Project Ara

Motorola vill göra modulär telefon

Motorola har slagit ihop sina påsar med mannen bakom Phonebloks-initiativet för att förverkliga konceptet med en telefon där alla delar kan uppgraderas.

Publicerad Uppdaterad

För en tid sedan sattes initiativet Phonebloks igång av Dave Hakkens. Tanken med idén var att bygga en telefon där alla delar, kameran, processorn, radiodelen och så vidare skulle vara löstagbara och utbytbara. Syftet är att dels få en mobil som är modern längre och inte måste skrotas om någon enskild del går sönders, dels att öppna för nya innovationer inom mobilteknik genom att tredjepartstillverkare ska kunna förverkliga nya innovativa mobilfunktioner utan att behöva bygga en hel mobiltelefon på kuppen.

Phonebloks samlade inte in pengar för att realisera konceptet utan bad bara om att folk skulle visa sitt intresse, för att man sedan skulle kunna visa hur många som var intresserade av detta för att sälja in konceptet hos större tillverkare.

Nu har Dave Hakkens fått napp - hos Motorola. Det visar sig att Motorola har haft ett snarlikt projekt på gång sedan ett år tillbaka under namnet Project Ara, som de nu har offentliggjort tillsammans med Dave Hakkens.

Motorola ser Project Ara som mer än ett koncept, man planerar att göra verklighet av det. Grunden i projektet är en telefon som består av ett skelett, och alla telefonens funktioner i form av moduler. Motorola siktar på att ha en tidig testversion av ett utvecklingskit för modulutveckling till telefonen klar redan denna vinter.

Listan på invändningar mot detta koncept kan bli lång. Hur bra rimmar det med att telefonerna blir tunnare och lättare? Hur bra håller telefonen om du tappar den om den är gjord av lösa delar? Vad händer om du delar du vill ha inte går jämnt upp med telefonens skelett? Risken finns att slutresultatet mer blir något som imponerar genom att faktiskt fungera än att vara något praktiskt användbart. Eller så blir det helt fantastiskt.

Vad tror ni? Skriv i kommenarsfältet!