Anpassning och enkelhet

Moto X är här

Foto: Droidlife.

Nu har Google och Motorola äntligen lanserat flaggskeppsluren Moto X officiellt och om du vill kan du få den med en baksida av trä, så länge du bor i USA i alla fall.

Publicerad Uppdaterad

Valmöjligheter är det som främst utmärker Moto X. Luren kan beställas med antingen 16 eller 32 gigabyte internminne och två olika främre panelfärger, 18 olika färger för baksidan och 7 olika accentuerande färger för exempelvis ringen runt kameralinsen. Men det tar inte slut där, materialet varierar också. Du sätter ihop lurens utseende på en webbsida som kallas Motomaker. Den färdiga enheten ska levereras till kunden inom fem dagar (i USA) och därför har Motorola också placerat hela tillverkningen i Texas . Är man inte nöjd med det färdiga resultatet så har man två veckor på sig att skicka tillbaka den och få en ny. I dagsläget finns det inga detaljer kring den internationella lanseringen men det är högst tveksamt om vi i Sverige kommer ha tillgång till samma anpassningsmöjligheter.   

Inget prestandamonster

När det gäller specifikationerna så är de inte det allra bästa man kan hitta på marknaden, men jag antar att Google och Motorola tycker det är tillräckligt för telefonens användningsområden. Det som främst sticker ut är att processorn "bara" är dubbelkärnig, istället för fyrkärnig, och att skärmen inte är full HD. 

– Vi hade många diskussioner kring vilken upplösning skärmen skulle ha, 720p eller 1080p, och vad den rätta skärmstorleken är. Vi började med att bestämma storleken för att hitta "the sweet spot" (den perfekta punkten) och sedan bestämde vi upplösningen efter vad vi tyckte var den ideala. Vi kunde ha gjort en skärm med högre upplösning men det skulle bara ha slukat batteri och ingen hade sett någon skillnad, säger Jim Wicks, Senior Vice President av design på Motorola, till The Verge. 

Tanken är inte att Moto X ska vinna prestandajämförelsetester mot mobiler som HTC One och Samsung Galaxy S4, istället är den skapad för att göra det den ska och att göra det bra. 

– En av de saker som vi upptäckte, och det är ett lite underligt beteende, är att folk sätter på och stänger av sin mobil cirka 60 gånger om dagen. Därför så vi tog fram något som vi kallar "active display" (aktiv skärm), säger Rick Osterloh, Senior Vice President på Motorola, till The Verge. 

Funktionen han pratar om ger användaren tillgång till den mest essentiella informationen bara genom att man håller fingret på skärmen. Drar man sedan fingret exempelvis upp mot ett textmeddelande så skickas man direkt till just det meddelandet. Det är helt enkelt en vidareutveckling av den dynamiska låsskärmen som man finner på många tillverkares mobiler.

Enligt Jim Wicks var en av anledningarna till att de valde en Amoled-skärm att de då kunde styra att bara en viss del av skärmen lyses upp vilket, utöver att det fungerar bra med aktiv skärm-konceptet, också sparar ström. 

Andra finesser inkluderar bland annat att mobilen vet när du kliver in i din bil, endast lyssnar till din röst och att mobilen mer eller mindre går att styra på det sättet (aktiveras genom att säga "Ok, Google Now) utan att du behöver beröra den. Hur bra det fungerar i praktiken återstår dock att se vid ett framtida skarpt test. 

Foto: Droidlife

Ingen Android 4.3

En något underlig detalj är att mobilen inte har den senaste versionen av Google Android utan istället har fått nöja sig med Android 4.2.2 från start. 

– Det finns en klar delning mellan Motorola och Android men självklart har vi rätt mycket av Google-påverkan. Men det hjälper inte oss att påskynda uppgraderingar, där är det ingen skillnad mot andra mobiltillverkare. Men Motorolas strategi skiljer sig, och den är att ta bort mycket av anpassningarna som har tyngt ner Android sedan länge och istället fokusera på själva kärnan i Androidupplevelsen som vi tycker har utvecklats till en fantastisk punkt, menar Rick Osterloh .

De som verkligen vill åt den "rena" Android kommer säkert att bli glada av nyheten att Moto X även kommer att släppas i en helt omanipulerad Android-version. 

Moto X med 16 gigabyte minne kommer att kosta 199 dollar med abonnemang via någon av de fem största operatörerna i USA. På köpet medkommer 50 gigabyte lagringsutrymme i Google Drive under två års tid. 

System: Android 4.2.2

Mått:129.3 x 65.3 x 10.4 mm

Vikt: 132 gram

Skärm: 4,7-tums AMOLED-skärm (RGB) ned en upplösning på 720p (720 x 1280) och 316 ppi (pixlar per tum). 

Processor: Dubbelkärnig Snapdragon S4 Pro (Qualcomm MSM8960T) klockad till 1,7gigahertz. 

Grafikprocessor: Adreno 320

Arbetsminne: 2gigabyte RAM

Simkorttyp: Nano

Kamera: 10 megapixel

Videosamtalskamera: 2 megapixlar

Lagring:16GB/32GB lagringsutrymme (ingen minneskortplats)

Övrigt: Wifi: 802.11n, 802.11g, 802.11b, 802.11a och 802.11n  5GHz, 2.4GH, GPS+GLONASS,NFC, LTE, Miracast, Bluetooth 4.0

Battteri: 2200 mAh, (utbytbart) 13 timmars användningstid (ospecificerad vilken sorts användning det rör sig om).