Kan vara förklaringen om din telefon är seg

Nätverk av appar slukar data och dränerar batterier

En verksamhet som går under namnet Drainerbot har gjort mängder av Android-användares telefoner långsamma och datatörstiga. Det uppger Oracles molnchef Eric Roza.

Publicerad Uppdaterad

Apparna som ingår i nätverket Drainerbot kan ha en förödande effekt på prestandan hos användarnas telefoner och kan också bli kostsamma, då de formligen slukar data. Apparna har tillsammans installerats över tio miljoner gånger och några av de titlar som nämns av Oracles molnchef Eric Roza är Perfect365, VertexClub, Draw Clash of Clans, Touch'n'beat - Cinema och Solitaire: 4 Seasons.

Apparna kör videoannonser i bakgrunden på enheterna efter att de installerats. Och utöver att detta ger förövarna bakom projektet annonsintäkter så konsumeras alltså stora mängder batteri och uppåt 10 GB data varje månad. 

Går att avslöja

Det går lyckligtvis ganska enkelt att upptäcka appar som slukar resurser i Android. Kör man Android 9 Pie så går man in under Inställningar/Trådlöst och Nätverk/Dataanvändning. Där finns en lista över appar och deras dataförbrukning. Ligger åtgången på flera GB i månaden så finns all anledning att se över vad det är för typ av app man har att göra med egentligen. Google ska ha raderat alla de skadliga apparna förutom Solitaire: 4 Seasons, som man alltså gör bäst i att undvika. 

Källa