HMD Global

Nokia 3, 5, 6 och 8 utlovas Android 9.0 Pie

HMD Global svävar på målet om att samtliga av deras Androidmobiler ska få den senaste Android 9.0 Pie.

Publicerad Uppdaterad

De flesta Androidtillverkare brukar när det kommer till nya systemuppdateringar uppdatera förra och förrförra årets toppmodeller, och kanske någon mellanprismodell. Telefoner för under 3000 kronor får sällan se systemuppdateringar, även om det förekommer.

HMD Global som licensierar varumärket Nokia lovade däremot i maj att samtliga av företagets 16 hittills lanserade mobiltelefoner ska få Android 9.0 Pie. Att årets modeller får det är inte så konstigt då de går under Googles Android One-program, vilket innebär att de garanteras systemuppdateringar under två års tid, som dessutom utförs av Google. Att förra årets budgetmodeller som Nokia 2 och Nokia 3 får uppdateringen är däremot mer anmärkningsvärt.

När nu Android 9.0 Pie lanserats svarar Nokia i en tweet att telefonerna Nokia 3, 5, 6 och 8 samt de som ingår i Android One-programmet ska få Android 9.0 Pie. Däremot nämns inte förra årets billigaste Nokiamodell Nokia 2.

Det händer att Google sätter nya hårdvarukrav på nya Androidversioner som gör det omöjligt för tillverkarna att uppdatera till den nya systemversionen. Det gällde till exempel Android 7.0 Nougat som ställde krav på nyare grafikstöd. Det gjorde att Sonys Xperia Z3-telefoner inte kunde uppdateras trots att de betatestats med systemet. Det är möjligt att det finns något sådant hinder för Nokia 2. Eller så håller man bara på att försöka identifiera om det kan finnas det. Ytterligare en möjlighet är att man planerar att ge telefonen Android Go, som finns på Nokia 1 och Nokia 2.1. Android Go är en bantad version av Androidsystemet som ska ge bättre prestanda på billigare hårdvara. Android 9.0 Pie är ännu inte lanserat i Android Go-utgåva.

För HMD Global gäller det att bevisa sin affärsidé. De Nokia-märkta telefonerna levereras nästan helt utan egna unika funktioner och appar utöver Googles grundfunktionalitet. I stället säger man att de unika egenskaperna är dels kvalitetskänslan, dels support i form av uppdateringar under lång tid. Ett och ett halvt år efter de första mobilerna börjar det bli upp till bevis på den punkten för HMD Global.

Källa