Annons

Lanserades på måndagen

N1: Oppos nya värsting har vridbar kamera

Kinesiska Oppo har precis visat upp sin nya värstinglur N1. Modellen bjuder på en del spännande nya lösningar – som en vridbar 13-megapixelskamera samt en pekkänslig yta på lurens baksida.

Publicerad Uppdaterad

Klockan 13:30 svenskt tid på måndagen startade en presskonferens i Peking där inhemska tillverkaren Oppo visade upp sin nya värstingmodell, en telefon som har fått namnet N1. 

Under de senaste året har Oppo seglat upp som en ny, het Androidtillverkare. Fokus har varit främst varit på den kinesiska marknaden, men tidigare i våras släpptes Oppo Find 5 till försäljning även här i Europa. Oppo Find 5 är precis som många av dagens toppmodeller utrustad med en full hd-skärm på 5 tum, men kostar åtskilliga tusenlappar mindre.

5,9-tumsskärm med full hd-upplösning

Tillbaka till N1:an. Den nya värstingmodellen har fått en 5,9-tumsskärm med full hd-upplösning, vilket innebär att pixeldensiteten landar på 377 pixlar per tum (ppi).

Telefonen mäter 170.7 x 82.6 x 9 millimeter, vilket gör den något tjockare än Galaxy Note 3 (8,3 millimeter). Vikten landar på 213 gram. På framsidan av telefonen finns tre kapacitiva Android-knappar: Tillbaka, hem och meny. 

Inuti den nya toppmodellen snurrar Qualcomms systemchipp Snapdragon 600, som vi också finner i bland annat HTC One. Det fyrkärniga chippet har fyra processorkärnor klockade till 1,7 gigahertz, grafikdelen Adreno 320 och 2 gigabyte i ram-minne.

Telefonen finns i två modeller: En med 16 gigabyte i lagringsminne, och en större variant med 32 gigabyteminne. Lurens batteri har en kapacitet på hela 3610mAh, vilket kan jämföras med Galaxy Note 3 (3200 mAh) och Xperia Z Ultra (3050 mAh).

Vridbar 13-megapixelskamera

Det är två saker som riktigt spännande med Oppo N1. Det första gäller telefonens 13-megpixelskamera med CMOS-sensor, f2.0-bländare, sexdelarslins och Oppos egenutvecklade Owl-bildchipp. Ingen dålig prestanda. 

Men det som verkligen får en att höja på ögonbrynen är att kameran är vridbar. Det går att snurra kameradelen från telefonens baksida till framsidan (206 grader). På så sätt är det möjligt att använda 13-megapixelskameran som främre kamera också. Intill kameradelen finns dubbla LED-blixtar. Under 00-talet såg vi flera modeller med vridbar kamera, men greppet är unikt när det gälller smarta mobiltelefoner.

Oppo ska också ha ta tagit fram ett kameratillbehör kallat O-Click. Tillbehöret synkar mot din telefon via blåtand, och kan sedan användas som en fjärrutlösare på upp till fem meters avstånd från telefonen.

Pekänslig ytan på baksidan

Den andra punkten som Oppo N1 unik är placerad under kameran. Här finns nämligen en pekkänslig yta kallad O-Touch. Beroende på vilken gest du utför på ytan kan du sedan bland annat byta till nästa låt i din spellista, surfa på webbsidor eller lägga till en egen handling som triggas när du rör vid ytan. O-Touch har stöd för gester som "långt tryck", svep och dubbelklick.

Oppa N1 körs med Android 4.2 och Oppos egna gränssnitt Color OS. En tredje sak som är mycket intressant med N1:an - förutom kameran och den pekkänsliga ytan - är att tillverkaren inlett ett samarbete med rom-utvecklarna CyanogenMod, som nyligen bildade ett bolag.

Den internationella versionen av Oppo N1 ska leveras med Color OS, men det ska också gå att flasha CyanogenMod direkt från Stock Recovery-läge. Oppo kommer också att skeppa ett begränsad antal N1:or med CyanogenMod förinstallerat, vilket gör detta till den första CyanogenMod-hårdvaran i världen.

Oppo N1 ska börja säljas i december, och kommer att ha en prislapp på 570 dollar och uppåt, vilket motsvarar ett startpris på motsvarande cirka 3 700 kronor.

Källa

Mått: 170.7 x 82.6 x 9 mm

Vikt: 213 gram

Skärm: 5,9 tum, 1920 x 1080 pixel, 377 ppi

Operativsystem: Android 4.2, gränsnittet Color. Går även att flashas med CyanogenMod

Systemprocessor: Snapdragon 600, fyra processorkärnor, 1,7GHz

Ram-minne: 2 Gbyte

Lagringsminne: 16/32Gbyte

Kamera: 13 megapixel, CMOS-sensor, dedicerat OWL-bildchipp, f2.0-bländare, dubbla led-blixtar, går att vrida till baksidan av telefonen

Batteri: 3610mAh

Anslutningar: Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11 ac, Wi-Fi Direct, G-sensor, GPS

Övrigt: Finns i två färger, svart och vitt

Släpps: Tidigt i december

Pris: Från motsvarande 3 700 kronor och uppåt