Självklart smart

Nokia N9 i test del 3

Den erbjuder nördarna allt de kan önska, men är ändå förförande enkel och smart för oss andra. Nokia N9 med nya operativsystemet Meego är både smart och snyggt.

Publicerad:

20 sep 2011 - 09:31

Uppdaterad:

19 maj 2015 - 16:44

Läs vidare

Nokia N9 i test - Del 1

Nokia N9 i test - Del 2

Nokia N9 i test - Del 3

Det gör även telefonen när vi tar oss in på multimediaområdet. Jag för över ett gäng filmer i olika format och telefonen spelar dem alla utan att protestera. Formatstödet är med andra ord bra och jag tycker även musikspelaren sköter sig bra. När jag börjar spela en låt så visar musikspelaren relaterad musik så att jag om jag vill kan klicka mig vidare till Nokias musikbutik och köpa mer musik.

Jag för över mina filer direkt via usb-kabel från datorn, men Nokia kommer även ha ett program som kan förenkla överföring av spellistor och musikfiler från mac och pc genom att prata med till exempel Itunes. Programmet heter Nokia Link och överföringen förutsätter att låtarna inte har någon form av kopieringsskydd. Utöver musik så kan Nokia Link även för över filmer och foton mellan dator och mobil. Kameran i N9 kommer inte upp i samma höga klass som Nokias egen N8. Fotolamporna är riktigt bra och starka, vilket gör att bilder i mörker blir bra. Det är nästan så det ser ut som en riktig xenon-blixt. Vanliga stillbilder i dagsljus blir relativt bra. Jag tycker den kan missa lite i tonomfång och når inte upp till de bästa, men videoläget är väldigt bra. I filmläget får du ingen belysning, men upplösningen är HD och framförallt finns kontinuerlig autofokus och det är det inte många kameramobiler som har. Så länge du håller dig i miljöer som är väl upplysta blir filmerna bra.

När du fyllt telefonen med innehåll kan du använda sökappen som finns med för att hitta rätt. Den fungerar bra och låter dig söka i allt innehåll på telefonen. Du kan hitta till exempel musik, kontakter, ämnesrader i mejl, sms och appar. I appar finns också sökning, så du i mejlappen kan söka bland dina meddelanden. Hittar du en kontakt du söker kan du se direkt om han eller hon är tillgänglig på något chattprogram eller Skype. Den informationen är integrerad och ständigt uppdaterad.

Sammanfattningsvis är Nokia N9 en otroligt trevlig bekantskap. Den känns väldigt logisk och naturlig att använda. Designen är väldigt sparsmakad och enkel, men känns kanske just därför självklar. Mångsidigheten hos N9 görs extra tydlig genom att man när man i menyerna aktiverat utvecklarläge (ja så enkelt är det att med Iphonespråk ”jailbreaka” Nokia N9) kan få full tillgång till den och skriva Linux-kommandon direkt till telefonen. Jag tror inte det är många som kommer göra det, men om man kan och vill finns alltså möjligheten. Apputbudet är ett stort frågetecken och givetvis undrar du också vad det praktiken innebär att Nokia valt Windows Phone som sitt primära smartphonesystem. Nokia lovar att du kan vänta dig uppdateringar och support, men kommer säkert arbeta hårdare för att Windows Phone ska lyckas. Det vore väldigt synd om Nokia inte arbetar hårt för att N9 verkligen ska bli en framgång.

Frågor & svar

Hur är utbudet av appar?

Det är rätt så oklart i dagsläget. Nokia jobbar hårt på att utöka antalet appar, särskilt med svenska appar. Man kan dock säkert säga att antalet appar blir betydligt färre än antalet som finns för Iphone och Android.

Fungerar skärmtangentbordet bra?

Ja det tycker jag verkligen. Det är enkelt att pricka rätt med fingrarna och telefonens skärm svarar över huvud taget väldigt bra.

Finns klipp och klistra?

När jag testar finns klipp och klistra bara i sms-appen. Den funktionen ska troligen göras tillgänglig på fler ställen i systemet vid senare uppdateringar.

Läs vidare

Nokia N9 i test - Del 1

Nokia N9 i test - Del 2

Nokia N9 i test - Del 3

.

.

 

.