Självklart smart

Nokia N9 i test del 2

Den erbjuder nördarna allt de kan önska, men är ändå förförande enkel och smart för oss andra. Nokia N9 med nya operativsystemet Meego är både smart och snyggt.

Publicerad:

20 sep 2011 - 09:31

Uppdaterad:

19 maj 2015 - 16:45

Läs vidare

Nokia N9 i test - Del 1

Nokia N9 i test - Del 2

Nokia N9 i test - Del 3

Utöver samtalen så är även de andra kontouppgifterna relativt integrerade i systemet. Om jag surfar in på en webbsida i telefonens webbläsare kan jag dela med mig av innehållet där med hjälp av Facebook, Twitter, sms eller e-post och då används givetvis de kontouppgifter jag angivit för att posta adressen.

Webbläsaren utlovas klara html5, men det som de flesta av oss är intresserade av är nog hur den klarar Flash. Svaret är att den inte klarar att visa Flash i dagsläget och det är oklart om det kommer. Nokia har sagt att de prioriterat en snabb webbläsare som klarar html5 och det tycker jag de lyckats med. Surfar man in på vanliga SVT Play till exempel så kan telefonen inte visa innehållet, men mobilversionen av SVT Play på mobil.svtplay.se fungerar att titta på. Där provade jag bland annat att titta på direktsändningen från fridrotts-vm i Sydkorea.

N9 kan ladda ner i 14,4 Mbit/s och det är ju så snabbt att de flesta nog har abonnemang med lägre hastighetstak. Surfar du på vanliga webbsidor så kan du dubbelklicka på en text för att webbläsaren ska zooma in till textbredden. Det fungerar ungefär som på Iphone och webbläsaren i Nokia N9 baserar sig på Webkit 2, precis som Safari i Mac och Iphone.

Man kan inte använda flikar i webbläsaren, men man kan däremot öppna nya webbläsarfönster. Det här innebär rent praktiskt att varje sida syns som en egen applikation i multitaskingfönstret där alla aktiva program visas. Det gör det lite onödigt krångligt att hoppa mellan sidor, så jag hade föredragit en snabbare möjlighet att växla mellan aktiva sidor.

När man ska växla mellan olika funktioner och aktiva appar så gör man det genom att ta sig till multitaskingskärmen, alltså en av de tre startskärmarna. Där visas miniatyrfönster i en lång rad och det är det verkliga fönstret och inte en ikon. Här samlas alltså alla appar du kör tills du väljer att avsluta dem. Som sagt så visas varje inp>När det gäller just program, alltså appar att ladda ner så är det telefonens största frågetecken. Jag testar telefonen en tid innan den kommer ut i butik och därför är apputbudet inte vad det är senare. Nokia jobbar hårt i Sverige för att viktiga svenska appar ska finnas tillgängliga även för Meego-mobiler som N9. I praktiken handlar det ju, i alla fall i dagsläget inte om Meego-mobiler, utan om Meego-mobilen. Att till exempel Spotify skulle lägga utvecklarresurser för att göra en Meego-app där man kan lyssna på Spotify är ju svårt att motivera. Lika svårt tror jag det är att motivera de flesta andra svenska spelare om det förträffliga att finnas med appar tillgängliga för just Nokia N9. Hur det här verkligen blir kan jag ju bara spekulera om, men man kan säkert säga att utbudet blir begränsat och långt ifrån det antal som Iphone och Android hunnit samla ihop. Det kan alltså bli så att du istället för appar blir hänvisad i många ärenden till de inbyggda tjänsterna och den vanliga webbläsaren.

E-postkonto då, ja utöver alla de konton jag nämnt så kan man självklart även ange e-post. Har du angivit ditt Google-konto hamnar ju dina Gmail här och du kan även få mail från andra tjänster liksom via pop3, imap och Exchange. Använder du Exchange kan du dessutom få kalenderuppgifter och kontakterna synkade. E-postklienten i N9 hör definitivt till de bästa som gjorts för mobiltelefoner. Den visar mail bra med rätt tyspnitt, bilagor, html-formatering och så vidare. Dessutom tycker jag att tangentbordet är riktigt bra och det är ju en förutsättning för att man ska orka svara på de mail man får. Ordkorrigering dyker upp om du råkar skriva fel någon bokstav och för att acceptera ändringen trycker du mellanslag eller klickar på ordförslaget. Det går att ändra så det blir som du föredrar. Dock ska jag säga att det är enkelt att skriva. Skärmen svarar bra och man kan få vibration så man får varje tryck på tangentbordet bekräftat. Däremot är placeringen av ÅÄÖ lite udda, så det tar en stund att lära sig. De har hamnat längre ner och har inte samma placering som på vanliga tangentbord. Själva skärmreaktionen när man sveper, knappar och skriver är riktigt bra. Den gör helt enkelt som man vill att den ska.

Läs vidare

Nokia N9 i test - Del 1

Nokia N9 i test - Del 2

Nokia N9 i test - Del 3

.

.

 

.