Windows 10 Fall Creators Update

Nästa Windowsversion kommer i september

Microsoft har officiellt visat upp nästa Windowsuppdatering till datorer och surfplattor.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft har sagt att Windows 10 är den sista Windowsutgåvan, och varför inte? Apple har ju lyckats klamra sig fast vid version 10 av MacOS i mer än 15 år nu. Det betyder inte heller att systemet inte får större uppdateringar, och nästa uppdatering, som tidigare gått under kodnamnet Redstone 3 har nu fått namn och releasedatum.

Det är lätt att göra sig lustig över namnet, Windows 10 Fall Creators Edition. Är det Windows för höstkreatörer? Kunde de verkligen inte komma på ett mer inspirerande namn än "Höstversionen av vårens Creators Edition"? Men den ser ut att få en hel del intressanta nyheter.

Så sent som härom dagen drömde undertecknad i ett apptest om en molnbaserad klipp och klistrafunktion, så att man kunde trycka CTRL-C på en enhet och CTRL-V på en annan man är inloggad på och få över text, bild eller fil omedelbart. Nu har Microsoft meddelat att denna funktion kommer i Fall Creators Edition. En annan efterlängtad funktion är det som kallas "Files on Demand" till Onedrive. Denna funktion fanns tidigare men försvann tyvärr med Windows 10, och innebär att du kan bläddra bland molnbaserat innehåll utan att behöva ha en lokalt lagrad kopia. Du kan till exempel ha ett bildarkiv som inte tar plats på datorn och i utforskaren titta på miniatyrer av bilder, men bilden hämtas inte förrän du klickar på den. Ytterligare en nyhet är ett nytt grafiskt formspråk som fått namnet Fluent Design System, tidigare Project neon, som bland annat ska tillföra mer genomskinlighet och animationer i systemet.

Windows 10 Fall Creators Edition kommer att släppas i september. Och mobiler då? Ja, Microsoft nämnde ingenting om dem, men vi kan anta att det kommer en uppdatering som åtminstone tillför den universella klipp och klistrafunktionen där den behövs som mest. Windows 10 Mobile frikopplades nyligen från utvecklingsspåret mot Redstone 3 och även om den officiella förklaringen är att det ska underlätta vägen mot ett enat operativsystem är det lätt att tolka det som att Windows 10 Fall Creators Edition inte är tänkt att komma till mobilen.

Källa