Vill att man följer Googles exempel

Nödnummer-organisation vädjar till Apple om plats-information

Den europeiska nödnummer-organisationen EENA har publicerat ett upprop där man vill att Apple ska lägga till stöd för automatisk platsdelning i sina telefoner, något som Google sedan tidigare gjort med Android.

Publicerad Uppdaterad

Operatörer kan förvisso i någon mån avgöra var en telefon befinner sig rent geografiskt genom så kallad triangulering via mobilmaster. Men en betydligt mer modern och träffsäker lösning är AML (Advanced Mobile Location), som med automatik skickar gps-koordinaterna till operatören som svarar när man ringer larmnumret 112. Med den metoden ska träffsäkerheten vara hela 4 000 gånger högre än vid triangulering. 

Finns redan för Android

När det gäller Android-telefoner finns stödet för AML implementerat sedan 2016, något som redan i hög bidragit till att rädda många liv. Och nu vill den europeiska nödnummer-organisationen EENA att även Apple implementerar AML-stöd i sina Iphone-enheter. Därför har man nu publicerat ett upprop. Apple har ännu inte kommenterat uppropet. I Sverige lär det hur som helst inte ha någon effekt om man väljer att införa stöd för AML, då vår lagstiftning inte medger att SOS Alarm implementerar AML. 

Källa