https://www.mobil.se/nyheter/nexus-s-lanserad-av-samsung-och-google
379821
Nyheter
Böjd skärm och Android 2.3

Nexus S lanserad av Samsung och Google

Spekulationerna om att det var Samsung som fått uppdraget att tillverka den andra modellen i Nexus-serien visade sig stämma.

Tillsammans med Google har Samsung tagit fram Nexus S, den första mobilen som får version 2.3 av Android. Det rör sig alltså om den modell som Googles vd Erich Schmidt nyligen visade upp utan att vid det tillfället avslöja särskilt mycket om.

Nexus S har en pekskärm som är 4 tum stor och har upplösningen 480x800 bildpunkter. Liksom i Galaxy S använder sig Samsung av en Super-AMOLED-skärm. Både mobilen och själva skärmen i sig har en form som är något böjd, när man ser den från sidan. Skärmen ska också ha en beläggning som motverkar fingeravtryck.

Telefonen är utrustad med två kameror. Den som sitter på telefonens baksida har upplösningen 5 megapixel och är utrustad med autofokus samt någon typ av fotolampa eller blixt. Den bakre kameran kan spela in video med upplösningen 720x480 bildpunkter, den främre har vga-upplösning (640x480).

Till det Erich Schmidt faktiskt avslöjade hör att Nexus S har stöd för Near Field Coomunication (NFC) som är en teknik för att trådlöst överföra information på korta avstånd. Den kan till exempel användas för att låta mobilen ersätta ett betalkort eller en nyckel.

Bland funktionerna finns också Wlan 802.11b/g/n, stöd för DLNA, bleutooth 2.1, 3,5mm-uttag, gyroskop och accelerometer. Nexus S har stöd för turbo-3g upp tilll en teoretisk maxhastighet på 7,2 megabit per sekund vid nedladdning och 5,76 megabit per sekund när man skickar data.

När vi kontaktar Samsung i Sverige för att försöka ta reda på vad som gäller på den svenska marknaden har man ingen annan information än att den kommer ut i butikerna "under våren".

Telefonen har måtten 123,9x63x10,88 millimeter och väger 129 gram. Batteriet har en kapacitet på 1500 mAh, vilket enligt Google ska räcka till 6 timmar och 42 minuters taltid och knappt 18 dagars standbytid om man har kontakt med ett 3G-nät. (Med 2G är motsvarande tider 14 timmar respektive knappt 30 dagar).