Annons

Se vem som ringer på dörren

Nest börjar sälja smarta dörrklockan Hello i Sverige

Google-ägda smarta hemmet-företaget Nest har nu lanserat sin lösning för att se och kommunicera med den som ringer på dörren även här i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Nest Labs, som köptes av Google 2014, har en serie smarta hemmet-produkter där framför allt deras kameror för inomhus- och utomhusbruk distribueras i Sverige. Kamerorna klarar av att identifiera kända och okända ansikten och streama live-video till mobilen bland annat.

Nu tar företaget den tekniken till dörrklockan med Nest Hello. Nest Hello kopplas till en befintlig dörrklocka och kräver därför viss installation. Väl på plats ersätter den knappen för ringklockan på dörren. En ring runt knappen som lyser upp när någon är i närheten för att de ska förstå att man ska trycka på knappen. Förutom att dörrklockan ringer när någon trycker får du en notifiering till mobilen, med bild på den som ringer på, när den gör det. Är det ett känt ansikte får du även veta vem det är. Eftersom Nests system kan känna av om du är hemma eller borta kan du välja att bara få notifieringen när du inte är hemma.

Om du inte vill öppna dörren kan du antingen använda mobilen för att tala med den som ringer på, och se denne med video (dörrklockan har ingen skärm, så det är inte ömsesidigt), eller om du är upptagen, trycka på en knapp med ett par färdiga meddelanden som dörrklockan själv kan spela upp på svenska. På det sättet kan du till exempel be ett bud att lämna ett paket utanför dörren.

Nest Hello känner även av om någon stryker runt utanför dörren utan att ringa på och skickar då en notifiering och du kan om du vill tala i högtalaren. En av Nests styrkor är att de kan se skillnad på när det verkligen är någon person och när bara en bil kör förbi på gatan utanför. Kameran fungerar både dag och natt.

I grundläget visar kameran bara live-video, men med företagets premiumtjänst som kostar från 500 kronor per år får du även en logg över aktiviteter utanför dörren. Eftersom europeisk lag inte tillåter att man filmar på allmän plats hur som helst rekommenderas denna tjänst bara om det inte är något annat än din tomt i synfältet. Över huvud taget är Nest Hello en produkt som känns mer naturlig i en villa än i ett flerbostadshus.

Priset för Nest Hello är 2795 kronor när den börjar säljas den 13 juni. Nest har även samarbete med installatörer för den som behöver installationshjälp av den smarta dörrklockan.