Moto X-fabrik slår igen

Motorola stänger ner tillverkningsfabrik i USA

Motorola Moto X floppade och nu klappar Motorola igen tillverkningsfabriken i USA.

Från 4 000 ner till 700 anställda på mindre än ett år. Nu ska Motorola stänga ner sin Moto X-fabrik i Texas.

Publicerad Uppdaterad

Det är bara ett år sedan Motorola drog igång produktionen av Moto X i en ny fabrik i Texas, USA, men nu har bolaget beslutat att stänga ner fabriken.

Så sent som i höstas producerade Motorolas nyöppnade Texas-fabrik 100 000 Moto X-enheter varje vecka. Som mest hade fabriken nästan 4 000 anställda i produktionen. Undan för undan har man dock snabbt minskat på personalstyrkan och idag jobbar bara cirka 700 personer i fabriken, skriver Wall Street Journal

Att starta en tillverkningsfabrik för mobiltelefoner i USA var ett djärvt drag av Motorola, med tanke på att tillverkningen av mobiltelefoner för det mesta annars sker i utvecklingsländer och i asiatiska länder där tillverkningskostnader - och löner - ligger betydligt lägre än i USA. Idén bakom att ändå försöka ha igång en lönsam tillverkningsfabrik i Texas var att Motorola ville komma närmre kunderna för att snabbare kunna leverera Moto X till dem. Moto X kan vid beställning nämligen anpassas av den som köper när det gäller bland annat skal och olika färger på mobilen.

Det fungerade dock uppenbarligen inte, telefonen floppade och Motorola stänger nu helt ner fabriken. Tillverkningen av Moto X kommer ändå att fortsätta, men då i fabriker bland annat i Brasilien och Kina. 

Motorola köptes nyligen från Google för 2,9 miljarder dollar av Lenovo, men nedstängningen av fabriken har inget med Lenovos uppköp att göra, hävdar Motorola-chefen Rick Osterloh i en intervju med Wall Street Journal.

Källa