Presskonferens i New York

Nokia lanserade nya Lumia-telefoner

Tidigare på onsdagen höll Nokia en presskonferens tillsammans med Microsoft i New York. Under evenemanget visade företaget upp nya flaggskeppsmodellen Nokia Lumia 920 - och den lite mindre Nokia Lumia 820.

Publicerad Uppdaterad

Här nedan följer Mobil.se rapportering om Nokias presskonferens. Ni som vill läsa en sammanfattning om Lumia 920 och Lumia 820 kan göra det här.

Vid klockan 16:00 svensk tid inleddes den stora presskonferensen som Nokia gemensamt med Microsoft i New York.

Evenemanget inleds bland annat med att Nokias vd Stephen Elop diskuterade företagets strategi med Windows Phone. 

- Tillsammans med Microsoft har vi lyckats fånga utvecklarnas intresse. Wndows Phone-ekosystemet har nu växt till 100 000 appar, och det tre gånger snabbare efter att Nokia gått med.

- Nokia genomgår just nu en märkvärdig övergång. Vi är redo att ta nästa steg, sade Elop från scenen i New York.

Nästa steg i Nokias show visar sig vara att visa upp Nokia Lumia 920, som visar sig vara utrustad med PureView-teknik, precis som förhandsryktema sagt.

Nokias Jo Harlow tar över på scenen efter Stephen Elop. 

- Nokia Lumia 920 är världens mest innovativa mobiltelefon, säger hon och fortsätter med att berätta att det tas uppskattningsvis 1,4 miljarder bilder med mobila enheter - varje dag.

Harlow presenterar även skärmtekniken Nokia PureMotion HD+. Nu tillbaka till Nokia Lumia 920. Telefonen är försedd med en 4,5 tums stor skärm av ett slags böjt glas.

Bland övriga specifikationer hos Nokia Lumia 920 märks en Qualcomm Snapdragon S4-processor och ett batteri med kapacitet på 2000mAh.

Det visar sig även att ryktet om trådlös laddning var sanna: Lumia 920 har stöd för att kunna laddas genom att man placerar telefonen på vad som mest påminner om en liten puck. 

Lumia 920 använder qi-standard när det handlar om den trådlösa laddningen.

Nu skiftar fokus från Lumia 920 till Windows Phone 8. Upp på scenen kommer Nokias Joe Belfiore, som ska hålla en demonstration med Lumia 920.

Nokia Lumia 920 under presskonferensen i New York. Foto: Engadget

Belfiore visar bland upp den nya Windows Phone 8-startskärmen med en mängd mindre paneler (tillse). Bland annat får vi se hur man kan justera dessa paneler och göra dem mindre, direkt på skärmen.

Han går senare vidare till är People Hub, där man aggregerar innehåll från sms, Facebook-meddelanden och andra Facebook-postningar.

- Enheter med Windows Phone 8 kommer självklart kunna använda Windows Phone 7-appar, säger Belifore.

Vi lämnar presskonferensen för en stund, och kollar istället in nya Lumia 920. Detta vet vi än så länge om enheten:

Processor: 1,5gHz, Qualcomm Snapdragon S4

Skärm: 4,5 tum, PureMotion HD+ med upplösning 1280x768 pixlars upplösning

Batteri: 2 000mAh. Telefonen stöder även trådlös laddning

Kamera: 8 megapixlar med PureView-teknik

Minne: 32GB

Operativsystem: Windows Phone 8

NFC: Ja

Tillbaka till presskonferensen. Intressanta nyheter när det gäller mjukvaran är bland annat en funktion för att ta skärmdumpar, vilket aktiveras genom att trycka in hemknappen och power-knappen samtidigt. Även kamerafunktioner visade upp, bland annat att zoom-fältet är borttaget och instället har ersatts med en gestbaserad knip-zoom.

Bilder tagna med en Windows Phone 8-enhet kan laddas upp till Skydrive i full upplösning. 

Presentatione fortsätter med en demonstration av Blink Lens-appen, som fungerar på så sätt att du kan ta en serie med bilder, och sedan väljer app ut den bild som den anser vara bäst.

Efter ett tag på scenen lämnar nu Joe Belifore över till Kevin Shields, som  inleder med att bland annat berätta att Lumia 920 kommer finnas tillgänglig i tre färger: Grå, red och gul.

Skärmen på 4,5 tum har en WXGA-upplösning (720p), och är försedd med en Super sensitive touch-funktion. Nu kan du använda handskar och ändå skriva på din pekskärm.

För att demonstrera detta tar Shields på sig ett par boxningshandskar och skriver på telefonen.

Vidare berättar Shields att Lumia 920 har NFC-teknik. Detta visas upp genom att Shield lägger Nokia 920 på JBL Power Up-enhet, som alltså både kan spela upp strömmande musik - och ladda din telefon.

Sheilds fortsätter med att visa upp PureView-tekniken i Luma 920. Han beskriver bland att man har ökat bländar- och slutartiden för att kunna fånga mer ljust med telefonens kamera. Lumia 920 har även utrustats med en funktion för bildstabilisering, som ska vara upp till 50 procent mer effektiv än de hos andra dyrare digitala kameror idag".

Efter demonstrationen är det dags för nästa lansering - Nokia 820. Telefonen är försedd med skärm på 4,3 tum, den har NFC-teknik och Nokias positioneringstjänster. Batteriet har en kapacitet på 1650mAh. Dessutom finns det plats för microSD-kort.

Texten uppdateras