https://www.mobil.se/nyheter/nokia-n9-i-test-del-3
485234
Nyheter
Självklart smart

Nokia N9 i test del 3

Den erbjuder nördarna allt de kan önska, men är ändå förförande enkel och smart för oss andra. Nokia N9 med nya operativsystemet Meego är både smart och snyggt.

Läs vidare

Nokia N9 i test - Del 1

Nokia N9 i test - Del 2

Nokia N9 i test - Del 3

Det gör även telefonen när vi tar oss in på multimediaområdet. Jag för över ett gäng filmer i olika format och telefonen spelar dem alla utan att protestera. Formatstödet är med andra ord bra och jag tycker även musikspelaren sköter sig bra. När jag börjar spela en låt så visar musikspelaren relaterad musik så att jag om jag vill kan klicka mig vidare till Nokias musikbutik och köpa mer musik.

Jag för över mina filer direkt via usb-kabel från datorn, men Nokia kommer även ha ett program som kan förenkla överföring av spellistor och musikfiler från mac och pc genom att prata med till exempel Itunes. Programmet heter Nokia Link och överföringen förutsätter att låtarna inte har någon form av kopieringsskydd. Utöver musik så kan Nokia Link även för över filmer och foton mellan dator och mobil. Kameran i N9 kommer inte upp i samma höga klass som Nokias egen N8. Fotolamporna är riktigt bra och starka, vilket gör att bilder i mörker blir bra. Det är nästan så det ser ut som en riktig xenon-blixt. Vanliga stillbilder i dagsljus blir relativt bra. Jag tycker den kan missa lite i tonomfång och når inte upp till de bästa, men videoläget är väldigt bra. I filmläget får du ingen belysning, men upplösningen är HD och framförallt finns kontinuerlig autofokus och det är det inte många kameramobiler som har. Så länge du håller dig i miljöer som är väl upplysta blir filmerna bra.

När du fyllt telefonen med innehåll kan du använda sökappen som finns med för att hitta rätt. Den fungerar bra och låter dig söka i allt innehåll på telefonen. Du kan hitta till exempel musik, kontakter, ämnesrader i mejl, sms och appar. I appar finns också sökning, så du i mejlappen kan söka bland dina meddelanden. Hittar du en kontakt du söker kan du se direkt om han eller hon är tillgänglig på något chattprogram eller Skype. Den informationen är integrerad och ständigt uppdaterad.

Sammanfattningsvis är Nokia N9 en otroligt trevlig bekantskap. Den känns väldigt logisk och naturlig att använda. Designen är väldigt sparsmakad och enkel, men känns kanske just därför självklar. Mångsidigheten hos N9 görs extra tydlig genom att man när man i menyerna aktiverat utvecklarläge (ja så enkelt är det att med Iphonespråk ”jailbreaka” Nokia N9) kan få full tillgång till den och skriva Linux-kommandon direkt till telefonen. Jag tror inte det är många som kommer göra det, men om man kan och vill finns alltså möjligheten. Apputbudet är ett stort frågetecken och givetvis undrar du också vad det praktiken innebär att Nokia valt Windows Phone som sitt primära smartphonesystem. Nokia lovar att du kan vänta dig uppdateringar och support, men kommer säkert arbeta hårdare för att Windows Phone ska lyckas. Det vore väldigt synd om Nokia inte arbetar hårt för att N9 verkligen ska bli en framgång.

Frågor & svar

Hur är utbudet av appar?

Det är rätt så oklart i dagsläget. Nokia jobbar hårt på att utöka antalet appar, särskilt med svenska appar. Man kan dock säkert säga att antalet appar blir betydligt färre än antalet som finns för Iphone och Android.

Fungerar skärmtangentbordet bra?

Ja det tycker jag verkligen. Det är enkelt att pricka rätt med fingrarna och telefonens skärm svarar över huvud taget väldigt bra.

Finns klipp och klistra?

När jag testar finns klipp och klistra bara i sms-appen. Den funktionen ska troligen göras tillgänglig på fler ställen i systemet vid senare uppdateringar.

Läs vidare

Nokia N9 i test - Del 1

Nokia N9 i test - Del 2

Nokia N9 i test - Del 3

”Å andra sidan”

Jonas Ryberg: N9 må vara en helt fantastisk telefon med unik design och smart system. Men den är ändå svår att rekommendera. Med ett pris på 6 000 kronor känns det väl vågat att satsa på ett system som kanske inte ens tillverkaren och än mindre fria utvecklare kommer att ge sitt helhjärtade stöd. Idag är stödet från utvecklare och leverantörer av innehåll minst lika viktigt som själva hårdvaran i telefonen.

Grunderna i N9

Operativsystem på mobiltelefoner skiljer sig ju en hel del åt. Nokia har visserligen sålt telefonen N900 baserad på besläktade Maemo tidigare, men N9 är något helt nytt så vi passar på att gå igenom grunderna i systemet.

För att ta sig runt i systemet och mellan appar i N9 så sveper man över skärmen antingen från höger eller vänster. När du till exempel är inne i en app så kan du skjuta svepa den åt sidan och då hamnar du i en av telefonens tre startskärmar. Dit kommer du alltid om du sveper åt sidan oavsett var i telefonens funktioner du befinner dig.

Den första startskärmen består av ikoner för telefonens funktioner och inställningar samt appar du själv laddat ner och installerat. Du scrollar neråt för att se alla och du kan hålla in fingret på en ikon för att radera eller sortera ikonerna som du vill ha dem.

Nästa startskärm kommer du till om du sveper med fingret åt sidan. Där finner vi miniatyrfönster av alla aktiva applikationer. Det är alltså inte ikonerna där, utan den verkliga skärmbilden. Det kan vara webbsidan du surfat på i webbläsaren, skärmbilden från ett spel eller sms-appen, precis som du lämnade den.

I den tredje startskärmen som du hittar om du sveper ytterligare en gång åt sidan visas alla uppdateringar från olika funktioner i telefonen. Här samlas aktuell väderprognos för platsen du befinner dig på, inkomna sms, mejl, kalenderposter som är aktuella och till exempel missade samtal. Här finns även Facebook-uppdateringar, Twitter och rss-flöden med nyheter eller andra webbkällor som du valt ut.

Operativsystemet i Nokia N9 är Meego 1.2 Harmattan och det innebär så klart att appar från andra system, som Android och Iphone inte går att köras i N9. Inte heller appar från Nokias tidigare N900 fungerar. Hur stort utbudet av appar blir är svårt att säga, särskilt som Nokia tydligt deklarerat att det är Windows Phone 7 som är deras primära smartphonesystem och givetvis är det då det systemet som får den mesta uppmärksamheten. En hel del kända appar finns dock redan tillgängliga och fler kommer inom kort lovar Nokia som jobbar hårt särskilt på att få viktiga svenska appar tillgängliga för N9.

En rad olika tjänster och appar finns dock i Nokia N9 från start. Du kan ange ditt Facebook-konto, Twitter, Flickr, Skype, Google och annat och då kan du alltid vara tillgänglig. Ett inkommande Skypesamtal hanteras till exempel precis som ett samtal via mobilnätet, mycket snyggt.

Fotnot om testet av N9

Vi har fått testa Nokia N9 under en hel dag inomhus och ute, från morgon till kväll under överinseende av en representant från Nokia i Sverige. Det är en betydligt kortare period än när vi vanligen testar telefoner, men vi tycker ändå att vi har kunnat skapa oss en tillräcklig bild av telefonens för och nackdelar för att kunna bedöma och betygsätta den.

Alternativ

Apples Iphone 4 är nog den närmaste att jämföra med. Där får du oändligt fånga fler appar tillgängliga.

Testbild

Man kan klicka på skärmen för att fokusera eller använda ansiktsigenkänning. Framförallt imponerar videoinspelningen och fotolamporna.