https://www.mobil.se/nyheter/netflix-byter-codec-sparar-data-men-kraver-mer-av-mobilen
568229
Nyheter
Ny codec för Android

Netflix byter codec – sparar data men kräver mer av mobilen

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/2018-07-18_06.48.31.jpg?itok=uHo2TPfd', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/2018-07-18_06.48.31.jpg?itok=FBOKfYj1', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/2018-07-18_06.48.31.jpg', w: 2000, h: 1500, title: ' ' },]
Netflix meddelar att man har börjat köra ut en nytt codec för att minska dataåtgången för de som tittar, men det visar sig att det även ökar kraven på hårdvaran.

För sex år sedan meddelade Netflix med flera att de skulle gå samman och utveckla ett nytt codec för att dels slippa betala royalties för användandet av det, men även för att det skulle fungera bättre på moderna enheter. För två år sedan presenterade de sitt nya AV1-codec, som nu alltså börjar rulla ut. Det har visat sig att AV1 kan spara upp till 30 procent av datamängden för den som strömmar i 4K. 

Men tyvärr verkar det inte finnas ett utbrett hårdvarustöd för den nya codecen. Det innebär att även om den sparar data åt dig så kräver den också mer av din processor och den kommer att dränera ditt batteri snabbare än tidigare. 

Netflix har börja använda den nya codecen för de androidanvändare som kryssat i valet "Spara data". De meddelar att det är vissa titlar som kommer att strömmas med AV1, men de säger inget om vilka. Du kan också välja AV1 som codec när du tittar på Youtube, en inställning som görs under menyn Uppspelning och prestanda. Youtube varnar dock för att du kommer att behöva en kraftfull dator.