https://www.mobil.se/nyheter/moto-g-pro-ar-motorolas-nya-mobil-med-pekpenna-nu-till-sverige
568681
Nyheter
falskt
Penna för precision

Moto G Pro är Motorolas nya mobil med pekpenna – nu till Sverige

● BILDSPEL
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/moto_g_pro-_package_2.jpg?itok=I6U9J3Dd', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/moto_g_pro-_package_2.jpg?itok=mVBKQUHG', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/moto_g_pro-_package_2.jpg', w: 2000, h: 1307, title: ' ' },{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/moto_g_pro_-_backside.jpg?itok=VomWA_Tz', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/moto_g_pro_-_backside.jpg?itok=TQATOV5s', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/moto_g_pro_-_backside.jpg', w: 2000, h: 1208, title: ' ' },]
Ska locka till anteckningar och mer för både privatpersoner och professionella.

Tidigare har det framförallt varit Samsungs Note-serie som gällt för den som varit intresserad av att ha en penna till sin mobil, men den penna vi får med i Moto G Pro är av en annan sort. Den främsta fördelen med Motorolas penna är kanske att den är integrerad i telefonen. Den placeras när du inte använder den i ett hål i botten på telefonen. Mindre risk att du tappar bort den alltså. När du sedan tar fram den för att använda den så är det framförallt för att göra anteckningar, rita eller skissa. Det är där som pennan är tänkt att tillföra ett mervärde och Motorola uppger att gränssnittet i telefonen ska vara anpassat för att du ska kunna dra nytta av pennan på bästa sätt. Den särskilda appen Moto Note kan användas för att göra anteckningar även när telefonens låsskärm är aktiv. Dessutom innebär ju en penna att du får bättre precision även när du gör sådana saker du normalt skulle använda fingrarna till på en annan telefon. 

Enkel penna

Vad pennan i Moto G Pro däremot saknar är de mer avancerade funktioner för att till exempel fjärrstyra telefonen från håll eller styra funktioner i telefonen med hjälp av pennan. Motorolas penna har alltså varken bluetooth, batteri eller någon knapp, utan är bara en penna. Så kostar också Moto G Pro betydligt mindre än de Note-telefoner som den bara till viss del faktiskt konkurrerar med. När Moto G Pro kommer till Sverige den 15 juni så är prislappen satt till 3 500 kronor och det märks mycket riktigt på specifikationerna att det här är en billigare telefon och inget flaggskepp.

För nytta och nöje

Motorola ser framför sig att Moto G pro ska hamna i händerna på både företagsanvändare och på privatpersoner. Företagsanvändarna kan kopiera och klistra i text mellan olika dokument, med precision då med hjälp av pennan, medan privatpersoner säkert har roligare saker för sig. Sett till prestanda finns ett relativt generöst tilltaget batteri på 4000 mAh och det ska enligt Motorola räcka i två dagar utan laddning, precis som i det nyligen lanserade flaggskeppet Motorola Edge Plus som vi nyligen testat. 

h

Processor och arbetsminne är dock betydligt snålare här än i ett flaggskepp, vilket är klart förståeligt med tanke på prislappen. Moto G Pro använder Snapdragon 665, ger oss 128 GB lagringsminne internt och har 4 GB arbetsminne. Den släpps med Android 10 och Motorola uppger att den hör till Googles Android One-program vilket garanterar uppdateringar av Android i två år samt månatliga säkerhetsuppdateringar. Moto G Pro ärver även en del funktioner från Motorolas flaggskepp, till exempel Moto Gametime som ser till att anpassa upplevelsen när du spelar och bland annat ser till att du slipper bli störd av annat.

Trippelkamera

Skärmen är på 6,4 tum med ett hål i övre vänstra hörnet för selfiekameran och vi får en fingeravtrycksläsare som ser ut att sitta i Moto-märket på telefonens baksida. Just på baksidan sitter så klart även kameramodulen och den består av först en huvudkamera på 48 megapixel där fyra pixel kombineras till en och därmed ger bilder på 12 megapixel. Huvudkameran kompletteras med en vidvinkellins på 16 megapixel, en kamera som Motorola kallar för Actioncam och den tredje kameran är en makrokamera. Utöver dessa finns även en särskild djupsensor. 

Moto G Pro är alltså Motorolas första telefon på länge utrustad med pekpenna och den släpps i butik 15 juni för 3500 kronor.