1
1
https://www.mobil.se/nyheter/motorola-presenterar-moto-g9-plus
569199
Nyheter
falskt
I butiker redan nu: Även E7 Plus

Motorola presenterar Moto G9 Plus – det här blir svenska priset

● BILDSPEL
Vi har redan rapporterat om att Moto G9 lanserats, men nu finns mer information om telefonen och svenska priser.

När Motorola själva, produktchefen Atish Ghosh närmare bestämt, får beskriva Moto G-serien så får vi höra att tanken med produkten är att göra flaggskeppsfunktioner tillgängliga för fler. Till ett lägre pris alltså.

Som man hör på namnet så är G9-serien långt ifrån Motorolas första i den här klassen och den här gången så hävdar bolaget att steget från förra generationen är det största någonsin. Det ser ut att gälla framförallt när det gäller prestanda, för i alla fall i benchmarktester ska den nya processorn enligt Motorola själva vara 57 procent snabbare. Motorola har alltid varit duktiga på att leverera en bra upplevelse med begränsade prestanda så det blir intressant att se vad det här innebär i praktiken för upplevelsen av telefonen.

När det gäller just hastighet så har man dock inte hakat på trenden med förhöjd bilduppdatering i skärmen. Här är det fortfarande långsammare 60 bilder per sekund som gäller och högre takt är alltså fortfarande enkom i verkliga flaggskepp. 5g-stöd blir vi också utan.

Större batteri, mer lagringsutrymme och större skärm får vi i alla fall, den senare i form av en 6,8 tum stor LCD-skärm i formatet 20:9. Den har ett hål i övre hörnet för selfiekameran på 16 megapixel och här finns stöd för HDR10. Batteriet sedan är på generösa 5000 mAh och dessutom med stöd för snabbladdning med 30W så att tio minuters laddning ska räcka till 12 timmars användande.

Enligt Motorola blir internt lagringsutrymme för användare allt viktigare och Moto G9 Plus har 128 GB samt möjlighet att utöka kapaciteten ytterligare med minneskortplats.

Kamerorna sedan är på baksidan fyra till antalet och de består av en huvudkamera på 64 megapixel där fyra pixlar skapar en stor pixel, ger extra ljuskänslighet och presterar bilder i 16 megapixel som standard. Det finns även ett speciellt nattläge och huvudkameran kompletteras med vidvinkel, ett separat makrolins och en djupsensor för oskärpa i bakgrunden på dina porträtt. Motorola hävdar att resultaten är i klass med en systemkamera, men det får vi avgöra när vi testar telefonen.

Till det yttre så har Motorola Moto G9 Plus en baksida i plast och fingeravtryckssensor i av- och på-knappen på sidan av telefonen. Ingen fingeravtryckssensor i skärmen alltså. Dessutom fungerar den knappen även som en genväg så att du den vägen kan starta till exempel en app eller komma direkt till skanning av qr-kod. Telefonen har även en dedikerad, fysisk knapp för Google Assistant så du slipper säga “Okej Google”, eller “Hej Google” utan kan säga vad du vill be om direkt. 

Priset på telefonen i Sverige är 3000 kronor och den ska redan imorgon finnas i butik.

Ännu billigare: Motorola Moto E7 Plus

Samtidigt som Motorola släpper Moto G9 Plus lanserar man även den billigare modellen Moto E7 Plus med en prislapp på 1600 kronor. Den får låna några egenskaper från G-serien, till exempel batteriet på 5000 mAh och en dedikerad knapp frö att nå Google Assistant.

I övrigt handlar det här dock om en enklare telefon. Den är utrustad med dubbla kameror på baksidan, en huvudkamera på 48 megapixel samt en djupsensor för porträtt med oskarp bakgrund. Skärmen är på 6,5 tum och i 20:9-format med en liten centrerad sensorpanel i toppen på skärmen.