Uppstickare

Noa 10Le, den kroatiska mobilen

Hangar 18 har rönt framgångar på hemmaplan och expanderar nu i Europa och världen.

Publicerad Uppdaterad

Kroatien förknippar man kanske inte med mobilutveckling, men faktum är att de har sin egen tillverkare, Hangar 18, sen ett par år tillbaka (vilket å sin sida för tankarna till Megadeth, men det är en annan historia). Kroatien är med våra mått mätt ett låglöneland och företaget har med fokus på billiga Androidmobiler blivit landets tredje största mobiltillverkare med 150 000 sålda mobiler. Man har därefter expanderat i andra länder på Balkan och siktar nu på andra delar av världen.

Här i Sverige brukar vi mest vara intresserade av high-endmodellerna. Hangar 18 har ett tjugotal modeller, men deras toppmodell heter Noa 10e, och är försedd med 5,5-tumsskärm och Chipsetet Mediatek Helio X27. Åtminstone innan det kommer någon mobil med X30 är det Mediateks toppchipset, och det levererar icke föraktlig prestanda för de dryga 4000 kronor mobilen kostar.

Skalet är i metall och av god byggkvalitet, och när man håller telefonen i sin hand reagerar man på att den är tunn och lätt för sin storlek. Systemet är Android 6.1 i en ren Googleversion.

Batteriet är på 4000 mAh, den har 4 GB arbetsminne och 64 GB lagring. Att det är en modern plattform märker man även på USB typ C-kontakten oc de dubbla kamerorna om 13 megapixel.

Allt som allt ser den ut att ge bra värde för pengarna, och även om vi inte ska räkna med att den dyker upp i en butik nära dig inom kort kan man säkert få tag på den på nätet, eller i en butik på semestern i Sydeuropa.