Annons

Nokia 5800 säljs idag med 4,5 miljoner låtar

Idag gör Nokias musiktjänst entré där fri nedladdning av musik ingår i priset. Nokia 5800 hos Phonehouse är först ut och Tre den första operatören.

Publicerad Uppdaterad

För att teckna Nokias musiktjänst Comes with music måste man köpa Nokia 5800 och då får man förutom telefonen också fria nedladdningar från Nokias musikbutik. Själva tjänsten Comes with music är en prenumeration som sträcker sig ett år och efter den perioden får man behålla alla låtar man hunnit ladda ner.

Låtarna är kopieringsskyddade så du kan bara använda låtarna i din mobil och i datorn, inte ladda in låtarna i någon annan musikspelare.

- Om du byter dator går det också bra, det kan man göra en gång var tredje månad. När Nokia N85 släpps med Comes with music kan man med hjälp av fm-sändare skicka musiken till bilstereon eller musikanläggningen hemma, berättar Åsa Carild, ansvarig för Nokia Music Store i Norden.

Har man tidigare använt Nokia Music Store känner man till att man betalar per låt eller album och när man köper Comes With Music blir skillnaden att prislapparna försvinner och alla butikens 4,5 miljoner låtar blir gratis att ladda ner.

- Det kan vara lite chockartat och svårt att veta var man ska börja, säger Åsa Carild och skrattar. Därför ser hon det som en viktig uppgift at vägleda med aktuella topplistor och tips från aktuella artister som själva väljer ut sina favoriter.

När Phonehouse idag börjar sälja Nokias pekskärmsmobil 5800 med musikpaketet gör man det utan abonnemang. Priset är 5599 kr, att jämföras med samma telefon utan musikpaketet som då kostar 4049 kronor. Man betalar alltså 1550 kronor extra för förmånen att ladda ner musik under ett år.

Man kan ladda ner musiken både från datorn och från mobilen, men från mobilen får man tänka på att det tillkommer operatörernas avgift för datatrafiken.

Tre är den första operatör som ska sälja telefoner med Comes with music, men där är man ännu inte klara med prissättningen. De tänker dock inkludera fri data i abonnemanget för att kunderna ska kunna ladda ner musiken via telefonen utan att få för höga kostnader.

- Det är ju olyckligt om kunden blir erbjuden fri musik och sedan får en faktura på nedladdningarna, så vi inkluderar datakostnaden, säger Per Schilin, som är ny chef för produkter och tjänster på Tre.

Han ser Nokias satsning som en av flera musiktjänster och säger att Tre även i fortsättningen kommer att erbjuda den egna tjänsten 3Musik så att kunderna själva kan välja vilken de vill använda. Tre ska börja sälja 5800 med Comes With Music inom kort, men har ännu inget datum eller prissättningen klar.

Från skivbolagens sida har man stora förhoppningar på Nokias Comes With Music. Mark Dennis är digitalchef på Sony Music och ser möjligheter för mindre kända artister.

- Fildelare har ibland argumentet att fildelningen ger lyssnaren möjlighet att provlyssna på nya artister och det här ger ju samma möjligheter, men på ett lagligt sätt, säger han.

Han tror även att Nokias tjänst kan innebära en comeback för albumet.

När man betalar för digital musik per låt så köper många bara de stora hitsen, men i och med att låtarna blir fria för nedladdning kan man åter lyssna på hela album, ett beteende som nästan försvunnit.