Från formgivaren av Fitbit

Mobilt fotband håller koll på bebisen

Ett fotband med inbyggda sensorer meddelar din mobil om bebisen sover eller är vaken.

Publicerad Uppdaterad

Genom ett samarbete med New Deal Design, en San Fransisco-baserad designbyrå som bland annat har stått för formgivningen av smarta armbandet Fitbit, har en mobilkopplad bebismonitor vid namn Sproutling nu lanserats.

Det hela handlar om ett sensorutrustat fotband tänkt att användas när det är sovdags. Fotbandet registrerar puls och hudtemperatur såväl som rörelser och ljud, samt omgivningens fukt- och temperaturnivåer för att analysera bebisens sovmönster. I appen kan barnets puls ses i realtid genom en blinkande punkt. Om barnet vaknar eller om puls eller temperatur kraftigt ändras så går ett larm igång i mobilappen. Genom statistiska modeller baserade på den registrerade datan försöker appen även förutse bebisens sovmönster; vilka faktorer som avgör och när det är störst sannolikhet att barnet vaknar.

Lämplig ålder på bebisarna för som Sproutlingbandet ska användas med uppges vara upp till 18 månader och skaparna säger sig ha testat produkten i över två år, på en mängd olika bebisar. Internetanslutningen för Sproutling sker genom en wifi-uppkoppling och appen vänder sig till Ios-användare. Prislappen ligger på motsvarande cirka 2 800 kronor.

Källa