Nya rykten

Nokia RX-114: Windows RT-platta?

Så här skulle en Nokiaplatta kunna se ut.

Obekräftade uppgifter tyder på att Nokias ryktesomspunna surfplatta ska köras med Snapdragon 800. Om uppgifterna stämmer betyder det att plattan kommer att ha Windows RT som operativsystem.

Publicerad Uppdaterad

Rykten om att Nokia ska släppa en surfplatta har cirkulerat på nätet sedan länge. Senast i maj skrev mobil.se om uppgifter att det finska företaget var på väg att lansera en platta med antingen Windows RT eller Windows 8 som operativsystem.

Dök upp på benchmark-sajt

En Nokiaenhet med modellbeteckningen RX-114 har dykt upp på benchmark-sajten GFXBench. Enligt uppgifter på sajten är plattan försedd med en fyrkärnig processor och grafikdelen Adreno 330, vilket - om uppgifterna är korrekta - tyder på att RX-114 körs med Qualcomms kraftfulla och efterlängtade Snapdragon 800-systemprocessor.

Eftersom Snapdragon 800 är en ARM-baserad systemprocessor skulle det innebära att Nokias kommande surfplatta kommer att använda Windows RT som operativsystem -  till skillnad från Microsoft Surface Pro som alltså körs med den fulla versionen av Windows 8.

Enligt GFXbench ska Nokiaplattan ha en skärmupplösning på 1371 gånger 771 bildpunkter. Det är samma upplösning som Surface Pro har på GFXbench-sajten, vilket kan tyda på att Nokiaplattans skärmupplösningen egentligen ligger på 1920 gånger 1080 bildpunkter, spekulerar sajten Nokiapoweruser.

Källa