Systemuppdateringar

Nokia 5 och 6 får Android 8.1

HMD Global har på olika håll i världen börjat rulla ut systemuppdateringar till Nokia 5 och Nokia 6.

Publicerad Uppdaterad

HMD Global, som licensierar varumärket Nokia till mobiltelefoner, har börjat skicka ut en ny uppdatering till modellerna Nokia 5 och Nokia 6. Förutom säkerhetsuppdateringen för mars uppdateras telefonen även från Android 8.0 till 8.1.

Uppdateringen är värd att notera av två orsaker. För det första är det få mobiltillverkare som ens brytt sig om att lägga krut på att uppdatera från Android 8.0 till 8.1. För det andra ligger de två telefonerna i en prisklass mellan 2000 och 3000 kronor där de flesta andra tillverkare inte bryr sig om att skicka ut uppdateringar till mobilerna över huvud taget.

Android 8.1 är en rätt liten systemuppdatering med mest kosmetiska skillnader mot Android 8.0, den enda egentliga funktion som tillkommit är att du kan se batterinivån på ett anslutet Bluetooth-headset. Uppdateringen är dock principiellt viktig för HMD Global. Företaget har valt att förse mobiltelefonerna med så kallad "stock Android", det vill säga ett system som i princip bara använder Googles egna systemfunktioner. Det innebär att HMD Global i princip inte tillför några egna funktioner som gör det värt att välja just deras mobiler.

I gengäld har företaget lovat att vara snabba med systemuppdateringar och fortsätta att leverera dem under längre tid. Att två mobiltelefoner i budgetsegmentet som är snart ett år gamla får en uppdatering som kan anses vara överkurs är därför ännu ett bevis på att företaget faktiskt klarar av till att leva upp till sitt löfte om att ge bättre support än de flesta på sina mobiler.

De nya telefoner som HMD Global lanserade på Mobile World Congress tidigare i år levereras med Android One, även det en "ren" verison av Android utan tillverkarspecifika anpassningar, men där Google själva ansvarar för att systemet får uppdateringar.

Källa