Annons

Vill hitta ett konsumentvänligt sätt

Netflix kan börja begränsa antalet samtidiga strömmar

I stora delar av världen avnjuter Netflix-användarna filmer och tv-serier primärt på mobila enheter.
I stora delar av världen avnjuter Netflix-användarna filmer och tv-serier primärt på mobila enheter.

Streamingjätten överväger att vidta åtgärder för att få bukt med lösenordsdelning.

Publicerad Uppdaterad

Att flera personer delar på ett Netflixabonnemang är inget direkt ovanligt. Anledningen är dels att det är enkelt – man delar bara med sig av inloggningsuppgifterna – dels att Netflix inte har vidtagit några åtgärder för att komma åt de användare som ägnar sig åt saken. Men möjligen kan det bli ändring på det framöver. Det var i samband med att streamingjätten redovisade siffrorna för årets tredje kvartal som frågan kom upp, då Guggenheim Securities-analytikern Michael Morris undrade om Netflix har några planer på att få bukt med företeelsen. Netflix-vd:n Spencer Neumann sa att man i dagsläget bara tittar på saken, och menar att man vill hitta ett ”konsumentvänligt” sätt att sätta stopp för saken på. Man kan förstås tolka det som att Neumann helt enkelt inte vill göra betalande kunder förbannade, men samtidigt gärna ser att de inte delar med sig av sina inloggningsuppgifter, något som kan bli en svår ekvation att lösa. En möjlighet är förstås att begränsa antalet simultana strömmar, men det löser å andra sidan inte problemet om folk tittar på olika tider. Hur man väljer att lösa det hela får tiden utvisa, men med tanke på den ökande konkurrensen i segmentet från aktörer som Apple och Disney, så är det förstås lockande för Netflix att konvertera så många av tittarna som möjligt till betalande kunder. I dagsläget har man dock ingen färdig plan. 

Tre abonnemang idag

Idag har Netflix tre olika abonnemang på den svenska marknaden och de kostar från 89 upp till 139 kronor per månad. I Premium-abonnemanget för 139 kr får man som kund titta på fyra skärmar samtidigt och det abonnemanget har även stöd för 4K och låter dig ladda ner videor och spara på 4 olika mobiler eller surfplattor. Går man ner i pris till 109 kronor poer månad hittar vi Standard-abonnemanget med stöd för att titta på två skärmar samtidigt och stöd för att ladda ner till två mobiler elelr surfplattor. I standard-abonnemanget finns stöd för HD men inte 4K. Det billigaste abonnemanget kostar 89 kronor, kallas Basic och ger SD-upplösning, tillåter dig att titta på enbart en skärm i taget och med det får du ladda ner videor till en mobil eller surfplatta. 

I abonnemangen från de nya konkurrenterna Apple TV Plus och Disney Plus så ingår familjedelning från start, i Apples fall till exempel för upp till sex personer med en månadskostnad på totalt 59 kronor per månad. Apple TV Plus ingår dessutom gratis ett år när man köper en ny Apple-dator, en Ipad, Iphone eller Apple TV. Apple TV Plus släpps i Sverige och många andra länder den 1 november.

Källa