Paypal på Apples sida

”NFC är onödigt”

Betaltjänsten Paypal går nu ut och hävdar att NFC är onödigt. Diskussionen har aktualiserats av Apples lansering av Iphone 5 där NFC-tekniken saknas.

Publicerad Uppdaterad

Paypal har så klart egna intressen inom mobila betalningar och har byggt en egen tjänst för betalningar där NFC inte är nödvändig, men nu går man ändå ut och förklarar att NFC inte är avgörande. Jussi Koskinen som är Paypals nordiska innovationschef gör skillnad på en digital plånbok och en uttalat mobil plånbok.

– När man pratar mobilhandel gäller det att inte vara så fokuserad på vilken enhet man använder sig av. Den digitala plånboken sträcker sig över en mängd enheter där smarttelefoner endast är en av många enheter – huruvida mobilen har stöd för NFC eller inte är irrelevant. Fördelen med en digital plånbok är att man alltid kan komma åt sin plånbok, oavsett vilken enhet eller operativsystem man använder, säger han.

Med det här som grund anser man på Paypal alltså att NFC-teknik i Iphone 5 är onödigt och inte behövs för e-handel. Apple lanserade i samband med presentationen av sitt operativsystem Ios 6 även tjänsten Passbook som samlar kuponger, kundkort och biljetter, men alltså saknar kopplingen till NFC-tekniken. Istället baseras tjänsten på position och tid, så att ditt boardingkort till flyget dyker upp på skärmen när du närmar dig flygplatsen. Istället för att nudda telefonen mot en avläsare läser man av den kod som visas i skärmen.

Att kunna betala med sin mobil istället för med kontanter eller betalkort har redan slagit igenom, kanske främst i form av sms-betalningar för bland annat resor i kollektivtrafiken. Flera mobiltillverkare bygger dock in NFC i sina telefoner, bland annat Samsung, Sony, HTC och Nokia. Tekniken används genom att man nuddar telefonen mot en annan NFC-enhet och på det sättet för över information, ansluter till en trådlös högtalare, eller aktiverar en funktion. Tanken är dock att NFC ska användas för att bland annat låsa upp dörren eller betala i butik. Bland annat Googles betaltjänst Google Wallet bygger på NFC-tekniken och gör att man kan betala hos fler än 140 000 butiker i USA.