https://www.mobil.se/nyheter/n-sta-windowsmobil-kan-kapa-bak-tkompabiliteten
563509
Nyheter
Internt projekt

Nästa Windowsmobil kan kapa bakåtkompabiliteten

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Windows%2010%20Creators%20Update.jpg?itok=EIX0mlGK', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Windows%2010%20Creators%20Update.jpg?itok=CskGtzuX', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Windows%2010%20Creators%20Update.jpg', w: 1031, h: 535, title: ' ' },]
Microsoft sägs arbeta internt med en helt ny version av Windows 10 till mobilen, och den ser ut att återigen kapa bakåtkompabiliteten.

Fans av Microsoft-mobiler har fått se sin plattform övergiven om och om igen av Microsoft. När Windows Mobile 6.0 ersattes av helt nya Windows Phone 7 släpptes bakåtkompabiliteten (och låt oss glömma den dödfödda Microsoft Kin). När Windows Phone 8 kom hade man gjort ändringar i plattformen som gjorde att äldre mobiler inte kunde uppgraderas till systemet. Windows 10 Mobile visade sig vara så pass krävande för hårdvaran att de flesta billigare mobiler som utlovats en uppdatering från Widows Phone 8.1 blev utan. Nu ser det ut som Microsoft gör sig redo för ännu ett brott med bakåtkompabiliteten.

Vi har sett flera rapporter om att Microsoft ska arbeta internt med en helt ny version av Windows 10 för mobiler. Det är oklart om man faktiskt har någon tilltänkt hårdvara för den, den mytomspunna Surface Phone, eller om man bara vill ha ett aktuellt system den dagen tiden är rätt för en ny Microsoftmobil. Vad som står klart är att man i alla fall inte ser det som en enkel systemuppdatering till befintliga Windows 10 Mobile.

En skärmdump som läckt ut visar att den nya Windows 10 Mobile inte verkar stödja Silverlight-appar skrivna till Windows Phone 8.1, utan bara de universalappar som fungerar både till Windowsdatorer och mobiler. Exempel på Silverlightappar är Whatsapp och Slack.

Detta påminner om när man klippte av bakåtkompabiliteten med Windows Phone 8. Detta väckte en svekdebatt bland Windows Phone-fansen. I dag är dock Windows 10 Mobile en i det närmaste utraderad som plattform, åtminstone utanför företag som standardiserat på Windows, så de som vill se en ny Windowsmobil ser det nog som viktigare att systemet är i framkant tekniskt än att mobilen är bakåtkompatibel.

Eller? Vad tycker ni? Välkomna att kommentera.

Källa