Skulle ersätta S40

"Nokia lägger ner Meltemi"

Nokia avbryter utvecklingen av Linux-systemet som skulle användas i företagets enklare mobiler, uppger Wall Street Journal.

Publicerad Uppdaterad

När Nokia började trappa ner arbetet med det egna Linux-systemet Meego satsade man istället på ett annat Linux-baserat system som skulle användas i företagets enklaste modeller. 

Projektet uppges ha gått under arbetsnamnet Meltemi, även om Nokia då aldrig medgav att det existerade. I samband med att tillverkaren under gårdagen gick ut med sina planer på nedskärningar fick Nokia-chefen Stephen Elop frågor om Meltemi. Han gav då det tvetydiga svaret att han "aldrig hade pratat officiellt om ett utvecklingsprojekt med det namnet", samtidigt som han sa att Nokia nu skulle avsluta några utvecklingsprojekt.

Enligt Wall Street Journal innebär det i praktiken att Meltemi aldrig kommer att bli verklighet, trots att man betonade sitt fortsatta fokus på Series 30- och Series 40-modeller i pressmeddelande som skickades ut för att berätta om planerna på nedskärningar som innebär att 10 000 tjänster ska bort från tillverkaren i år och under nästa år.