Fortsatt tillväxt

Mobilt bredband lika vanligt som fast

Den kraftiga tillväxten för mobilt bredband har gjort att antalet abonnemang för mobilt bredband nu är lika stort som antalet fasta abonnemang, visar PTS:s årliga telekom-rapport.

Publicerad Uppdaterad

Ökningen för mobilt bredband har varit mycket snabb de senaste två åren. Samtidigt har ökningen för fast bredband varit mycket blygsam, vilket gjort att de olika typerna av uppkoppling nu är lika vanliga, enligt Post- och Telestyrelsens årliga rapport "Svensk Telemarknad".

Under 2010 utgjordes ökningen främst av mobilt bredband som en tilläggstjänst till ett vanligt mobilabonnemang. Av de totalt 2,9 miljoner mobila bredbandsabonnemangen som fanns i december 2010 hade 1,2 miljoner tecknats som ett tillägg till ett vanligt mobilabonnemang där man använder en telefon för att koppla upp sig. De resterande 1,7 miljonerna utgjordes av abonnemang som en fristående tjänst, vilket innebär att man i de allra flesta fall kopplar upp sig med ett usb-modem.

PTS har också tittat på dataförbrukningen hos olika typer av konsumenter. Mobilanvändare som har ett vanligt abonnemang utan något särskilt datapaket förbrukar i genomsnitt 63 megabyte per månad. Har man mobilt bredband som en tilläggstjänst ligger snittförbrukningen på 340 megabyte i månaden. Med mobilt bredband som en fristående tjänst ökar förbrukningen till i genomsnitt 2,6 gigabyte per månad.

Fördelningen mellan samtal från fasta och mobila telefoner förändras också under 2010. Då ökade antalet samtalsminuter som ringdes från mobiltelefoner från 19,9 miljarder till 22,2 miljarder. Under samma period minskade samtal som ringdes med fasta telefoner från 22,5 miljarder till 20,0 miljarder minuter.  Det totala antalet samtalsminuter har legat på ungefär samma nivå sedan år 2000.

Under förra året började hushållen också för första gången att betala mer för mobila kommunikationstjänster än för fasta tjänster. I genomsnitt spenderade ett svenskt hushåll 296 kronor plus moms per månad på mobil kommunikation , vilket är en ökning med 34 kronor jämfört med 2009.