https://www.mobil.se/nyheter/nokia-lade-beslag-p-sonys-kameralinser-0
292147
Nyheter

Nokia lade beslag på Sonys kameralinser

Förra sommaren inleddes i hemlighet förhandlingarna mellan Nokia och Carl Zeiss om att Nokia skulle får exklusiv rätt att använda Carl Zeiss kameralinser i mobiltelefoner. Och nu är det klart att avtalet ger Nokia ensamrätt till att använda Carl Zeiss kameraoptik i mobiltelefoner under minst fem år framåt.

Dieter Kurz, koncernchef för Carl Zeiss, villle inte på Nokias och Carl Zeiss gemensamma presskonferens här i Amsterdam idag kommentera hur lång tid framåt som avtalet sträcker sig, utan nöjde sig med att säga att det är ett "långsiktigt partnerskap" mellan Nokia och Carl Zeiss. Men avtalet gäller alltså än så länge för fem år framåt, om det inte förlängs.

Sedan tidigare har Sony Ericssons hälftenägare Sony ett sådant avtal för vanliga digitalkameror. Men trots att Sonys digitalkameror är intimt förknippade med Carl Zeiss kommer mobiltillverkaren Sony Ericsson alltså inte kunna använda den optiken i sina mobiltelefoner.

Varför satsar då Nokia på bättre optik i kameramobilerna just nu?

- Enligt Carl Zeiss experter är det just vid 2 megapixels upplösning som man på allvar börjar se skillnad mellan olika kamerors optik. Då lönar det sig att använda en högklassig kameralins, säger Tuula Rytilä-Uotila från Nokias avdelning för multimedia.

Hon pekar på tre stora fördelar med den bättre optiken, jämfört med bilder från sämre kameramobiler:

- För det första blir skärpan mycket bättre med optiken i Nokia N90 som har autofokus. För det andra blir färgåtergivningen bättre. För det tredje slipper man distorsion i bilderna, störande ojämnheter i bildens kvalitet.