NFC och starka färger

Nokia lanserar Lumia 620

Nokia Lumia 620 har ett extra lager av färgat eller halvgenomskinlig plast som ger en speciell effekt på utseendet. Telefonen har även Nokias egna kamerafunktioner för bättre gruppbilder där alla ler och City Lens.
Flera olika skal finns att välja på och telefonen kommer till Sverige i början av 2013.
Nokia Lumia 620 har NFC och senaste versionen av Microsofts operativsystem Windows Phone 8. Trådlös laddning är dock förunnat endast de dyrare Lumai 820 och 920.
Utöver lagringskapaciteten på 8 GB och platsen för minnekort så kan man använda Microsofts molnlagringstjänst Skydrive.

Nokia har precis visat upp en ny billigare telefon i sin familj av telefoner med Windows Phone 8.

Publicerad Uppdaterad

Den billigaste av Nokias telefoner med Windows Phone heter alltså Nokia Lumia 620 och kommer ut i Sverige någon gång efter årsskiftet. Priset hamnar kring 2500 kronor utan abonnemang enligt Nokias prisuppskattning.

Rundade kanter

Telefonen i sig har rundade kanter och skal i flera färger så att man kan byta utseende på telefonen. Nokias smartphonechef Jo Harlow säger i ett uttalande att man med Nokia 620 ”fortsätter att leverera resultat med vår strategi att nå fler målgrupper och nya marknader”. Nokia Lumia 620 kommer att finnas till försäljning i Asien under januari 2013 för at först senare komma till Europa och Mellanöstern innan den lanseras på ytterligare marknader.

- Den kommer till Sverige och vi kommer att återkomma när vihar et exakt datum, jag kan dock säga så mycket att det blir i början av året, säger Klas Ström på Nokia.

Med hjälp av något som Nokia kallar dual shot color technique ska de ha lyckats få fram starkare färger på de olika skal som man erbjuder till Lumia 620. Tekniken innebär att man lägger till ett extra lager plast som kan vara genomskinlig, färgad eller halvgenomskinlig och den vägen ska man alltså få fram starkare färger.

- Den är inte självlysande, men det blir en väldigt häftig effekt, säger Klas Ström till Mobil.

Skärmen är på 3,8 tum och telefonens form är lätt rundad.

- Idag går ju trenden mot allt större skärmar, men det passar kanske inte alla användare. Med Nokia Lumia 620 har de ett bra alternativ med allt som Windows Phone 8 kan erbjuda samtidigt som den här telefonen är lite mindre och ligger väldigt bra i handen, säger Klas Ström på Nokia till Mobil.

NFC men inte trådlös laddning

Nokia Lumia 620 är liksom de dyrare modellerna Nokia erbjuder utrustade med NFC för att man till exempel enklare ska kunna koppla sin telefon till trådlösa högtalare utan att behöva gå in i menyer. Trådlös laddning däremot verkar det som Nokia Lumia 620 klara sig utan. Nokias flaggskeppsmobil Nokia Lumia 920 har ju trådlös laddning inbyggt med an mellanmodellen kan laddas trådlöst med ett anpassat skal.

På mjukvarusidan har telefonen alltså Microsofts senaste operativsystem för telefoner Windows Phone 8. Den kan därmed dra nytta av flera appar som är unika för Nokias Windowsmobiler bland dessa Nokia Musik som erbjuder gratis strömmad musik till telefonen och navigering i Nokia Maps och Nokia Kör. 

Fakta Nokia Lumia 620

Mått: 61,1 x 115,4 x 11 mm

Vikt: 127 gram

Skärm: 3,8 tums Clearblack TFT med 480 x 800

Processor: 1 Ghz tvåkärnig Snapdragon S4

Batteri: 1300 mAh och utbytbart batteri. 330 timmars standbyti, 9 h 54 minuters taltid. 

Datahastighet: 21 Mbit/s ner och 5,76 Mbit/s upp med turbo-3G

Kamera: 5 megapixel med autofokus och fotolampa, främre kamera med 640 x 480 pixel

Minne: 512 MB arbetsminne och 8GB lagring med plats för minneskort micro SD

Pris: Cirka 2500 kr