gamla modeller-vilka?
Erik Mörner: Nej när du filmar får du inte välja. Telefonen spelar in i högsta möjliga format vare sig du vill det eller inte.

Snålt med arbetsminne
Mats: Är inte 1GB ram ett problem för 6 plus, eller kommer att bli? iPad Air har ju haft och har stora problem att "orka" med sig själv, ständiga web-reloads, crasher osv.
Daniel Hessel: Hittills har vi inte märkt av något sådant på vårt testexemplar, så antagligen är både Ios 8 och telefonen bättre anpassat för det hela (samt att Iphone 6 Plus har lägre upplösning än Ipad Air). Samtidigt ryktas det ju att Ipad Air 2 får två gigabyte arbetsminne, så det kan vara ett sätt att undvika krascher på högre upplösta skärmar.

Låsa upp demotelefon
Adam: Tänkte kolla om det går att använda en Demo telefon om man har en Iphone 6 som är Demo ? Men göra den till normalt läge?
Erik Mörner: Jag räknar dels med att det bara är Apple själva som har tillgång till demotelefoner, men med det sagt antar jag att Apple kan ersätta mjukvaran i de demotelefonerna för att göra dem normala och ladda in en normal version av Ios. Jag gissar att demotelefoner har en specialutvecklad version av Ios men vet inte säkert.

Hur mycket utrymme?
Martin: Hej, Vad tycker ni man skall köpa? Iphone 6 16gb eller Iphone 6 64gb?
Erik Mörner: Med tanke på att appar (speciellt spel) tar plats, att saker du filar i full HD tar plats och att det behövs en del ledigt utrymme för att telefonen ska fungera bra (tex när det släpps uppdateringar av systemet) är det bäst om man kan undvika 16 GB-versionen. 64 är att föredra.

Saknar lampa
Paulista: Varför evigas Apple med att inte ha notislampa på sina telefoner? Högst märkligt.
Daniel Hessel: Svårt att säga egentligen, men gissningsvis går det inte ihop med det annars ganska avskalade formspråket företaget kör på.

Ios8 i Iphone 4S
Mårten: Har en iPhone 4s som jag hittills har varit nöjd med. Nu efter uppdateringen till Ios 8 går dock allt väldigt långsamt. Att starta Facebook tar exempelvis 19 s vilket jag tycker är helt oacceptablet. Kommer problem som dessa att åtgärdas eller är det bara att ge upp och börja leta efter något nytt istället?
Erik Mörner: Möjigen kan en del sådana saker åtgärdas något om du återställer telefonen och börjar om från början, men du ska inte räkna med att du och 4s är prioriterade för Apple.