Första intrycket av Nokia 8

"Nokia 8 är skapad för svenska marknaden"

Mobil har tittat närmare på Nokia 8 och pratat med nordiske marknadschefen för HMD Global, Ossi Korpela.

Publicerad:

31 aug 2017 - 15:59

Uppdaterad:

7 sep 2017 - 08:10

På plats på IFA-mässan i Berlin får jag en ingående visning av Nokia 8 i en lägenhet HMD Global byggt upp med en liten djungel för att testa kameran, ett annat rum för ljuddemonstrationer och andra utrymmen för fördjupning kring Zeiss-samarbetet och designen.

Ossi Korpola lyfter fram både likheter med tidigare modeller och extra möda man lagt ner för att göra Nokia 8 till en telefon som ska sticka ut. Han lyfter framförallt fram designen, kameran som kan ta bilder och strömma video med både fram- och bakkamerorna samtidigt och sist men inte minst ljudet.

– För den svenska marknaden är det här telefonen vi tror passar bäst. Telefonen är gjord av ett stycke aluminium som vi putsat 20 gånger. Formgivningen av telefonen är väldigt skandinavisk och avskalad, ja vi har nog tagit bort mer detaljer än vi lagt till, säger han och visar mig samtidigt olika steg i tillverkningsprocessen där aluminiumblocket steg för steg blir allt blankare och allt mer lik den färdiga telefonen.

Telefonen är mycket riktigt avskalad i sin formgivning. Den släpps nu i grå färg, men ska komma inom kort i blått och senare i de riktigt snygga färgerna koppar och svart, som jag tycker gör telefonen mer rättvisa. Den telefon jag nu börjat testat är den grå modellen med metallskal samt grå plast i över- och underkant för antennprestandans skull.

Det som slår mig med telefonen är framförallt att den känns tunn och när jag talar med en representant för Zeiss som ju samarbetar med HMD Global när det gäller kameran i Nokia 8 bekräftar hon att kameran är det som sätter gränsen för mycket annat. När utvecklingsavdelningen vet hur tjock kameramodulen är vet du hur tunn telefonen kan bli. Zeiss samarbetar med HMD Global och tillverkaren Foxconn och är på ett övergripande sätt inblandade i det mesta som har med kameran att göra från linserna, till funktioner och mjukvaran.

Med tanke på kameran och Zeiss inblandning är jag särskilt intresserad av den. Nokiatelefonerna har ju en ren Android-programvara, men kameraappen står man själva för. Den som testat mobilkameror tidigare vet att kameraappen är en viktig funktion för möjligheten att ta bra bilder. Utöver att kunna växla mellan kamerorna och till det speciella dubbelläget så finns ett manuellt läge där du kan välja fokus (dock inte ställa fokus manuellt) välja exponering och vitbalans. Den som använt Nokias mobilkameror för några år sedan kommer inte känna igen sig, för den här appen har en helt annan uppbyggnad och ger inte lika många möjligheter.

Prestandan är det dock inget fel på för telefonen är utrustad med Qualcomms vassaste systemchip Snapdragon 835. Det i kombination med en avskalad Androidmjukvara räknar Ossi Korpela ska ge riktigt bra prestanda och han tycker sig ha fått det bekräftat bland annat via benchmarktester som genomförts. Liksom de tidigare telefonerna från HMD Global prioriterar man en ren Android-upplevelse och strategin gäller Nokia 8 så väl som de andra modellerna Nokia 3, 5 och 6.

Utöver möjligheten att ta bilder och strömma film med både fram- och bakkameran samtidigt har Nokia 8 även en förbättrad möjlighet att spela in ljud, till exempel när du filmar. Tekniken har man till viss del lånat från Nokias 360-kamera Ozo och på Nokia 8 finns flera mikrofoner som gör att du får lite av en surroundeffekt när du lyssnar på inspelningar i ett par hörlurar. Skillnaden är påtaglig när jag får lyssna på exempel från Nokia 8 i jämförelse med ”en annan ledande konkurrents” telefon.

– Mottagandet för telefonen på den svenska marknaden har varit bra och redan nu kan man köpa Nokia 8 hos Elgiganten och Telenor, med fler återförsäljare på väg inom kort, säger Ossi Korpela.

.

.

 

.